🗙
Partnerbijdrage van

Integratie van ESG in de bedrijfsorganisatie

De wereldwijde klimaatcrisis heeft geleid tot het besef dat er iets moet veranderen in de manier waarop we consumeren en produceren. Dat actie nodig is om onomkeerbare schade aan mens en milieu te voorkomen is in de afgelopen jaren steeds duidelijker geworden. Door middel van verschillende internationale initiatieven, waaronder het Parijse klimaatakkoord van 2016, wordt geprobeerd het gedrag van mensen en bedrijven te beïnvloeden. Daarnaast worden ondernemingen steeds vaker publiekelijk ter verantwoording geroepen voor hun aandeel in de klimaatverandering en de schade die dit tot gevolg heeft. Ook het rechtsstelsel wordt daarbij ingezet. Een goed voorbeeld hiervan is de zaak die Milieudefensie heeft aangespannen tegen Shell, waarbij de rechtbank heeft geoordeeld dat Shell op grond van ongeschreven zorgvuldigheidsnormen verplicht is om via het concernbeleid van de Shell-groep te zorgen voor CO2-reductie van de Shell-groep, haar toeleveranciers en afnemers. Daarnaast heeft Milieudefensie recent aangekondigd actie te zullen ondernemen tegen ING Bank met betrekking tot het klimaatbeleid van de bank. In het buitenland zien bestuurders zich in vergelijkbare zaken zelfs geconfronteerd met persoonlijke aansprakelijkheidsstellingen. Zo heeft de Britse milieurechtenorganisatie ClientEarth in 2023 een juridische procedure tegen de 13 bestuurders van Shell aangespannen.

Delen:

De bedrijfsjurist als onmisbare schakel

Vanessa S.Y. Liem, advocaat en partner en Maarten A.C. Appels, toegevoegd notaris en counsel bij Van Doorne N.V.
 

In een snel veranderende wereld met tal van onzekerheden is het een steeds grotere uitdaging voor ondernemingen om te navigeren door het complexe landschap van regelgeving en de verschillende belangen die een onderneming moet dienen. Er moet continu een afweging plaatsvinden tussen kansen en risico’s, waarbij transparantie en verantwoording een belangrijke rol spelen. In dit artikel gaan wij kort in op enkele actuele ontwikkelingen op het gebied van ESG wet- en regelgeving en de impact die dit heeft op de rol van de bedrijfsjurist.

ESG

Het begrip ESG (Environmental, Social & Governance) kom je overal tegen. Het omvat het geheel van risico’s en beleidsmaatregelen die een onderneming zorgvuldig tegen elkaar moet afwegen bij het nastreven van duurzame lange termijn waardecreatie. Bij Environmental (Milieu) kan gedacht worden aan klimaatverandering, uitstoot van broeikasgassen, energietransitie en biodiversiteit. Social (Sociaal) omvat onder andere mensenrechten, diversiteit en inclusie en arbeidsomstandigheden. Governance gaat onder meer over de bestuursstructuur, transparantie en verantwoording, integriteit, beloningsbeleid en het beheer van risico’s. Het begrip ESG is dynamisch en varieert per sector en onderneming.

Ontwikkelingen op het gebied van ESG wet- en regelgeving

Op internationaal niveau worden er al langere tijd verschillende richtlijnen en standaarden ontwikkeld op het gebied van duurzaamheid, mens en milieu. Voorbeelden hiervan zijn de OECD-normen (2011 en 2023), UN Global Compact Principles en UN Guiding Principles. Het gaat hierbij om soft law waar steeds meer ondernemingen zich in de afgelopen jaren vrijwillig aan hebben gecommitteerd. Doorgaans maken deze principes onderdeel uit van de bedrijfsvoering en worden ze nu onder de noemer ESG geschaard. Daarnaast zijn er, zowel op internationaal als nationaal niveau, veel ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving. Hieronder enkele voorbeelden.

Green deal

In 2019 heeft de Europese Commissie de ‘Europese Green Deal’ geïntroduceerd. De Green Deal bevat een breed scala aan beleidsinitiatieven van de Europese Unie met als doel om vanaf 2050 netto geen broeikasgassen meer uit te stoten en economische groei los te koppelen van het gebruik van hulpbronnen. Twee belangrijke initiatieven binnen dit kader zijn: de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)4 en de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD)5. Deze richtlijnen zijn gericht op het versterken van duurzaamheidspraktijken en het verbeteren van transparantie en verantwoording binnen ondernemingen.

Lees op de NGB-website het gehele artikel met tips en focusgebieden voor de bedrijfsjurist bij het implementeren van en adviseren over het beleid en risico’s, met het oog op de huidige ESG-ontwikkelingen.

 

 

4 Richtlijn (EU) 2022/2464 van het Europees Parlement en de Raad van 14 december 2022 tot wijziging van Verordening (EU) nr. 537/2014, Richtlijn 2004/109/EG, Richtlijn 2006/43/EG en Richtlijn 2013/34/EU, met betrekking tot duurzaamheidsrapportering door ondernemingen.
5 Richtlijn (EU) van het Europees Parlement en de Raad inzake passende zorgvuldigheid in het bedrijfsleven op het gebied van duurzaamheid en tot wijziging van Richtlijn (EU) 2019/1937.

Delen:

NGB

Het NGB is dé beroepsvereniging voor bedrijfsjuristen. Door opleidingen en bijeenkomsten stelt het NGB jou als bedrijfsjurist in staat je professionele kennis en kunde…

Meer berichten van partner

Scroll naar boven