Investering in Vesteda

Delen:

Woningbelegger Vesteda krijgt een investering door twee buitenlandse partijen; Allianz Real Estate en een Aziatische institutionele belegger. Zij investeren € 600 miljoen in Vesteda, dat zich volledig richt op Nederlandse woningen. De huidige participanten in Vesteda zijn Nederlandse institutionele beleggers. Van de totale investering is € 345 miljoen bestemd voor acquisities. Hiervan wordt € 160 miljoen direct opgenomen en is € 185 miljoen beschikbaar in de vorm van een commitment. De overige € 255 miljoen is een herplaatsing door bestaande participanten.

Adviseurs Vesteda:
Allen & Overy (Ellen Cramer-de Jong, Gisela Wolf, Katinka Kaal), Kempen & Co, PwC

Adviseurs Allianz:
King & Wood Mallesons, Adviseurs Aziatische investeerder: inhouse

Ellen Cramer-de Jong, dealmaker voor Allen & Overy: “Nederlandse huurwoningen staan op de radar van buitenlandse beleggers. Door het tekort aan deze woningen in de grote steden, vooral in het middensegment, is de belegger vrijwel zeker van lange termijn stabiele inkomsten. Ook de gedaalde woningprijzen in de afgelopen jaren en een nu weer stijgende markt maken het een interessante beleggingscategorie. Wij verwachten dat meer buitenlandse beleggers belangstelling zullen tonen voor deze kwalitatief hoogwaardige beleggingscategorie van Nederlandse woningen.

“Vesteda is de grootste institutionele woninginvesteerder in Nederland. Drie jaar geleden hebben wij samen met Vesteda en zijn Nederlandse institutionele investeerders de structuur van de organisatie omgezet; van twee commanditaire vennootschappen naar een fonds voor gemene rekening. Tijdens die omzetting zijn specifieke, veelal fiscale, eisen van betrokken investeerders opgenomen in de voorwaarden van het fonds. De voorwaarden van dit fonds zijn op het gebied van liquiditeit uniek in de Nederlandse vastgoedsector. Dat, samen met het feit dat een fonds voor gemene rekening geen zelfstandige juridische entiteit maar een contractvorm is, maakte dat de nieuwe buitenlandse institutionele beleggers minder bekend waren met deze typische, met name fiscaal gedreven, structuur. De beleggers stelden dan ook de nodige vragen. Uiteindelijk voelden zij zich voldoende comfortabel over de structuur en de voorwaarden om in stappen.

“Een andere uitdaging was om − met inachtneming van rechten van bestaande investeerders − het gewenste te investeren bedrag te verdelen. Zo is een deel direct op closing ingelegd en is een deel toegezegd dat zal worden gestort op verzoek van Vesteda bij toekomstige acquisities. Het meewegen van de verschillende belangen vereiste de nodige creativiteit.

“Daarnaast was het belangrijk om verschillende regels op het gebied van financieel toezicht, die bij een internationale equity raise als deze van toepassing zijn, snel boven tafel te krijgen. Dit is met name met behulp van ons internationale netwerk, met 46 kantoren in 32 landen, gelukt.

“We hadden te maken met buitenlands, financieel toezicht en notificatie van de AIFMD vergunning van de beheerder van Vesteda. De pragmatische oplossingen die onze Europese collega’s hiervoor aandroegen waren zeer nuttig. Onze collega’s in Azië leverden input op de structuur en de vereiste toetsing van de Aziatische institutionele belegger.

Een bijzonder moment in deze deal was het moment dat een nieuwe investeerder niet kon voldoen aan een belangrijke voorwaarde voor het doorgaan van de transactie. Alle betrokkenen dachten dat de transactie zou worden uitgesteld, maar dit was voor deze investeerder kennelijk geen reden om niet op de geplande datum in te stappen. Onder druk wordt alles vloeibaar. Ook bijzonder: tijdens het project speelde op geen enkele wijze mee dat het bestuur recent was aangetreden. Ze klaarden deze uitdagende klus met veel elan en kennis over de eerdere herstructurering van Vesteda, alsof ze er zelf bij hadden gezeten.”

Ook een deal te melden? Mail naar deals@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven