De bedrijfsjurist als onmisbare schakel
In een snel veranderende wereld met tal van onzekerheden is het een steeds grotere uitdaging voor ondernemingen om te navigeren door het complexe landschap van regelgeving en de verschillende belangen die een onderneming moet dienen. Er moet continu een afweging plaatsvinden tussen kansen en risico’s, waarbij transparantie en verantwoording een belangrijke rol spelen. In dit artikel gaan wij kort in op enkele actuele ontwikkelingen op het gebied van ESG wet- en regelgeving en de impact die dit heeft op de rol van de bedrijfsjurist.
ESG
Het begrip ESG (Environmental, Social & Governance) kom je overal tegen. Het omvat het geheel van risico’s en beleidsmaatregelen die een onderneming zorgvuldig tegen elkaar moet afwegen bij het nastreven van duurzame lange termijn waardecreatie. Bij Environmental (Milieu) kan gedacht worden aan klimaatverandering, uitstoot van broeikasgassen, energietransitie en biodiversiteit. Social (Sociaal) omvat onder andere mensenrechten, diversiteit en inclusie en arbeidsomstandigheden. Governance gaat onder meer over de bestuursstructuur, transparantie en verantwoording, integriteit, beloningsbeleid en het beheer van risico’s. Het begrip ESG is dynamisch en varieert per sector en onderneming.
Ontwikkelingen op het gebied van ESG wet- en regelgeving
Op internationaal niveau worden er al langere tijd verschillende richtlijnen en standaarden ontwikkeld op het gebied van duurzaamheid, mens en milieu. Voorbeelden hiervan zijn de OECD-normen (2011 en 2023), UN Global Compact Principles en UN Guiding Principles. Het gaat hierbij om soft law waar steeds meer ondernemingen zich in de afgelopen jaren vrijwillig aan hebben gecommitteerd. Doorgaans maken deze principes onderdeel uit van de bedrijfsvoering en worden ze nu onder de noemer ESG geschaard. Daarnaast zijn er, zowel op internationaal als nationaal niveau, veel ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving. Hieronder enkele voorbeelden.
Green deal
In 2019 heeft de Europese Commissie de ‘Europese Green Deal’ geïntroduceerd. De Green Deal bevat een breed scala aan beleidsinitiatieven van de Europese Unie met als doel om vanaf 2050 netto geen broeikasgassen meer uit te stoten en economische groei los te koppelen van het gebruik van hulpbronnen. Twee belangrijke initiatieven binnen dit kader zijn: de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)4 en de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD)5. Deze richtlijnen zijn gericht op het versterken van duurzaamheidspraktijken en het verbeteren van transparantie en verantwoording binnen ondernemingen.