Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant zoekt een

Allround jurist milieu/omgevingsrecht

Deel deze vacature:

Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant is op zoek naar een

Allround jurist milieu/omgevingsrecht

We zijn op zoek naar een jurist met oog en passie voor de kwaliteit van de leefomgeving. Je denkt in mogelijkheden en kansen en denkt actief mee. Ben je een gedreven collega die in verbinding staat met zichzelf, je collega’s en met de omgeving dan is deze functie iets voor jou.

Wat ga je doen

Je werk bestaat met name uit het voorbereiden en behandelen van bestuursrechtelijke handhavingstrajecten (inclusief vertegenwoordiging van het bevoegde gezag in rechte) op het gebied van Omgevingsrecht / milieu.

Ook het zelfstandig afhandelen van verzoeken om handhaving op genoemde rechtsgebieden hoort bij je taken.

Bij handhavingstrajecten werk je nauw samen met de toezichthouder en andere adviseurs op het gebied van vergunningverlening en handhaving (je bent elkaars gesprekspartner en adviseur);

Naast genoemde werkzaamheden behoort ook tot het taakgebied dat je beschikkingen toetst waarmee je de juridische kwaliteit borgt bij de behandeling van aanvragen op het gebied van Omgevingsrecht / milieu.

In samenspraak met de vergunningverlener behandel je bezwaar- en beroepschriftprocedures (inclusief vertegenwoordiging van het bevoegde gezag in rechte);

In het algemeen volg je de actuele jurisprudentie, beleidsontwikkelingen en nieuwe wet- en regelgeving en implementeert deze;

Je beantwoordt procedurele en juridische vragen van opdrachtgevers en collega’s rondom handhaving en vergunningverlening en pakt deze (in samenspraak) zelfstandig op;

Van belang is dat:

  • je werkt met ons zaaksysteem (PowerBrowser) waarin je het proces, de kwaliteit en de doorlooptijd van jouw procedures bewaakt;
  • je oplossingsgericht bent en knelpunten signaleert, verbetervoorstellen doet en adviseert;
  • je bijdraagt aan de doorontwikkeling van het werkveld milieu.

Wat doet de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (ODZOB)

De ODZOB is één van de 29 omgevingsdiensten in Nederland. De Omgevingsdiensten zijn opgericht in 2013 o.a. naar aanleiding van de vuurwerkramp in Enschede, de brand in het Hemeltje in Volendam en de ramp in Moerdijk. Het organiseren van de vergunningverlening, het toezicht en de handhaving op het gebied van omgevingsrecht moest slimmer. Onze opgave is dan ook het zorgen voor een veilige en gezonde, fysieke leefomgeving. Dit doen we dagelijks door in balans, samen met onze ketenpartners, 21 gemeenten en de provincie Noord-Brabant hier aan te werken.

Werken bij de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant

Wij zijn een club van “doeners”. Dagelijks werken we met enorme betrokkenheid aan veiligheid en gezondheid van onze fysieke leefomgeving. Bij ons werken ruim 250 medewerkers, met uiteenlopende specialismen. Denk hierbij aan wetgeving omtrent Wabo, Wet milieubeheer, Wet natuurbescherming, Activiteitenbesluit milieubeheer, Waterwet, Zwemwaterwetgeving, Ontgrondingenwet, Wet bodembescherming en de (komende) Omgevingswet.

Samenwerken is bij ons van groot belang. Er is een informele werksfeer waarin collega’s elkaar snel kunnen vinden én leren kennen. Collega’s zijn behulpzaam en staan voor elkaar klaar. Het open en flexibele kantoorconcept draagt daar zeker aan bij. Wij werken zoveel mogelijk digitaal én locatie en tijdsonafhankelijk. Wij bevinden ons in een traject van organisatieontwikkeling. Dat doen wij met zelforganiserende teams. Verantwoordelijkheden en bevoegdheden worden zo laag mogelijk weggelegd in de organisatie. Onze medewerkers krijgen maximaal vertrouwen en veel ruimte voor initiatief.

De ideale collega:

Heeft een afgeronde juridische opleiding op HBO+/WO niveau (bijvoorbeeld Master of Laws LLM, afstudeerrichting staats- en bestuursrecht) en kennis van en minimaal een jaar ervaring met juridische bestuursrechtelijke handhavingsprocedures op de eerder genoemde rechtsgebieden. Je hebt ervaring bij de overheid: bekendheid met handhavingsbeleid en –procedures en sanctie- en gedoogbeleid en de landelijke handhavingsstrategieën.

Het is een pre als je beschikt over kennis en werkervaring ten aanzien van zwemwaterwetgeving (aanwijzingsbesluit en handhaving) en de Wet bodembescherming. Je hebt een open en directe manier van communiceren, analyseert scherp en je kunt goed plannen en organiseren;

Wat bieden wij

Het betreft een veelzijdige voltijdsfunctie (36 uur per week) voor de periode van 1 jaar met uitzicht op een vast dienstverband. Parttime dienstverband is bespreekbaar, minimaal 24 uur per week. Je werkt in teamverband in een dynamische en ambitieuze overheidsomgeving. Je krijgt de kans om te excelleren en de ruimte om je te specialiseren en te ontwikkelen. Je salaris is afhankelijk van je opleiding en specifieke ervaring schaal 10 maximaal € 4671,- bruto per maand of schaal 11 maximaal  € 5.372,- bruto per maand. Daarnaast bouw je maandelijks een vrij opneembaar Individueel Keuzebudget op van 17,05% van je bruto maandsalaris. Ook bieden we je een goed pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden en de mogelijkheid om voor een groot deel zelf te bepalen op welke dagen, tijden en plaatsen je werkt.

Solliciteren

Heb je interesse in deze vacature? Dan nodigen wij je van harte uit om te reageren. Laat je cv en motivatie achter via onze sollicitatiepagina.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Deel deze vacature:

Geplaatst op: 11 oktober 2022

Vacaturekenmerken

Branches

Functie type

Praktijkgebieden

Dienstverband

Vast

Aanstelling

Fulltime, Parttime

Opleidingsniveau

HBO, WO

Locatie

Eindhoven

Provincie

Noord-Brabant

Salarisindicatie

Max € 5372
Scroll naar boven