Jaarverslag Raad van State 2011

Delen:

Afgelopen jaar was voor de Raad van State in veel opzichten een ‘gewoon’ jaar. De werklast van de Afdeling bestuursrechtspraak groeide verder, in het bijzonder vanwege een onverwacht sterke stijging van de instroom van vreemdelingenzaken. Dit staat in het jaarverslag van de Raad van State over 2011.

Vorig jaar heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State ruim 14.500 juridische procedures afgehandeld. Ten opzichte van 2010 is dat een toename van ruim 1.100 zaken. Het aantal ingekomen zaken is in 2011 eveneens toegenomen (15.300 zaken in 2011 tegenover 14.900 in 2010). Deze toename is volgens de Raad het afgelopen jaar veroorzaakt door een grote instroom van vreemdelingenzaken.

In 2011 legden regering en parlement in totaal 553 zaken ter advisering voor aan de Raad van State. In 2011 heeft de Raad van State 510 wetgevingsadviezen uitgebracht. Ruim 80% van alle adviesaanvragen werd binnen twee maanden afgedaan; ruim 46% binnen één maand.

De Raad van State constateert verder dat overheidsbeleid en maatschappelijk leven steeds meer in de schaduw zijn komen te staan van de gevolgen van de crisis in de overheidsfinanciën in Europa. Die crisis doet zich voor op een moment dat de samenleving heftig in beweging is en zich in een overgang bevindt; eveneens een periode van fundamentele economische veranderingen die het groeivermogen beperken.

Verder wijst de Raad van State er op dat iedereen er onder de gegeven omstandigheden belang bij heeft om te koesteren en te behouden dat wat bindt in de samenleving en dat wat gemeenschappelijk is. “Dat biedt tegenwicht en een mogelijke basis voor compromis en besluitvorming.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven