Juridisch Loket opent deuren voor arbeidsmigranten uit Europese Unie

Op verzoek van de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Justitie en Veiligheid gaat het Juridisch Loket ook voor EU-arbeidsmigranten laagdrempelige rechtshulp aanbieden. Zo wordt ook de bekendheid van het Juridisch Loket onder deze doelgroep vergroot.

Delen:

Juridisch Loket opent deuren voor arbeidsmigranten uit Europese Unie - Mr. online
Arbeidsmigrant in de aspergeteelt (foto: Depositphotos)

Arbeidsmigranten hebben hier een kwetsbare positie: ze krijgen vaak niet het loon, de arbeidsvoorwaarden of de sociale zekerheid waar zij recht op hebben. Ze kennen hun rechten onvoldoende en weten onvoldoende hoe ze hun recht kunnen halen.

Moedertaal

Het Juridisch Loket gaat nu ook rechtshulp inrichten voor EU-arbeidsmigranten, indien mogelijk in hun moedertaal, zoals het Pools, Bulgaars en Roemeens. Dit gebeurt eerst in Noord- en Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg, regio’s waar veruit de meeste arbeidsmigranten wonen en werken. Arbeidsmigranten moeten daar in hun eigen taal en zowel online als persoonlijk gratis bij het Juridisch Loket terecht kunnen met hun juridische vragen of problemen. Zoals over hun huur, contract, loon of verzekeringen.

Gefaseerd

Gelet op de grote groep arbeidsmigranten en de uitdagingen die hun juridische vragen met zich meebrengen, zal het Juridisch Loket de dienstverlening gefaseerd opbouwen. Daarbij wordt steeds samenwerking gezocht met relevante partijen, zoals de Arbeidsinspectie, Stichting FairWork, Barka en gemeentelijke informatiepunten voor EU-arbeidsmigranten.

Aanjaagteam

Het verbeteren van de toegang tot het recht voor kwetsbare werknemers is een van de maatregelen vanuit het zogenoemde Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten. Doel is het verbeteren van de positie van arbeidsmigranten. Rijkspartijen en samenwerkingspartners zetten samen stappen om dit te bevorderen. In deze Kamerbrief informeert minister Van Gennip (SZW) de Tweede Kamer hoe zij de toegang tot het recht voor kwetsbare werknemers wil verbeteren.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven