Investereringen in het jonge bedrijf Zielwear

Delen:

Lead Investor GROEIfonds van Economic Board Groningen en mede-investeerders Borski Fund en Purpose Ventures investeren miljoenen in het jonge bedrijf Zielwear, een platform voor on demand-kledingproductie. Zielwear maakt gebruik van kunstmatige intelligentie en innovatieve productietechnieken om vraag naar en aanbod van kleding naadloos op elkaar laten aansluiten: beter voor lokale producenten en het milieu.

Adviseurs GROEIfonds (Sytze Hellinga):
PlasBossinade (Jan Leo de Hoop)

Adviseurs Borski Fund (Simone Brummelhuis):
Orange Clover (Pien van Veersen)

Adviseurs Zielwear (Marleen Vogelaar):
Janssen Broekhuyzen (Lucas Brabers)

Pien van Veersen, dealmaker voor Orange Clover: “Het is de eerste investering van Borski Fund, een nieuwe Nederlandse investeringsmaatschappij die uitsluitend investeert in bedrijven met een vrouwelijke ondernemer of oprichter die nog minimaal 5% van de aandelen houdt. Ziel Inc is een zogeheten public benefit corporation (PBC), opgericht in Delaware. Een PBC is een ondernemingsrechtelijke persoon die zijn onderneming drijft in het belang van alle stakeholders en niet alleen de aandeelhouders, zoals men in Angelsaksische jurisdicties meer gewend is. Borski investeert hier in de Nederlandse dochter van Ziel Inc in de vorm van een Steward Ownership model, waarbij de controle van de vennootschap bij de ondernemer blijft liggen en bij investeringsrondes dus niet verschuift naar de financiële investeerders. Het Steward Ownership model gaat er vanuit dat de personen die de onderneming runnen, de onderneming ook het beste kunnen controleren en dat de financiële investeerders passanten zijn die groei mogelijk maken. De waardevermeerdering die met de gefinancierde groei is bereikt, wordt eerst aangewend voor een terugbetaling (met rendement) aan de financiële investeerders en de oprichters en personeel. Wat overblijft wordt niet uitgekeerd, maar wordt weer volledig geherinvesteerd in de onderneming of bijvoorbeeld gedoneerd aan een goed doel. De traditionele argumenten die bij een transactie op tafel komen gaan in dit model niet altijd op, met name op het gebied van controle. Des te belangrijker is het om de financiële kant voor de investeerder goed af te dichten. Het investment team van Borski Fund heeft een flink gedeelte van de commerciële onderhandelingen zelf gedaan. Wij werden ingeschakeld toen de transactiedocumentatie moest worden afgestemd. Met name de wat atypische  structuur dat de financiële investeerders investeren in de Nederlandse dochter van Ziel Inc en dus niet in de US PBC zelf, vergde de nodige aandacht van de advocaten en de betrokken notaris. Wat Orange Clover betreft richtten de werkzaamheden zich er met name op dat wij aan de cliënt inzichtelijk moesten maken hoe de beoogde structuur in de praktijk zou uitwerken en hoe de geldstromen zouden lopen, dat risico’s op lekkage van kapitaal zouden worden geminimaliseerd en dat de voorrangspositie van de investeerders afdoende was afgedekt.”

Ook een deal te melden? Mail naar deals@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven