Investeringsmaatschappij Cyrte neemt Emesa over

Delen:

Investeringsmaatschappij Cyrte neemt Emesa over, het bedrijf achter de website VakantieVeilingen.nl. Met meer dan 100 miljoen bezoekers in 2012 is Emesa naar eigen zeggen de grootste online-aanbieder van reizen en vrijetijdsproducten in Nederland. Het Britse Oakley Capital verkoopt zijn meerderheidsbelang.

Adviseurs Cyrte:
Freshfields Bruckhaus Deringer (Shawn der Kinderen, Winfred Knibbeler, Brechje Nollen, Thijs Flokstra, Eelco van der Stok)

Adviseurs Emesa Nederland BV:
Loyens & Loeff (Herman Kaemingk, Martijn Bras)

Adviseurs Oakley Capital:
Simmons & Simmons (Leo Verhoeff, Jacoline Gortzak, Oscar Hoefnagels, Peter Flipsen, Robbert Jansen)

Leo Verhoeff, dealmaker voor Simmons & Simmons: “Deze deal begon als een limited auction. De periode vanaf verlening exclusiviteit aan Cyrte tot aan het moment van een deal (of niet) was mede vanwege de aanstaande feestdagen kort. De druk hielp en na enkele stevige onderhandelingen bereikten partijen op tijd – de laatste dag – de finish. De online business van Emesa, onder meer bestaande uit het per veiling verkopen van reizen, concerten, uitstapjes, etc. en de achterliggende techniek en software waarop de veilingen draaien verlangden een vertaalslag bij het maken van de koopovereenkomst. Onze cliënt, de betrokken private equity investeerder Oakley Capital is van Engelse origine en moest wennen aan een minder “common law” contract. Uitleg en discussie over “Dutch law” voor en tijdens de onderhandelingen maakte de deal voor betrokkenen extra aardig. Bijzonder was daarom de uiteindelijke samenkomst en overeenstemming tussen drie generaties eigenaren na een aantal lange onderhandelingssessies een uur voor afloop van de exclusiviteit. Dat waren de founding father, het management dat de onderneming samen met PE firm Oakley Capital en de bank verder heeft doen groeien en last but not least Cyrte samen met management de nieuwe eigenaar van Emesa. Ik heb eerder gewerkt voor David Till van Oakley Capital in een drietal Benelux deals en toen de verkoop van Emesa op kwam werd ik gebeld. Na akkoord van de oprichter en het management team gingen wij rap aan de slag. Ik kijk terug op een plezierige samenwerking. Met Emesa is een grote speler overgenomen op het gebied van e-commerce in de (online) leisure markt voor vakanties, weekendjes weg, wellness/spa arrangementen, event tickets en restaurantbezoeken. Het zou me niet verbazen als dergelijke deals, gedreven door synergie, vaker zullen voorkomen in Europa. In dat licht bezien ben ik verheugd dat Private equity wat mij betreft niet echt is weg geweest. Naar ik hoop trekt de markt een beetje verder aan. Optimisme in plaats van louter pessimisme helpt daarbij. Het aanbod van interessante overnamekandidaten is al met al nog niet zo groot doch het aantal private equity firms en lawyers dat graag mee wil doen lijkt wel groter dan voorheen – high end PE snoept graag mee in mid market. Snelheid, creativiteit en vertrouwen in je business partners worden beloond.”

Shawn der Kinderen, dealmaker voor Freshfields Bruckhaus Deringer: “Emesa is een innovatief bedrijf dat zich bedient van cutting-edge technologie. Zo’n bedrijf past uitstekend binnen de filosofie van Cyrte. Gezien de expertise van Cyrte op het gebied van e-commerce, zie bijvoorbeeld haar voormalige investering in bol.com, is deze overname een logische stap voor zowel onze cliënt als Emesa.”

Ook een deal te melden? Mail naar deals@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven