Investering in VarmX voor ontwikkeling ‘slangengifmedicijn’

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het Spaanse investeringsfonds Ysios Capital en het Nederlandse investeringsfonds Inkef Capital (als lead investors) en Lundbeckfonden Ventures, LSP en bestaande investeerders BioGeneration Ventures en Innovation Quarter investeren 32 miljoen euro in het Biotechbedrijf VarmX uit Leiden. Hiermee kan VarmX aan de slag met de verdere ontwikkeling van een medicijn tegen bloedingen die worden veroorzaakt door bloedverdunners. De onderneming trok al eerder de aandacht omdat het medicijn is geïnspireerd op de werking van het gif van de uiterst gevaarlijk Australische bruine slang.

Adviseurs Ysios Capital, INKEF Capital, LSP, Lundbeckfondsen Ventures:
Osborne Clarke (Herke van Hulst, Marie-Louise Weeda, Esser Turkyilmaz)

Adviseurs VarmX, BioGeneration Ventures, InnovationQuarter:
NautaDutilh (Ruud Smits, Marieke Pols, Dirk Panis, Aira Scheijvens)

Marie-Louise Weeda, dealmaker voor Osborne Clarke: “De lead investors hadden al langer belangstelling voor VarmX, een spin-off van het LUMC die werkt aan de verdere ontwikkeling van een medicijn tegen bloedingen die worden veroorzaakt door bloedverdunners. VarmX is actief op een groeiende markt en biedt mogelijk een oplossing aan patiënten die op dit moment weinig effectieve en veilige behandelmethoden tot hun beschikking hebben. Wij werden benaderd door een van de lead investors in deze deal in de week voordat de COVID-19-restricties in Nederland werden ingevoerd. Vanaf de week daarop werkten alle betrokkenen ineens vanuit huis. In de daarop volgende onderhandelingsweken hebben we vanwege de restricties in de betrokken jurisdicties Spanje, Denemarken en Nederland veel virtuele meetings gehad om enerzijds het syndicaat van nieuwe investeerders op één lijn te krijgen en anderzijds de vier nieuwe investeerders, twee bestaande investeerders en het managementteam van VarmX juridisch samen te brengen. Doordat iedereen vanuit huis werkte, kon zeer efficiënt gewerkt worden en zagen de partijen en adviseurs elkaar zelfs vaker tijdens de virtuele meetings dan in deals voor COVID-19 het geval was. Ook hield iedereen zich goed aan de ‘corona-mores’ en begonnen de virtuele meetings stipt op tijd. Onderbrekingen tijdens de meetings door geïnteresseerde opmerkingen over de inrichting van de ‘home office’, belletjes van pakketbezorgers, langslopende kinderen of huisdieren zorgden vaak voor een luchtige pauze, die tijdens live onderhandelingen ook soms nodig is. De samenwerking met cliënten en alle betrokken partijen en adviseurs was zeer productief en resultaatgericht.  Waar het in sommige deals nodig is om iedereen om de tafel te krijgen, kon die sfeer vrijwel nagebootst worden door de virtuele meetings en onderhandelingen. De virtuele ‘closing champagne’ − toen alle transactiedocumentatie via DocuSign was getekend en de notaris nog ouderwets zijn handtekening onder de akte had gezet − in onze home offices voelde toch wel echt anders dan tijdens een live closing, maar die houdt iedereen nog tegoed.

Wij zien op dit moment – ondanks de huidige economische onzekerheid rondom corona – een onverminderde belangstelling voor veelbelovende bedrijven in de lifesciencesector, niet alleen in biotech en pharma, maar ook in medische hulpmiddelen en in digital health en digital therapeutics. Het lifescienceteam van Osborne Clarke Amsterdam heeft een drukke eerste helft van het jaar achter de rug, als adviseur van onder andere iOnctura (bij de series A financieringsronde), ViroClinics (bij de overname van DDL Diagnostic Laboratory) en Terumo Europe (bij de overname van Quirem Medical). Deals in het mid-market segment blijven goed doorlopen en we zien veel venturecapitaltransacties, met name in de lifesciences- en technology-sectoren. Ook zijn er grote vervolgrondes (Series B en C) en veel belangstelling van buitenlandse en Nederlandse investeerders. Belangstelling om deals te doen is er dus meer dan voldoende, maar er is ook meer discussie over de waarderingen en er wordt eerder naar nieuwe funding opportunities gekeken van investeerders, maar ook coronagerelateerde regelingen zoals COL en TOPPS leningen. Cash is King in deze tijden. De discussie over de MAC-clausule is ‘terug van weggeweest’ en we verwerken regelmatig specifieke COVID-19 gerelateerde garanties.”

Ook een deal te melden? Mail naar deals@mr-magazine.nl

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top