Jaarlijks 6 miljoen extra voor juridische faculteiten

Delen:

Foto: Pixabay

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap kent ruim 6 miljoen euro per jaar toe aan de juridische discipline. De toezegging geldt voor de periode 2019 tot en met 2024 en is bestemd voor juridisch onderzoek.

Het budget is onderdeel van de 10 miljoen euro die Den Haag vorig jaar beschikbaar stelde aan de sociale en geesteswetenschappen (SSH), op voorwaarde dat er ‘domein- en sectorplannen’ zouden worden opgesteld. Het SSH-domein heeft ervoor gekozen om 6 miljoen euro gericht te investeren in de sector Rechtsgeleerdheid en daarnaast de focus te leggen op domeinbrede samenwerking rond digitalisering.

Vervolgens kregen de tien juridische faculteiten de opdracht om gezamenlijk de onderzoeksprioriteiten vast te stellen. In het eind 2018 verschenen Sectorplan Rechtsgeleerdheid, onderdeel van het SSH-sectorbeeld Samen sterker, zijn zes speerpunten gedefinieerd: aanwas van jonge onderzoekers, diversiteit, Empirical Legal Studies, Digital Legal Studies, conflictoplossende instituties, transformatieve werking van globalisering in het recht en herijking van publieke belangen in private verhoudingen.

Op basis hiervan krijgt bijvoorbeeld de faculteit der Rechtsgeleerdheid van de VU 700.000 euro per jaar, een ton meer dan aanvankelijk was toebedeeld. De VU-faculteit stak volgens de adviescommissie van de minister – samen met die van Tilburg en Maastricht – uit boven de andere faculteiten wat betreft vernieuwing met en concretisering van de plannen. Dit heeft zich vertaald in een hogere bijdrage.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven