Ivoren Toga heeft glans verloren

Delen:

Rinus Otte
Rinus Otte. Foto Chantal Ariëns

De Ivoren Toga stopt ermee. Het platform voor strafrechtbloggers houdt het voor gezien omdat, in de woorden van medeoprichter Rinus Otte, “zeven het getal van de volmaaktheid is.”

De Ivoren Toga werd in 2012 opgericht om de auteurs kritisch en vrij te laten kijken naar de ontwikkeling van het strafrecht en de organisatie daarvan. Rinus Otte denkt dat daaraan nog steeds behoefte bestaat. “In de rechtspraak noch binnen het Openbaar Ministerie bestaat een vrij podium om op een open wijze ontwikkelingen te kritiseren,” meent hij. De Ivoren Toga houdt er toch mee op, “omdat het continue ophalen en schrijven van teksten maakt dat het verzadigingspunt is bereikt.”

Dwalingen

Voor de Ivoren Toga schrijven behalve Rinus Otte juristen als voormalige procureur-generaal Dato Steenhuis, advocaat Peter Plasman, de rechters Willem Korthals Altes en Peter Lemaire en ook gastbloggers als de forensisch psychiater Wim Canton en rabbijn Lody van de Kamp.
Voormalig rechter Rinus Otte, die tegenwoordig deel uitmaakt van het College van Procureurs-Generaal van het Openbaar Ministerie, kijkt met gemengde gevoelens terug op de strafrechtpleging in de afgelopen jaar. “Justitiële en kerkelijke dwalingen hebben een ontwikkeling aangejaagd die vrijwel niet meer te keren lijkt,” schrijft Otte. “De gevaren liggen in de gewenste rationalisering van de rechtspraktijk. Zowel bestuurders van het recht als de rechtzoekende of toeschouwende burger hebben sinds de laatste 25 jaar rationele besturing en rechtsvinding in het vooruitzicht gesteld. De verwachting is dat er zowel een berekenbare evenwichtige besturing van het strafrechtelijke domein mogelijk is als een berekenbare aansprakelijkheids- en straftoemetingspraktijk. Het is dan ook niet verwonderlijk dat burgers verwachten dat alle misdrijven opgelost worden, in het hele land dezelfde (hoge) straffen worden opgelegd en er nooit een TBS-er ontsnapt of opnieuw de fout in gaat.”

Zitzaksessies

Het zit Otte dwars dat dit denken ook in zwang is geraakt binnen de magistratuur. “Waar de burgerij bestuurders in het publieke domein steeds meer de maat neemt, nemen hoogleraren, magistraten en zo verder hun eigen bestuur van faculteit tot rechtspraak even hard de maat. Leidinggevenden sneuvelen, van bestuurders tot teamleiders, om redenen die van doen hebben met de leiderschapscultuur van de laatste kwart eeuw.”

Hij vervolgt: Sinds jaar en dag worden leidinggevenden en bestuurders afgerekend op nieuwe begrippen als transparantie, emotionele vaardigheden, authenticiteit en nog vagere begrippen als verbinding.”

Ook de pers krijgt een veeg uit de pan. Volgens Otte worden bestuurders aangejaagd door “onverminderd kritische media die het onzuivere vergrootglas van de emotie aanjagen.” Cynisch: “Als dat niet genoeg is en de achterban de bestuurlijke authenticiteit onvoldoende waarachtig vindt, worden leidinggevenden en bestuurders geacht de eer aan zichzelf te houden. Zitzaksessies met gerechtsbestuurders tieren welig en hebben organisatiebureaus rijker gemaakt.”

Lichtpuntjes

Ondanks deze afreken- en offercultuur ziet Otte ook lichtpuntjes: “Ik geloof in de kleine vierkante centimeter waarop veranderingen tot stand komen, waarbij diversiteit in rechtspraak en Openbaar Ministerie mag bestaan, gelimiteerd uiteraard door ICT-technische beperkingen en verantwoordingsprocessen. Dit gaat veel tijd en geld kosten, maar is wezenlijker dan het continu beloven van een transparante hemel op aarde.”

Rond de jaarwisseling verschijnt bij uitgeverij Boom Juridisch een bloemlezing van de blogs boekvorm.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven