Jan Loorbach krijgt gelijk over Yuri van Gelder

Delen:

Beeld bij Jan Loorbach over YuriJan Loorbach, advocaat bij NautaDutilh en voormalige chef de mission van NOC*NSF bij de Olympische Spelen in Sidney, heeft gelijk gekregen met zijn voorspelling dat Yuri van Gelder weinig kans had om via een kort geding een finaleplaats af te dwingen bij de spelen in Rio de Janeiro. “Hier is zonneklaar sprake van een forse wanprestatie,” zei Loorbach op donderdag 11 augustus.

Op vrijdag 12 augustus wees de kortgedingrechter in Arnhem de eis van Van Gelder af. De turner werd door chef de mission Maurits Hendriks naar huis gestuurd wegens wangedrag. De turner dook onder in het nachtleven van Rio, kwam vervolgens onder invloed van alcohol thuis en miste de dag daarop zijn ochtendtraining, waarna voor zijn trainer de maat vol was.

Loorbach wees erop dat de Fransman Danny Rodrigues al is aangewezen als vervanger. “Niemand kan in kort geding worden gedwongen tot een handeling die niet uitvoerbaar is.”

Ook vroeg de oud-basketballer zich af of de proportionaliteit van de maatregel wel van belang is in een civiele zaak. “Ik respecteer Cor Hellingman,” zei Loorbach over Yuri’s advocaat. “Die gaat het proberen, dus het zal geen onzin zijn.” Loorbach zei  ook dat Yuri naar huis is gestuurd omdat hij zich niet heeft gehouden aan afspraken. “En dat zit veel meer in de civielrechtelijke dan in de tuchtrechtelijke sfeer.”

Loorbach lichtte toe: “De open norm dat de olympiërs zich moeten gedragen als goed teamlid is vastgelegd in het contract. Yuri is die verplichting niet nagekomen, en dat geeft de andere partij recht tot ontbinding. Het gaat om de vraag of dit zo een ernstige contractschending is dat NOC*NSF hier een beëindigingsrecht heeft. Ik denk dat de rechter iets vertrouwder met de open norm omgaat dan de meeste media. Die norm is een vertaling van redelijkheid en billijkheid, en in verband daarmee moet worden gekeken naar de opdracht van NOC*NSF en de bevoegdheden die daarmee gepaard gaan. De chef de mission heeft een grote beleidsvrijheid. Hij moet meer belangen afwegen dan de belangen van Van Gelder: het prestige van NOC*NSF, het zichtbaar maken van een gedisciplineerde houding. Daar zal de rechter NOC*NSF veel ruimte in geven.”

Bij de vraag of de toerekenbare gedragingen van Van Gelder ernstig genoeg zijn om de overeenkomst te beëindigen, speelt zeker een rol dat Van Gelder al eerder over de schreef is gegaan. “Recidive legt beslist gewicht in de schaal.”

Loorbach zie voorts: “Als je je hebt gekwalificeerd voor een finale van de Olympische Spelen, en je komt bezopen thuis en je mist je ochtendtraining in de meest relevante periode fase van je carrière, dan is er zonneklaar sprake van een forse wanprestatie.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven