Jaarbericht OM: Minder criminaliteit, meer ondermijning

Delen:

Gerrit van der Burg (foto: Friso Keuris)

De criminaliteit is in 2018 weer verder gedaald. Er werden vorig jaar 185.600 misdrijven geregistreerd. Dat is een daling van 6 procent ten opzichte van 2017, toen de politie en het Openbaar Ministerie 189.600 misdrijven vastlegden. In 2016 waren dat er 199.600. Dat blijkt uit het jaarbericht 2018 van het Openbaar Ministerie (OM). De daling van de misdaad is in het tweede half jaar van 2018 tot stilstand is gebracht.

Meer overvallen

Wie denkt dat deze cijfers bij het OM met gejuich worden ontvangen, komt bedrogen uit. Want er is ook slecht nieuws. Het aantal overvallen is namelijk met 4 procent gestegen ten opzichte van de voorgaande jaren. Ook werden er meer verkeersmisdrijven, zoals rijden onder invloed, gepleegd (een stijging van 10 procent) en werd de Wet Wapens en Munitie vaker een overtreden (ook een plus van 10 procent).

Celstraf

De toename van het aantal ondermijningszaken baart het OM grote zorgen. Het aantal ondermijningszaken dat in 2018 is afgerond met een vonnis, steeg met 16 procent van 1270 naar 1471. In 1173 van die zaken is de verdachte schuldig verklaard door de rechter. De rechter legde in 988 gevallen, ofwel in 84 procent, een celstraf op. Voorzitter Gerrit van der Burg van het College van procureurs-generaal zegt in een reactie dat ondermijnende criminaliteit “een bedreigende effecten heeft voor de samenleving”.

Ronduit zorgelijk

Van der Burg vindt het “ronduit zorgelijk” dat onschuldige burgers meer gevaar lopen om geraakt te worden bij afrekeningen in het criminele milieu. Hij noemt de koelbloedige moord op de broer van kroongetuige Nabil B. “een ongekend beklemmende stap in het liquidatiegeweld.”

Minder schroom

Het OM stelt ook vast dat criminelen steeds minder schroom hebben om liquidaties op klaarlichte dag en op openbare plaatsen uit te (laten) voeren. Van der Burg: “Het voorkómen van liquidaties is moeilijk, maar politie en OM doen er alles aan om potentiële daders het zo lastig mogelijk te maken. Liquidaties worden niet als afzonderlijke incidenten beschouwd. Het gaat om ernstige uitingen van ondermijnende criminaliteit, die samenhangt met andere vormen van criminaliteit, zoals grootschalige drugshandel. Bij de aanpak hiervan worden criminele verbanden onderzocht en faciliterende netwerken blootgelegd.”

De ongeveer 5300 medewerkers van het OM behandelden in 2018 ruim 300.000 strafzaken, inclusief 134.200 overtredingen.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven