Jaarbericht OM: offline criminaliteit gestegen, cybercrime iets gedaald

De bestrijding van de georganiseerde misdaad en cybercriminaliteit waren het afgelopen jaar belangrijke prioriteiten van het Openbaar Ministerie, blijkt uit het Jaarbericht over 2022. En na de heropening van de samenleving leefde de ‘offline criminaliteit’ op − het OM kreeg meer strafzaken binnen in 2022.

Delen:

OM jaarbericth

De dreiging vanuit criminele machtsstructuren was het afgelopen jaar groot, schrijft het Openbaar Ministerie in het Jaarbericht. Deze dreiging beperkte zich niet alleen tot professionals in de strafrechtketen en journalisten; ook bestuurders en politieke ambtsdragers werden ermee geconfronteerd. Gerrit van der Burg, voorzitter van het College van procureurs-generaal zegt hierover: “De geweldsspiraal van de afgelopen jaren is heel heftig geweest, en van een meedogenloosheid en gewetenloosheid die we nog niet eerder zagen.”

Lange adem

De bestrijding van de georganiseerde misdaad is een kwestie van de lange adem, constateert Van der Burg. Daarbij noemt hij ook de inzet van kroongetuigen noodzakelijk − “uiteraard met waarborging van hun veiligheid en die van hun omgeving, op basis van de belangrijke lessen uit het OVV-rapport.” Het OM is volop bezig om de dreiging van de georganiseerde misdaad weg te nemen en de drugscriminaliteit aan te pakken, maar uiteindelijk zal volgens de PG de maatschappij als geheel het tij moeten keren, bijvoorbeeld door voorkomen dat jongeren in kwetsbare wijken worden gerekruteerd door de georganiseerde criminaliteit.

Cybercriminaliteit

Een ander belangrijk thema het afgelopen jaar was cybercriminaliteit. Hoewel online criminaliteit – met name online fraude – de laatste twee jaar iets daalt, is over de afgelopen vijf jaar een sterke stijging zichtbaar. En aangezien de samenleving op steeds meer vlakken digitaliseert, vreest het OM dat het aantal slachtoffers van cybercrime zal toenemen. Daarom is het in de ogen van het OM noodzakelijk om de komende jaren flink te investeren in de aanpak van online criminaliteit.

Cijfers

Uiteraard zijn er in het Jaarbericht volop cijfers te vinden. In 2022 nam het OM in totaal ruim 300.000 strafzaken (misdrijven en overtredingen) in behandeling, waaronder 179.600 nieuwe misdrijfzaken: een toename van 6 procent. Oorzaak van deze groei: de opening van de samenleving na de coronaperiode leidde tot een opleving van de traditionele offline criminaliteit.

Ook het aantal afgehandelde misdrijfzaken nam licht toe, doordat het OM zelf meer zaken afdeed. Zo werden 36.800 zaken afgedaan met een strafbeschikking; in 2021 waren dat er 32.000.
In 2022 legde de rechter in 77 procent van de behan­delde zaken een straf op aan de verdachte. Dat ging in ruim 90 procent van de gevallen om een vrijheidsstraf op van maximaal een jaar. In 4 procent, ofwel 1.170 keer, sprak de rechter een gevangenisstraf uit tussen één en twee jaar en ruim 4 procent van de verdachten kreeg een langere straf opgelegd. Acht verdachten kregen levenslang, bijna 1100 mensen werden veroordeeld tot tbs of een opname in een speciale inrichting. Zeven procent van de verdachten werd vrijgesproken.
In bijna 14.000 strafzaken ging de verdachte en/of het OM in hoger beroep.

Personeel

Er waren eind 2022 1.041 officieren van justitie en 4931 overige medewerkers werkzaam bij het OM. Dat is een stijging van 4,2 procent ten opzichte van 2021. Deze groei werd vooral veroorzaakt door versterking van de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Maar net als de zittende magistratuur kampt ook het Openbaar Ministerie met een personeelstekort. Dit tekort, zowel aan officieren als aan andere medewerkers, zorgt voor een toenemende werkdruk bij OM’ers.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven