Instroom wettelijke schuldsanering over 2009 stabiel

Delen:

De instroom van nieuwe zaken in de wettelijke schuldsanering voor natuurlijke personen (Wsnp) is in 2009 stabiel gebleven op bijna 9.000 zaken. Naar verwachting zal het effect van de economische crisis pas blijken uit de cijfers over 2010.

Dat staat in de zesde monitor Wsnp, die minister Hirsch Ballin van Justitie naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Ruim zeventig procent van deelnemers rondt een Wsnp-traject af met een ‘schone lei’ en dat blijkt een duurzame oplossing: slechts een klein deel van de schuldenaren krijgt later weer betalingsachterstanden.

De Wsnp is bedoeld om schuldenaren die te goeder trouw zijn en die een problematische schuldenlast hebben die niet minnelijk kan worden opgelost, uitzicht te bieden op een schone lei. Die hoofddoelstelling wordt in ruim 70 procent van de gevallen behaald, blijkt uit de zesde monitor. Het aantal mensen dat jaarlijks met een ‘schone lei’ uit de Wsnp-procedure komt, stijgt licht. Sinds de inwerkingtreding van de wet zijn circa 49.000 schone leien verstrekt en 14.000 gerechtelijke akkoorden gerealiseerd.

Uit een enquête onder bijna 700 ex-schuldenaren, blijk dat 16 procent van de particulieren na afloop van de Wsnp opnieuw in de financiële problemen raakt. Bij (ex-) ondernemers is dat 14 procent. Het gaat dan om betalingsachterstanden van meer dan twee maanden. Bij 39 procent van de schuldenaren bedraagt de betalingsachterstand minder dan € 500,-. Een kwart van de particulieren bleek een vorm van psychosociale of juridische hulp te krijgen. Circa tweederde van de (ex)schuldenaren zegt regelmatig of onregelmatig geld te kunnen sparen.

Het aantal nieuwe zaken is het afgelopen jaar gestabiliseerd en kwam uit op bijna 9.000. De twee voorgaande jaren daalde het aantal nieuwe zaken nog fors van 15.140 tot 9.200. De onderzoekers merken daarbij op dat de Wsnp fungeert als uiterste middel en het effect van de economische crisis met vertraging doorwerkt in de instroom van de Wsnp. De eerste effecten waren pas merkbaar vanaf oktober 2009.

Klik voor het gehele bericht hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven