Invloedrijkste advocaten werken niet bij de Top 3

Delen:

Beeld bij invloedDe invloedrijkste advocaten van Nederland werken niet bij de Top 3 van de advocatuur. Dat blijkt uit de Volkskrant Top 200 van de invloedrijkste Nederlanders, die zaterdag 19 december werd gepubliceerd. Geen van de genoemde advocaten werkt bij de Top 3 advocatenkantoren De Brauw, Loyens & Loeff en NautaDutilh.

De invloedrijkste advocaat is volgens De Volkskrant Ferdinand Grapperhaus (plaats 113), die naast bestuursvoorzitter bij Allen & Overy ook SER-lid is en hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Maastricht. Na hem volgen Jan Louis Burggraaf (Allen & Overy, plaats 132), Mirjam de Blécourt (Baker & McKenzie, 140), Marry de Gaaij Fortman (Houthoff Buruma, 146) en Heleen Kersten (Stibbe,154).  De lijst wordt samengesteld op basis van een netwerkanalyse van 23.000 personen en functies. Vervolgens wordt het resultaat verfijnd door gesprekken met invloedrijke personen en vakredacteuren van de Volkskrant.

De samenstellers Wilco Dekker en Ben van Raaij kunnen niet zeggen waarom uitgerekend de Top 3 kantoren van de advocatuur in de lijst ontbreken. Deze drie kantoren zijn wel opgenomen in de database, waarop de Volkskrant Top 200 is gebaseerd. “In zijn algemeenheid is de lijst gebaseerd op een netwerkanalyse van de functies en nevenfuncties bij de organisaties uit die database. Hoe meer en belangrijker, hoe groter de kans op een notering in de lijst,” schrijven Dekker en Van Raaij in antwoord op vragen van Mr. “Als de mensen van deze kantoren weinig (maatschappelijke) nevenfuncties hebben naast hun werk voor het kantoor, dan zou dat een verklaring kunnen zijn.” Maar volgens professor Rob van Otterlo, hoogleraar organisatie van de juridische dienstverlening aan de UvA, kan een verklaring ook zijn dat de Top 3 kantoren minder ruchtbaarheid geven aan nevenfuncties.

Als het gaat om invloed, leggen advocaten het duidelijk af tegen andere juridische beroepsbeoefenaren. De invloedrijkste rechtsbeoefenaren werken allemaal bij de Raad van State. Piet Hein Donner (plaats 27) heeft de meeste invloed, gevolgd door Lilian Gonçalves en Laetitia Griffith. De volledige Top 10 van juridische beroepsbeoefenaren:

  1. Piet Hein Donner (vicevoorzitter RvS, plaats 27)
  2. Lilian Gonçalves (staatsraad, 87)
  3. Laetitia Griffith (staatsraad, 107)
  4. Ferdinand Grapperhaus (Bestuursvoorzitter Allen & Overy, 113)
  5. Maarten Feteris (president Hoge Raad, 119)
  6. Herman Bolhaar (voorzitter college van procureurs-generaal, 127)
  7. Jan Louis Burggraaf (partner Allen & Overy, 132)
  8. Mirjam de Blécourt (partner Baker & McKenzie, 140)
  9. Marry de Gaaij Fortman (partner Houthoff Buruma, 146)
  10. Heleen Kersten (partner Stibbe, 154)

Overigens staan in de lijst talrijke juristen die niet (meer) actief zijn in een juridisch beroep. De hoogst genoteerde (8) van hen is de burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven