Intervisie coronaproof dankzij puberzonen

Delen:

NIEUWE MANAGING DIRECTOR VAN DOORNE
Saskia Laseur en Jeanine Helthuis

Hoe maak je intervisie coronaproof? Het was de belangrijkste vraag die Edmond Gevaerts (directeur van LegalMatch en Intervisiehuis) moest beantwoorden toen bijeenkomsten met meer dan drie mensen werden verboden als gevolg van de coronacrisis. Gelukkig kon hij de digitale kunstjes een beetje afkijken van drie puberzonen.

“Vanaf 1 maart moeten advocaten, om te voldoen aan de kwaliteitstoetsen, jaarlijks deelnemen aan gestructureerde feedback. Intervisie is een van de vormen van gestructureerde feedback. Met de nieuwe activiteit Intervisiehuis stonden we eind februari in de startblokken om live te gaan… Maar ineens werd ook ons land hard geraakt door de coronacrisis, scholen sloten hun deuren, thuiswerken werd de nieuwe norm en bijeenkomsten met meer dan drie mensen werden tot 1 juni 2020 verboden. Het starten van intervisies op locatie was dus voorlopig niet mogelijk, wat nu?

On hold?

Aanvankelijk stelde de NOvA zich op het standpunt dat uitsluitend online intervisie niet voldeed aan de kwaliteitstoetsen. Maar hoe zat dat met een combinatie van online intervisie en intervisie op locatie? We besloten het maar te proberen, met de garantie voor de deelnemers om zonder extra kosten de online intervisie alsnog op locatie te mogen volgen als dat nodig mocht zijn. Inmiddels volgden de drie pubers in mijn huishouden online onderwijs op afstand; mooie sparringpartners dus om te beoordelen welke software goed werkt. Ik kon besprekingen en vergaderingen inmiddels online houden; eveneens een mooie testcase.

Maar hoe gingen we de eisen van de orde voor een normale intervisie online waarborgen? (Volledig) online was dan nog wel niet toegestaan, de offline eisen zouden hoe dan ook gelden. Door de online lessen van school zat het hele gezin ineens op het zelfde tijdstip aan het ontbijt; een mooi moment om over intervisie online te brainstormen.

We werkten hard, dachten nieuwe modellen uit, overlegden met de gespreksleiders, pasten de website aan. Nog een paar dagen en we konden daadwerkelijk van start…

Online!

En toen werd het donderdag 26 maart: de NOvA besloot intervisie online gedurende de coronacrisis toe te staan –  onder voorwaarden, dat wel. We moesten opeens vol gas geven: de website opnieuw aanpassen, uitzoeken hoe we aan de aanvullende eisen voor online intervisie van de NOvA konden voldoen, en de gespreksleiders instrueren. Tot slot moet het aanbod van online intervisie zo aantrekkelijk zijn dat advocaten belangstelling hebben om deel te nemen, juist in een periode dat ze thuis aan het werk zijn.

Familiebedrijf tijdens coronacrisis

Mede om te voorkomen dat mijn pubers zich zouden gaan vervelen (naast hun online schoolactiviteiten) heb ik ze allemaal ingezet voor Intervisiehuis. De ene zoon is verantwoordelijk voor de socialmediacampagne (Facebook, Twitter en Instagram), omdat ik daar zelf niets van begrijp. De andere zoon eet inmiddels uitsluitend nog achter zijn bureau, omdat hij input moet leveren voor de website en zoon nummer 3 daagt mij regelmatig uit met schaken voor de broodnodige ontspanning en zelfreflectie.

Mijn vrouw (echtscheidingsadvocate/mediator) denkt mee om de online eisen van de NOvA goed te kunnen borgen. Aan tafel gaat het nergens anders meer over. Onze hond kijkt lijdzaam toe; gaat er nog iemand met mij naar de hei?

Na een aantal dagen intensief doorwerken is Intervisiehuis coronaproof. We hebben aan alle vereisten van de NOvA voor online intervisie voldaan, en ik denk dat we de deelnemers een aantrekkelijk introductieaanbod kunnen doen.

Post corona

Na 1 juni gaat het spannend worden. Waarschijnlijk wordt het bij LegalMatch druk met aanvragen voor interim-juristen op het terrein van arbeidsrecht en vastgoedrecht. En de NOvA zal een beslissing moeten nemen of (gedeeltelijke) online-intervisie ook in de toekomst geaccepteerd gaat worden. Tot slot gaan mijn puberzonen hopelijk gewoon weer naar school en lekker sporten. Ik kijk uit naar deze periode.”

Bekijk alle afleveringen van de (hopelijk zeer tijdelijke) rubriek Coronarecht.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven