Rijksoverheid zoekt een

Directeur, Kabinet van de Gouverneur van Aruba

Deel deze vacature:

Functieomschrijving

Jouw opgave

Als directeur van het Kabinet van de Gouverneur zorg je er met jouw team voor dat de Gouverneur wordt ondersteund bij de uitvoering van al zijn taken. Je bent primair verantwoordelijk voor de inhoudelijke ondersteuning van de Gouverneur en daarnaast ben je verantwoordelijk voor de algehele leiding en bedrijfsvoering van het Kabinet van de Gouverneur. Dit vergt een brede blik, je bent bij uitstek een generalist die het team aanstuurt en meewerkt, zowel inhoudelijk als praktisch, bij de uitvoerende taken van het Kabinet.

Als directeur van het Kabinet van de Gouverneur adviseer je de Gouverneur gevraagd en ongevraagd over uiteenlopende constitutionele, bestuurlijke, juridische en financieel-economische vraagstukken. Je ondersteunt de Gouverneur bij, en bereidt overleggen voor met onder meer binnen- en buitenlandse autoriteiten, politici, vertegenwoordigers van instellingen en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties over onderwerpen die van bestuurlijk, politiek en algemeen belang zijn, en geeft zo nodig follow up. Daarnaast ondersteun je de Gouverneur in zijn contacten met de media en bij (werk)bezoeken in binnen- en buitenland. Je toetst voorgenomen wet- en regelgeving aan het hoger kader (internationale verdragen, rijkswetgeving, belangen van het Koninkrijk) en kunt hier snel en adequaat over adviseren. Tot slot ben je eindverantwoordelijk voor alle personele en bedrijfsvoeringsaangelegenheden van het Kabinet.

Je dient je bewust te zijn van verschillende culturele achtergronden en samenwerking met diverse betrokkenen moet je in een culturele context kunnen plaatsen. Van belang is relaties op te bouwen en tegelijkertijd afstand kunnen bewaren die past bij de rol van de eerste adviseur van de Gouverneur. Het is jouw taak om in de advisering rekening te houden met de positie van de Gouverneur als lands- en koninkrijksorgaan.

De directeur rapporteert beheersmatig aan de secretaris-generaal van BZK via de directie FEZ. Voor de beheersrelatie op financiële en personele aangelegenheden kan het Kabinet ondersteuning genieten van het ministerie van BZK. Inhoudelijk legt de directeur van het Kabinet verantwoording af aan de Gouverneur van Aruba.

Functie-eisen

Wat vraagt dit van jou?

Je bent een integere, energieke en inhoudelijk gedreven aanvoerder. Je zet de lijnen uit en biedt daarbinnen de ruimte aan de medewerkers om in hoge mate zelfstandig te opereren; samen met de stafleden zorgt je ervoor dat het Kabinet nu en in de toekomst, zijn taken op hoog niveau kan blijven uitoefen. Tact en humor zijn daarbij onmisbaar, evenals daadkracht en interesse in de mensen met wie je samen werkt.

De Gouverneur wordt dagelijks (vaak onder tijdsdruk) geadviseerd over complexe, politiek-bestuurlijke vraagstukken. Hier draag je in belangrijk mate aan bij. Naast zeer goede adviesvaardigheden heb je aantoonbaar kennis van constitutionele zaken en beschik je over een hoge mate van politiek-bestuurlijke sensitiviteit. Ook kun je snel een relevant netwerk opbouwen en onderhouden binnen en buiten Aruba. Daarnaast ben je pragmatisch ingesteld en pakt door wanneer dat nodig is.

Verder breng je het volgende mee:

 • academisch werk- en denkniveau, met een juridisch (staats-en bestuursrecht, internationaal recht)
 • profiel en affiniteit met financieel-economische vraagstukken;
 • ervaring met gelaagd leidinggeven waarbij de kwalificatie “meewerkend voorman” het best bij jou past;
 • het vermogen tot verdieping in de belangen op de diverse niveaus binnen de organisatie en in het externe krachtenveld, en daar goed op kunnen inspelen;
 • inzicht in bedrijfsvoeringsprocessen en begrotingscyclus;
 • ervaring in complexe politiek-bestuurlijke omgeving;
 • sterk analytisch vermogen;
 • omgevingsbewust en netwerkvaardig;
 • gevoel voor interculturele relaties, bij voorkeur in het Caribisch gebied;
 • flexibel, tactvol, empatisch en diplomatiek;
 • goede beheersing van het Nederlands en Engels in woord en geschrift. Beheersing van het Papiaments is pré.

Arbeidsvoorwaarden

Salarisniveau: schaal 15

Maandsalaris: Min €5.595 – Max. €7.891 (bruto)

Dienstverband: Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd

Contractduur: 3 jaar met mogelijkheid tot verlenging

Minimaal aantal uren per week: 32

Maximaal aantal uren per week: 40

Overige arbeidsvoorwaarden

 • In deze functie is geen dag hetzelfde. Als eerste adviseur van de Gouverneur opereer je continue in een dynamisch politiek-bestuurlijke omgeving. Daarnaast heb je een heel divers takenpakket; je schrijft met evenveel gemak een gedegen juridisch advies over een constitutioneel vraagstuk, sluit een meerjarencontract voor nieuwe ICT-infrastructuur, begeleidt de Gouverneur bij een officieel werkbezoek en adviseert in een bezwaar- en beroepsprocedure vanwege het niet-toekennen van een optieverzoek. Dit doe je samen met een leuk, ambitieus en kundig team van 14 medewerkers.
 • Een salaris tussen de € 5595,- en € 7891,- bruto per maand (schaal 15). Daarbovenop ontvang je 16,37% van je salaris als individueel keuzebudget (IKB). Onderdeel daarvan is 8% vakantiegeld. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen.
 • De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. De uitgebreide secundaire arbeidsvoorwaarden voor de Algemene Bestuursdienst zijn onderdeel van de CAO Rijk.

Bijzonderheden

Bij meer informatie over de vacature met Reinoud Pronk, graag rekening houden met tijdsverschil (5 uur vroeger).

 

 • Voor deze vacature geldt een hernieuwde werving, de vorige wervingsronde heeft uiteindelijk geen benoembare kandidaten opgeleverd.
 • Er wordt geworven voor een periode van 3 jaar met mogelijk een verlenging van ten hoogste 2 jaar.
 • De standplaats is Aruba.
 • Detachering vindt plaats via het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
 • Daarbij is het Voorzieningenstelsel Uitzendingen Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VUBZK) van toepassing.
 • Indiensttreding vindt plaats onder de voorwaarde van een positief afgerond veiligheidsonderzoek A.
 • Een assessment alsmede het opvragen van referenties kan deel uitmaken van de procedure.

Publiek leiderschap

Dit is een van de hogere leidinggevende functies binnen de Rijksoverheid en maakt daarom onderdeel uit van de Algemene Bestuursdienst (ABD). Als ABD’er ben je manager, leidinggevende en publiek leider. Dat maakt ABD-functies heel aantrekkelijk, maar het stelt ook de nodige eisen.

Lees voor meer informatie over de ABD en publiek leiderschap:

Solliciteren?

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties nodigt je uit op hun site te solliciteren. Via onderstaande knop verlaat je deze site ga je direct naar het sollicitatieformulier. Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.

Deel deze vacature:

Geplaatst op: 2 maart 2022

Vacaturekenmerken

Branches

Functie type

Praktijkgebieden

Dienstverband

Vast

Aanstelling

Fulltime

Opleidingsniveau

WO

Locatie

Oranjestad

Salarisindicatie

Max. €7891,-
Als wetgevingsjurist bij de Rijksoverheid werk je aan de basis van onze rechtsstaat. Je werkt binnen een enorm divers werkveld. Creativiteit en een goed…
Scroll naar boven