Jonneke Oosting per 1 mei voorzitter College van onderzoek integriteit

Jonneke Oosting is per 1 mei 2024 benoemd als voorzitter van het College van onderzoek integriteit. De Tweede Kamer stemde in met haar benoeming. Tot 1 mei is Oosting nog actief als president van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.

Delen:

Foto: Rechtspraak

Oosting is benoemd voor een periode van zes jaar en volgt Liesbeth Horstink-von Meyenfeldt, die in september 2023 vertrok, op. Ze zal haar rol bij het College van onderzoek integriteit uitvoeren naast haar voorzitterschap van het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg. Die rol bekleedt Oosting tevens per 1 mei.

Oosting startte haar carrière in 1988 als advocaat. Twaalf jaar later werd ze rechter in de rechtbank Utrecht. Sinds 2016 is ze verbonden aan het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.

College

Het College van onderzoek integriteit is een onafhankelijk college dat sinds 2021 bestaat. Het handhaaft de Gedragscode Leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. In dat kader onderzoekt het College klachten rondom mogelijke overtreding van de Gedragscode en kan het sancties voorstellen.

Of sancties daadwerkelijk worden opgelegd, wordt door de Tweede Kamerleden zelf bepaald middels een stemming. In de afgelopen jaren is dat een aantal keren gebeurd naar aanleiding van overtredingen van de Gedragscode door Kamerleden van Forum voor Democratie.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven