1. Wat is een VPN?
Om je een beeld te geven, gaan we in het kort in op wat een VPN precies is. Door middel van een VPN kun je een beveiligde verbinding opzetten tussen jouw apparaat en een server online. Alles wat tussen beide punten wordt uitgewisseld, wordt versleuteld. Hackers en andere inlichtingendiensten kunnen deze data niet onderscheppen of ontcijferen.
2. Is het legaal?
In de meeste landen is het gebruik van een VPN volledig legaal. In Nederland wordt het zowel zakelijk als privé enorm veel gebruikt. Op zakelijk gebied gebruiken bedrijven het om mensen vanuit huis ook te laten beschikken over alle nodige documenten en applicaties. Op privégebied wordt het veel gebruikt om online video’s en series te streamen die in Nederland niet beschikbaar zijn.
Illegaal in sommige landen
Er zijn echter ook landen waar het niet toegestaan is om een VPN te gebruiken. Hieronder vallen bijvoorbeeld landen als China, Rusland en Turkije. De landen waar het niet is toegestaan, zijn vaak landen waar de regeringen invloeden van buitenaf willen voorkomen. Zo worden nieuwsbronnen afgeschermd en wil de regering volledig inzicht in het internetgebruik van de bevolking.
Hoewel het verboden of streng gereguleerd is in deze landen, zijn er vrijwel geen artikelen of nieuwsberichten te vinden waarin mensen vervolgd worden voor het gebruik van een VPN. In landen als China is het vaak ook niet mogelijk om de VPN te downloaden als je in China zelf bent. Download je de applicatie echter als je in Nederland bent en reis je af naar China, dan kun je deze wel gewoon gebruiken. Alleen voor bedrijven is het toegestaan om een VPN te gebruiken, waarbij het bedrijf aan strenge voorwaarden moet voldoen.
Waar het in China streng gereguleerd is, is het in Rusland volledig verboden om een VPN te gebruiken. Ook hier zijn echter geen berichten te vinden van mensen die vervolgd worden. Toch is het sinds 2017 verboden om VPN’s te gebruiken, vooral om de controle van de overheid op het internet te vergroten. Verschillende VPN-providers hebben zelfs de opdracht gekregen om bepaalde sites te blokkeren en op een zwarte lijst te zetten.
3. Hoe zit het met mijn onlineactiviteiten?
Hoewel veel VPN-aanbieders zeggen al jouw data te beschermen, is dit niet altijd het geval. Er zijn bijvoorbeeld in Amerika wetten geïnstalleerd die ervoor zorgen dat de aanbieders gegevens van gebruikers moeten overdragen. Hou je je bezig met illegale activiteiten, dan kan de politie de aanbieder ook dwingen om deze gegevens te overhandigen.
Ook bij gratis VPN-diensten horen we vaak dat de VPN-diensten gegevens aanbieden om de server gratis te houden. We zouden dan ook willen aanraden om te betalen voor een VPN-dienst, aangezien je hierdoor ook kunt profiteren van meer serverlocaties en snelheid.