Jaarbericht OM 2009

Delen:

Het OM heeft in 2009 meer misdrijven afgedaan dan in 2008, ondanks het feit dat de instroom in 2009 lager was dan het jaar daarvoor. Dat blijkt uit het Jaarbericht van het OM over 2009 dat gisteren is gepubliceerd.

Het OM heeft in 2009 ruim 270.000 misdrijven afgedaan, 2% meer dan in 2008. De geregistreerde instroom was, met ruim 230.000 misdrijven, 30.000 zaken minder dan in 2008 (-12%). Een daling van de instroom bij het OM strookt weliswaar met de dalende trend van de criminaliteit in Nederland, maar niet in die mate. Bijna de helft van de daling van de instroom heeft te maken met de invoering van GPS, het nieuwe registratiesysteem van het OM. In dat nieuwe systeem worden de door de politie ingestuurde processen-verbaal later geregistreerd dan in het oude systeem. Bovendien worden de kwalitatief afgekeurde processen-verbaal teruggestuurd om aangepast te worden.

Het OM kreeg in 2009 ook minder overtredingen te verwerken. Kwamen er in 2008 nog 243.100 overtredingen ter behandeling binnen bij het OM, in 2009 waren dat er 216.300. Ook de daling bij de overtredingen valt deels te verklaren door de invoering van GPS. De geregistreerde instroom verminderde vorig jaar met 11%, zonder GPS zou dit een vermindering met ongeveer 5% zijn geweest.

Bijna een op de drie verdachten die bij het OM worden aangeleverd, wordt verdacht van het plegen van een vermogensmisdrijf zoals diefstal of inbraak, bijna een kwart wordt verdacht van een geweldsdelict en bijna een op vijf van een verkeersdelict. Verdachten van vernieling en misdrijven tegen de openbare orde, waaronder openlijke geweldpleging, vormen met een kleine twintig procent qua omvang de vierde groep verdachten. De instroom van zaken waarbij minderjarige verdachten betrokken zijn is in 2009 opnieuw gedaald.

Klik voor het gehele bericht hier

Klik voor het digitale jaarbericht hier

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven