Jonge jurist begint eerste baan met een bovengemiddeld salaris

Pas afgestudeerde juristen doen het goed op de arbeidsmarkt. Van hen heeft 88 procent een baan. Een jonge jurist fiscaal of notarieel recht heeft een hoger startsalaris dan zijn collega die rechtsgeleerdheid (algemeen) of internationaal recht heeft gestudeerd. Driekwart van de afgestudeerde juristen werkt daadwerkelijk op masterniveau. Dat blijkt uit de Keuzegids 2021, die op 1 april is verschenen.

Delen:

Jonge jurist begint eerste baan met een bovengemiddeld salaris - Mr. online
Beeld: Mohamed Hassan/Pixabay

Het startsalaris van jonge juristen is bovengemiddeld en het merendeel van de werkende juristen heeft een fulltime baan. Ook is het vooruitzicht op de banenmarkt de komende jaren prima voor afgestudeerden in de rechtsgeleerdheid.

Vast contract

Van de studenten rechtsgeleerdheid (algemeen) werkt 89 procent. Bij fiscaal en notarieel recht is dat maar liefst 98 procent, maar bij internationaal recht slechts 77 procent. Van de juristen werkt 90 procent full time en 40 procent van hen heeft een vast contract. Juristen werkzaam in de fiscale en notariële praktijk werken iets vaker full time (93 procent) en daar heeft 61 procent een vast contract.

Startsalaris

In die laatste sector verdienen jonge juristen ook het meest: 3.496 euro bruto per maand. Een meer algemeen geschoold jurist (master) verdient gemiddeld 3.206 euro per maand, een internationaal jurist moet het doen met maandelijks 3.031 euro.

Met die startsalarissen doen juristen het heel behoorlijk. Studenten met een medische opleiding verdienen in hun eerste baan het meest (3.957 euro bruto per maand), en ook starters met een master informatiekunde, econometrie en onderwijsvernieuwing- en management verdienen bovengemiddeld. De fiscale en notariële juristen staan in dit lijstje op de vijfde plaats. Het landelijk gemiddelde startsalaris voor iemand met een masterdiploma bedraagt € 2.987.

Arbeidsmarkt

Opmerkelijk is dat de arbeidsmarktprognose voor ‘algemeen’ juristen en internationaal juristen ‘goed’ is, terwijl de Keuzegids die voor notariële en fiscale juristen bestempelt als ‘redelijk’. Het aantal afgestudeerden van rechtenopleidingen dat binnen anderhalf jaar een baan vindt, ligt iets onder het gemiddelde van alle WO-studenten.

Wel lijkt de aansluiting van studie naar werk niet optimaal te zijn. Van de studenten rechtsgeleerdheid vindt 61 procent dat ze goed zijn voorbereid op het werk, bij internationaal recht is dat zelfs maar 46 procent. Pas afgestudeerde fiscale en notariële studenten zijn daarover meer tevreden: 80 procent vindt zich goed voorbereid.

Togamaster

Er zijn volgens de Keuzegids maar twee universiteiten die een togamaster aanbieden: Groningen en Rotterdam. Vakken worden daar gecombineerd met vaardigheidstrainingen of stages bij een advocatenkantoor, het Openbaar Ministerie of een rechtbank of gerechtshof. Voor de togamasters in Groningen en Rotterdam zijn per jaar maar respectievelijk 18 en 25 plekken beschikbaar; studenten moeten door een selectieprocedure.

Tevreden

Studenten zelf zijn het meest tevreden over de opleidingen aansprakelijkheid en verzekering (Rotterdam), arbeidsrecht (Rotterdam), jeugdrecht (Leiden), sociaal recht en sociale politiek (Tilburg) en ondernemingsrecht aan de Vrije Universiteit.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven