JB Law doet meeste deals, De Brauw realiseert grootste dealwaarde

M&A-advocaten zouden tijdens de pandemie gaan duimendraaien, was de verwachting. Maar transacties en beursnoteringen zitten weer in de lift. De Brauw Blackstone Westbroek en JB Law doen het op dat gebied erg goed. Althans hun mannelijk advocaten – vrouwen doen nauwelijks mee.

Delen:

JB Law doet meeste deals, De Brauw realiseert grootste dealwaarde - Mr. online
Beeld: Gerd Altmann/Pixabay

De Brauw Blackstone Westbroek heeft in de eerste helft van 2021 een dealwaarde gehaald van 16 miljard euro, en eindigt daarmee op nummer één in de lijst met ‘hoogste dealwaarde’. Ruim 4 miljard daarvan is afkomstig van Philips, dat zijn huishoudelijke apparaten verkocht aan Hillhouse Capital. Loyens & Loeff eindigde op de twee plaats (12,6 miljard euro), Stibbe op de derde (11,6 miljard) en NautaDutilh op de vierde plaats (9,6 miljard). Deze van oorsprong Nederlandse kantoren verslaan de Angelsaksische die ook vestigingen hebben in Nederland of betrokken waren bij ‘Nederlandse’ deals: Clifford Chance, Freshfields, Allen & Overy, Latham & Watkins, Sullivan & Cromwell en Linklaters – allen presteren minder dan de Nederlandse topkantoren.

Hausse

Het grote aantal M&A-transacties heeft het corporate team van Stibbe goed beziggehouden, zegt Stibbe-partner Derk Lemsta tegen de website M&A. Dat mag opmerkelijk heten: een jaar geleden was het algemene beeld nog dat, door de coronacrisis, overname-advocaten weinig te doen hadden. Maar volgens Joost den Engelsman (NautaDutilh) heeft corona juist maatschappelijke ontwikkelingen – zoals e-commerce en online leren – versneld. Thuisbezorgd nam Grubhub over, NPM investeerde in Squla (thuisonderwijs) en Infinitas Learning. Den Engelsman zegt nog geen aanwijzingen te hebben dat de hausse op de M&A-markt binnenkort ophoudt: de tweede helft van 2021 lijkt vooralsnog alleen ‘meer’ te worden. Dat vindt ook partner Harmen Holtrop (Loyens & Loeff ): “Het tweede halfjaar van 2021 zal vermoedelijk eenzelfde soort beeld geven waarbij het even afwachten is hoe de markt zal reageren op het afbouwen van de overheidssteun.”

Meeste deals

JB Law (voorheen: JanssenBroekhuysen) realiseerde in de eerste helft van 2021 de meeste deals, zelfs meer dan De Brauw (31), Loyens & Loeff (39), Stibbe (19) en NautaDutilh (46). Dit M&A-kantoor staat met 53 deals bovenaan, direct gevolgd door deBreij (52). In 2020 bleef JB Law nog steken op 38 deals.

Eenzame vrouw

De man die persoonlijk de hoogste dealwaarde realiseerde was Jan Willem de Boer van Linklaters (5,2 miljard euro, zes deals). In deze top tien komen verder geen vrouwen voor. Dat is wel in het lijstje met advocaten die in de eerste helft van 2021 de meeste deals deden. Die lijst wordt aangevoerd door Matthijs Ingen Housz (27 deals, 700 miljoen euro). Daar staat Mariëlle Broekhuysen als eenzame vrouw op de zevende plaats, met twaalf deals.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven