Jeugdcriminaliteit lijkt af te nemen, ernstig geweld neemt echter toe

De criminaliteit onder minderjarige en jongvolwassen is de laatste zes jaar – vergeleken met de vijftien jaren daarvoor – afgenomen. Maar er zijn ook vormen van jeugdcriminaliteit die stabiel zijn gebleven of zelfs zijn toegenomen. Dat blijkt uit de Monitor Jeugdcriminaliteit, een rapport dat het CBS iedere twee à drie jaar in samenwerking met het WODC publiceert.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Jeugdcriminaliteit lijkt af te nemen, ernstig geweld neemt echter toe - Mr. online
Foto: Maxim Hopman/Unsplash

In de Monitor Jeugdcriminaliteit 2020 worden ontwikkelingen in de jeugdcriminaliteit gepleegd door minderjarigen (12 tot 18 jaar) en jongvolwassenen (18 tot 23 jaar) in de periode 2000 tot 2021 beschreven. De nadruk ligt hierbij op de jaren 2015 tot 2020. Die criminaliteit is de laatste paar jaar gedaald – onder de meeste bevolkingsgroepen, binnen de meeste buurten en voor de meeste typen delicten. Zo daalde het aantal door de politie geregistreerde minderjarige verdachten van 18 per duizend leeftijdsgenoten in 2015 naar 15 per duizend leeftijdsgenoten in 2019. De afname blijkt ook uit het aantal veroordeelde minderjarigen: dat is in 2019, vergeleken met 2015, met een derde gedaald naar 5700, een afname van 7 naar 5 per duizend leeftijdsgenoten. Ook ligt het aandeel jongvolwassenen dat in een enquête zelf aangeeft een delict te hebben gepleegd in 2020 lager dan in 2015.

Stagnatie

Wel constateren de onderzoekers dat de recente daling van de jeugdcriminaliteit, die rond 2007 is ingezet, lijkt te stagneren. Zo week het aandeel minderjarigen dat zelf aangaf in het voorafgaande jaar een delict te hebben gepleegd in 2020 niet af van 2015 (37 procent). Ook was het aantal minderjarige verdachten per duizend leeftijdgenoten in 2019 vergeleken met een jaar eerder licht gegroeid (5 procent), om in 2020 weer wat af te nemen (-9 procent). “Het is dan ook te vroeg om te concluderen of de algemene daling van de jeugdcriminaliteit sinds 2007 continueert, stagneert, of omslaat in een stijging”, aldus de onderzoekers.

Doodslag

Die conclusie lijkt logisch, nu er ook enkele uitzonderingen op de ingezette dalingen te zien zijn. Hoewel misdrijven gepleegd door minderjarigen door politie en justitie steeds vaker buiten het strafrecht worden afgehandeld, bijvoorbeeld door naar Halt te verwijzen voor een alternatieve straf, lijken de zaken die bij justitie overblijven wel ernstiger en complexer te worden. Zo is het aantal door justitie veroordeelde minderjarige daders van doodslag sinds 2016 met meer dan de helft gestegen, naar 45 in 2019. Ook nam tegelijkertijd het aantal veroordeelde minderjarige daders van vermogensdelicten met geweld met 13 procent toe naar 604 in 2019. Het aantal daders van zware mishandeling bleef gelijk.

Klik hier voor de Monitor Jeugdcriminaliteit 2020.

Lees meer over:

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top