Juridische helden – ‘Lawyers as agents of evolutionary change’

Delen:

Hoeveel uren van uw juridische werkweek besteedt u aan behoud en hoeveel aan verandering? Een belangrijk deel van de juridische rol is gericht op bescherming van een bestaande situatie op micro- of macroniveau. Juristen worden ingehuurd om contracten op te stellen die waterdicht zijn bij overstroming, procedures te voeren die aantasting van de status quo voorkomen, en geld te vorderen om financiele posities te herstellen.

Maar wie van u is rechten gaan studeren om HELD te worden? Om doorbraak te activeren voor het grotere goed of een minderheidsbelang? Ze moeten er zijn: juristen die hun juridische denken combineren met durf om zich in te zetten voor een impopulair doel of een gevaarlijke zaak. “Mr. Superheld en Strijder” is een historisch archetype. Morele leiders en strijders in de oude en jonge geschiedenis hebben vaak een juridische achtergrond of voorgrond. Gandhi, Nelson Mandela, en – minder – bekend Shirin Ebadi (winnaar Nobel vredesprijs 2003, Iran, rechten van vrouwen en kinderen). En dichter bij huis: de advocaten die gelijke rechten voor weduwnaars hebben bereikt, straatverboden voor stalkers hebben bedacht en juristen die het Internationaal Strafhof hebben ingericht. Wat drijft deze juristen: inkomen, beroepseer, avontuur, geloof in de goede zaak, een roeping om de wereld te verbeteren, gevaar te trotseren en de hoop als het meezit een klein beetje heldendom te beleven?

Zeker is dat ook zij ooit de eerste stap hebben gezet. Voor lezers met ambitie op het heldenpad heb ik enkele creatieve suggesties om hun latente heldendom te activeren.

Huiselijke helden kunnen in de kerstvakantie een lijstje maken van drie momenten waarop ze uitzonderlijke moed hebt getoond in hun werk. Blik dan vooruit met drie zaken of projecten in uw agenda voor 2012 waarin u de kans hebt een wezenlijke bijdrage te leveren aan een verbetering of verandering voor de wereld, uw werkgever, uw clienten of uw persoonlijke welzijn, door iets te doen wat u eigenlijk niet durft maar wel heel rechtvaardig en betekenisvol vindt. Wat houdt u tegen? Wat zou Mandela of uw persoonlijke legendarische held doen? U zou er zelfs een goed voornemen van kunnen maken.

Voor helden met reislust en visionaire budgetruimte is ‘Lawyers as agents of evolutionary change’ een uniek programma van 9 tot en met 12 februari 2012. Deze combinatie van training, coaching en retraite in Colorado, VS wordt geleid door Kim Wright van Cutting Edge Law en James O’Dea, voormalig directeur van Amnesty International in Amerika en auteur van het boek “Creative Stress”.

Goed te combineren met een skivakantie!

Hebt u haast of wacht u nog een paar jaar totdat u … rijker bent, succesvoller, meer ervaren, partner of baas bent, eindelijke meer tijd hebt, en in ieder geval… ouder? Maar misschien bent u niet in de wieg gelegd voor het heldendom. Laat het dan met een gerust hart over aan mr. Held en ondersteun hem of haar vanaf de zijlijn.

Ik wens u een heldhaftig en creatief nieuwjaar.

© Legal Visuals
Reacties en vragen zijn welkom op dit blog of per email sh@legalvisuals.nl

mr. Susanne Hoogwater is een creatieve activist voor visueel toegankelijke juridische informatie en brengt het werk van wereldverbeteraars in beeld vanuit Colorado, VS. Zie haar werk op www.legalvisuals.nl en www.peacemapping.com. Zij is auteur van ‘Beeldtaal voor Juristen’ en co-auteur van ‘Schrijven in de juridische praktijk’.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven