Jaarverslag tuchtrechters advocatuur: minder klachten

Delen:

advocaatEr zijn in 2014 bij de tuchtrechter minder klachten binnengekomen over advocaten dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde jaarverslag 2014 van Hof en raden van discipline, de onafhankelijke tuchtrechters voor de advocatuur.

Totaal minder klachten…

In 2014 kwamen bij de vier raden van discipline 1291 klachten binnen. Dat is 18% minder dan het jaar ervoor, toen het er 1584 waren. De voorraden en doorlooptijden zijn ook geslonken. Evenals vorig jaar was ongeveer een derde van de klachten gegrond. Er is geen duidelijke verklaring voor de daling van de instroom. Overigens is het maar waar je het mee vergelijkt; over een periode van zes jaar gezien is er geen daling: sinds 2009 is de instroom nog altijd met 27% gestegen. Na enkele zeer drukke jaren is het aantal klachten nu weer terug op het niveau van de jaren 2010-2011.

…maar de toezichthouder klaagde meer

Het totaal aantal klachten is in 2014 dus gedaald, maar het aandeel dekenbezwaren daarin is wederom wat gestegen, nu van 68 naar 79. Een dekenbezwaar is een klacht die is ingediend door de toezichthouder, de deken van de plaatselijke orde van advocaten. Deze stijgende trend zou de komende jaren wel eens door kunnen gaan zetten. Dit als gevolg van intensiever toezicht en wellicht ook van de invoering van een griffierecht van €50  voor de klager.

Schorsingen en schrappingen

In 2014 zijn 9 advocaten onherroepelijk geschrapt. In 2013 waren het er 6 en in 2012 waren het er 13.

Ook het aantal onvoorwaardelijke schorsingen (max. 1 jaar) gaat op en neer: van 60 in 2012 via 23 in 2013 tot 42 in 2014.

Hoger beroep

In 2014 kwamen er 368 nieuwe zaken binnen bij het Hof van Discipline, iets meer dan het jaar ervoor. Toen waren het er 352. Van de beslissingen die het hof in hoger beroep gaf, bevatten er 179 een bekrachtiging en 89 een (gehele of gedeeltelijke) vernietiging van een uitspraak van een raad van discipline. Andere eindigden in niet-ontvankelijkheid of intrekking.

Nieuwe wet

De tuchtrechters besteden in het jaarverslag ook aandacht aan de positie van de klager en aan de nieuwe Advocatenwet. De nieuwe wet geldt voor klachten die na 1 januari 2015 zijn ingediend bij de deken. De nieuwigheden in de regelgeving zullen dus in de loop van 2015 merkbaar worden in het tuchtrecht. Denk aan de openbaarmaking van schorsingen en schrappingen en aan invoering van een griffierecht van €50 en van de geldboete als nieuwe tuchtmaatregel. Ook wordt een veroordeling in de proceskosten mogelijk.

Informatie

Het jaarverslag en meer algemene informatie zijn te vinden op www.hofvandiscipline.nl en www.raadvandiscipline.nl.  Alle uitspraken worden geanonimiseerd gepubliceerd op www.tuchtrecht.nl.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven