Jaarverslag Reclassering: forse stijging aantal agressiemeldingen

Het aantal agressiemeldingen binnen Reclassering Nederland steeg in 2023 met ruim 20 procent ten opzichte van 2022. Dat blijkt uit cijfers in het jaarverslag dat onlangs werd gepubliceerd.

Delen:

Foto: Depositphotos

In 2023 werden er door Reclassering Nederland 169 agressiemeldingen geregistreerd. In 2022 waren dat er nog 137, wat neerkomt op een stijging van zo’n 22 procent. De meeste agressiemeldingen komen vanuit werkstrafunits, zo laat de Reclassering weten in het jaarverslag, dat deze week werd gepubliceerd.

Alleen in de regio Oost-Nederland daalde het aantal agressiemeldingen licht. In alle andere regio’s bleef het aantal gelijk, of steeg het. In de regio’s Zuid-Nederland en Midden-Noord-Nederland heeft de Reclassering het vaakst te maken met incidenten rondom agressie. Om de situatie te verbeteren, zegt de organisatie in 2023 al verbeteringen te hebben doorgevoerd op spreekkamerlocaties.

Klachten en incidenten

In 2023 is er binnen de Reclassering een nieuwe procedure aangaande registratie en behandeling van klachten in gebruik genomen. Via die procedure werden vorig jaar 144 klachten ingediend. 28 zijn inmiddels afgehandeld: 3 klachten bleken gegrond, 5 deels gegrond en 16 ongegrond. 4 klachten zijn afgedaan op grond van coulance.

De aard van de klachten is zeer divers, zo meldt het jaarverslag. Zo kwamen er klachten binnen over de inhoud van adviesrapporten, contact en bejegening, planning van werkstraffen en gegeven waarschuwingen.

Naast binnengekomen klachten zijn er in 2023 ook 78 interne incidenten geëvalueerd. Dat zijn er meer dan vorig jaar, zo vermeldt het jaarrapport, maar dat zou vooral komen doordat voor het melden van incidenten meer bewustzijn is gecreëerd binnen de organisatie.

Slachtofferdevice

Als belangrijkste innovatie in 2023 noemt de Reclassering de geslaagde proef met het zogeheten slachtofferdevice: een apparaatje dat slachtoffers van stalking en bedreiging helpt om snel hulp in te schakelen als ze het gevoel krijgen dat er onheil dreigt. Het experiment met het device begon eind 2022, en werd afgelopen jaar met succes verder uitgerold.

De Reclassering zegt daarover: “Slachtoffers geven aan dat het device hen een veilig en minder onrustig gevoel geeft. Enkele slachtoffers gaven ook aan zij weer op plekken durfden te komen waar zij eerder niet durfden te komen. Vanwege deze eerste succesvolle resultaten is inmiddels besloten de proef uit te breiden naar nog twee regio’s.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven