Is het gebruik van een VPN wettelijk toegestaan?

Het gebruik van een VPN (Virtual Private Network) is en blijft een veelbesproken onderwerp. Wat we wel zien, is dat steeds meer mensen hier gebruik van maken. Dit doen ze vaak met name om een stuk privacy te kunnen waarborgen, maar ook om bijvoorbeeld geografische beperkingen tijdens het streamen te kunnen omzeilen. Juist dit laatste is vaak een punt van discussie en dan ook in de meeste gevallen niet toegestaan. Het kan namelijk niet zo zijn dat jij, zonder dat bijvoorbeeld Netflix hier afspraken over heeft, tijdens je vakantie in Spanje, iets kunt streamen wat eigenlijk niet toegankelijk zal moeten zijn in dat land. Hoe dit precies werkt en wat nu wettelijk wel en niet is toegestaan, leggen we je aan de hand van een aantal voorbeelden uit.

Delen:

Wat is een VPN?

Voordat we verdergaan met het feit of het gebruik van een VPN wel of niet is toegestaan, is het wel handig om eerst even uit te leggen wat het precies is en waarvoor je het kunt gebruiken. Een VPN stelt gebruikers in staat om op een veilige manier verbinding te maken met het internet. Het maakt gebruik van encryptie om de internetverbinding te beveiligen en biedt daarnaast de mogelijkheid om het echte IP-adres van de gebruiker te verbergen. Dit zorgt ervoor dat individuen anoniem kunnen surfen op het web en hun online activiteiten kunnen beschermen. Klinkt allemaal best ingewikkeld, maar dat valt reuze mee. In een notendop kun je er dus je IP adres en dus ook je online locatie mee aanpassen. Dus stel dat je op vakantie bent in Spanje, dan kun je met een VPN doen laten lijken alsof je gewoon in Nederland bent, waardoor je dus zonder problemen GTST kunt kijken op Videoland.

Is het legaal?

De vraag of het gebruik van een VPN legaal is, hangt af van het land waarin je je bevindt. In de meeste landen is het gebruik van een VPN volledig legaal. Sterker nog, veel bedrijven en organisaties moedigen het gebruik ervan aan, vooral als het gaat om het waarborgen van online veiligheid en privacy. Wat wel belangrijk is om te weten, is dat het niet in alle gevallen legaal is. Zo kun je namelijk Formule 1 kijken via VPN, zonder dat je hiervoor een abonnement nodig hebt op Viaplay bijvoorbeeld. Door je VPN in te stellen op een land waarbij de F1 op het open net is, kun je natuurlijk gratis kijken.

Ga er verstandig mee om

Het gebruik van een VPN is in de basis legaal. Maar net als met heel veel andere dingen, geldt ook hier dat je er verstandig mee moet omgaan. Dat houdt dus in dat je je keurig aan de regels houdt. Doe je dat namelijk niet, dan loop je het risico dat bijvoorbeeld in het geval van Netflix, je account gewoon geblokkeerd wordt. Met een VPN wordt namelijk je locatie wel afgeschermd, maar bij Netflix weten ze door de nieuwste ontwikkelingen wel exact te achterhalen of je gebruik maakt van een VPN.

 

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven