Invrijheidstelling Iraanse advocaat Nasrin Sotoudeh

Delen:

Nasrin SotoudehIn Iran is vorige week een aantal politieke gevangenen vrijgelaten, onder wie advocaat en mensenrechtenactivist Nasrin Sotoudeh. “De vrijlating van Nasrin Sotoudeh is groot nieuws voor de Iraanse Balie en laat opnieuw zien dat de nieuwe Iraanse president in rap tempo het anti-advocaten beleid van zijn voorgangers achter zich laat”, zegt Phon van den Biesen, voorzitter van Lawyers for Lawyers.

Volgens Van den Biesen gebeurt het niet vaak dat een nieuwe regering zo drastisch en zo snel het politieke misbruik van het rechtssysteem van zijn voorgangers terugdraait.

Lawyers for Lawyers (L4L) organiseerde onder meer schrijfacties. En toen Sotoudeh in 2012 in hongerstaking ging omdat het regime intimiderende maatregelen trof tegen haar man en kind, demonstreerde L4L voor de Iraanse Ambassade in Den Haag en had vervolgens een lang gesprek met de Iraanse ambassadeur. Diezelfde week werden de maatregelen gestaakt en beëindigde Sotoudeh de hongerstaking.

Sotoudeh stond vele mensenrechtenactivisten bij die na de presidentsverkiezingen in juni 2009 werden opgepakt. Ze verdedigde Shirin Ebadi, de mensenrechtenadvocate en Nobelprijswinnares die het Defenders for Human Rights Center mede oprichtte. Ook was ze de advocaat van de Iraans-Nederlandse Zahra Bahrami, die op 29 januari 2011 in Iran werd geëxecuteerd. Aanvankelijk werd Sotoudeh veroordeeld tot 11 jaar gevangenisstraf, maar dit werd in hoger beroep teruggebracht tot 6 jaar. Daarnaast mag ze haar vak niet uitoefenen of reizen gedurende 20 jaar. Het is op dit moment onbekend of deze laatste sancties nu zullen blijven gelden.

“Nu dóór voor de anderen”, is het parool van L4L. Want er zitten nog steeds mensenrechtenadvocaten vast in Iran, terwijl een groot aantal van hen in noodgedwongen ballingschap in het buitenland moet verblijven.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven