Jeugdbescherming en pleegzorg

Delen:

De dood van advocaat Derk Wiersum heeft Nederland diep geschokt. Een advocaat die wordt neergeschoten. Daarmee is een grens overschreden. Ik kan er niet omheen daar op deze plek bij stil te staan.

Toch wil ik het daar in deze blog niet over hebben. Ik had mij namelijk voorgenomen om aandacht te besteden aan jeugdbescherming en pleegzorg. Dat lijkt op dit moment misschien een vreemde keuze, maar is het mijns inziens niet.

Tijdens de zomerperiode heb ik, als president van de rechtbank, minder vergaderingen en dus meer tijd om zittingen te doen. Deze zomer waren dat vooral zittingen als kinderrechter.

Kinderrechter, een prachtig vak, waar je probeert door de juiste beslissingen kinderen een betere toekomst te bieden. Kinderen die soms in de knel zitten door een vechtscheiding of kinderen die zelf problemen hebben en daarbij professionele hulp nodig hebben. De beslissingen die je neemt als kinderrechter zijn soms pijnlijk en helaas hebben ze niet altijd het gewenste effect, maar kinderen die wel hun plek weten te vinden en waar het vervolgens goed mee gaat, daar krijg je enorm veel energie van.

Als kinderrechter kun je dat uiteraard niet alleen. Succesvolle jeugdbescherming vraagt om betrokken (pleeg)ouders, jeugdbeschermers, raadsonderzoekers etc etc. En gelukkig zijn die mensen er.

In aanloop naar de week van de pleegzorg (30 oktober tot 6 november) deel ik graag een pluim uit aan de pleegouders van Nederland. Hoe geweldig is het dat zo veel oma’s en opa’s en allerlei derden (met en zonder biologisch nageslacht) kinderen opnemen in hun gezin om ze de warmte en veiligheid te bieden die de kinderen elders niet kunnen krijgen? Het belang daarvan kan niet of nauwelijks worden onderschat.

Die warmte en veiligheid zijn belangrijk. In Utrecht hangt aan de Catharijnesingel een lichtkunstwerk van Nathan Coley. De kunstenaar wil ons aan het denken zetten naar aanleiding van plunderingen door Britse jongeren in 2011. Hij verwijst naar een Afrikaans gezegde:

If the young are not initiated into the village,
they will burn it down just to feel its warmth.

Het onderstreept het belang om in onze jeugd te investeren en om ze op een goede manier op te nemen in onze samenleving. Soms is daar de inzet van anderen dan alleen de ouders voor nodig, een kinderrechter of een pleegouder.

Het vraagt iets van ons allemaal in de samenleving, maar kan ook een hoop problemen voorkomen. Plunderingen zoals in 2011 in Engeland, maar misschien ook sommige voorbeelden van geweld die zich in Nederland voordoen en die tot het exces lijken te hebben geleid dat ik in het begin van dit blog noemde.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ook interessant:

Scroll naar boven