Internationaal congres over auteursrecht

Delen:

Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie organiseert op 10 februari 2012 in het Vredespaleis in Den Haag een congres met als thema ‘Towards flexible copyright?’. Gezaghebbende sprekers uit binnen- en buitenland delen daar hun opvattingen over het auteursrecht en hoe dat beter kan aansluiten bij technologische ontwikkelingen.

Consumenten kunnen tegenwoordig eenvoudig eigen producties publiceren en uitwisselen via internet, bijvoorbeeld door middel van social media (zogenaamde user generated content). Vaak is daarbij sprake van (her)gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal. De EU-auteursrechtrichtlijn en de Nederlandse auteurswet bevatten een – limitatieve – lijst met uitzonderingen, bedoeld om creatief (her)gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal te stimuleren.

Critici menen dat de lijst te rigide is en niet voldoende tegemoet komt aan de huidige technologische ontwikkelingen. Zij geven de voorkeur aan een flexibeler systeem van uitzonderingen, zoals bijvoorbeeld de Verenigde Staten dat kennen.

Staatssecretaris Teeven is voorstander van meer flexibiliteit in het auteursrecht, maar niet ten koste van auteursrechthebbenden. Hoe deze twee elementen met elkaar in balans te brengen? Die vraag staat op dit congres centraal. (bron: Ministerie van Veiligheid en Justitie).

Klik voor meer informatie hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven