Jos Silvis wordt PG bij de Hoge Raad

Delen:

Jos SilvisJos Silvis wordt procureur-generaal (PG) bij de Hoge Raad der Nederlanden. Hij vervangt Jan Watse Fokkens die op 1 september met pensioen gaat. Hoogleraar rechtspsyschologie Peter van Koppen zegt dat Silvis wegens zijn rol in de Schiedammer Parkmoord nooit benoemd benoemd had morgen worden als PG.

Silvis is op dit moment werkzaam als rechter bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Eerder was hij onder meer advocaat-generaal bij de Hoge raad, vice-president van de rechtbank Den Haag en de rechtbank Rotterdam.

Als strafrechter in Rotterdam was Silvis medeverantwoordelijk voor een ernstige gerechtelijke dwaling in de zogeheten Schiedammer Parkmoord. De rechtbank onder voorzitterschap van Silvis veroordeelde Cees B. na een valse bekentenis ten onrechte tot 18 jaar cel wegens de moord op de 10-jarige Nienke Kleiss. Dit oordeel werd later herroepen toen uit DNA-onderzoek bleek dat Cees B. de dader niet kon zijn.

De affaire stak weer de kop op toen Silvis in 2012 werd benoemd tot rechter bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Hoogleraar rechtspsychologie Peter van Koppen (VU en Universiteit Maastricht) noemde het toen ‘te bizar voor woorden’ dat de Raad van Europa voor Silvis koos. Nu zegt Van Koppen: “Iedereen maakt fouten. Ik neem Silvis niet zo zeer kwalijk dat hij een fout heeft gemaakt, maar ik vind het ernstig wat hij daar achteraf over zei, namelijk dat hij op basis van een onvolledig dossier moest oordelen.”

Van Koppen: “Dan denk ik: wacht even, jij bent er zelf verantwoordelijk voor dat het dossier compleet is.” Hij wijst erop dat de rechtbank verschillende belangrijke verzoeken van de verdediging heeft afgewezen. “Als de rechtbank die punten wel had gehonoreerd, was Cees B. waarschijnlijk niet veroordeeld.”

Silvis had toen, volgens Van Koppen, moeten zeggen: “Stom, ik heb een vreselijke fout gemaakt, ik probeer ervan te leren.” Nu heeft Silvis niet geleerd van die fout, denkt Van Koppen. “Daarom had hij nooit benoemd mogen worden tot PG.” Van Koppen wijst erop dat een van de taken van de PG is herzieningsverzoeken in te dienen bij de Hoge Raad, en hij betwijfelt of Silvis daarvoor de juiste persoon is.

Hoogleraar advocatuur Britta Böhler (UvA) is veel milder. “Geen enkele rechter wil een onschuldige verdachte veroordelen,” stelt zij. “Als zoiets je overkomt, laat dat je niet koud, dat vergeet nooit meer.” Böhler denkt dat Silvis zeker lering heeft getrokken uit de Schiedammer Parkmoord. “Iemand die dit heeft meegemaakt, trekt daaruit lessen voor zijn carrière. Hij lijkt mij er ook de man niet naar om hier luchtig over te doen.”

De voornaamste taak van de procureur-generaal is om de Hoge Raad te voorzien van onafhankelijke rechtsgeleerde adviezen (conclusies). Daarnaast heeft de PG enkele bijzondere taken, waaronder het instellen van cassatie in het belang der wet, het voordragen van rechters voor ontslag door de Hoge Raad, het instellen van een herzieningsverzoek bij de Hoge Raad, en de vervolging van ambtsmisdrijven en ambtsovertredingen begaan door leden van de Staten-Generaal, ministers en staatssecretarissen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven