Gerechtshof Arnhem - Leeuwarden zoekt een

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden zoekt raadsheren in opleiding voor de afdeling strafrecht

Deel deze vacature:

Ons gerechtshof

Jaarlijks behandelt en beslist het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in ruim 25.000 hoger beroepszaken van vier rechtbanken uit zeven provincies. Rechtspraak in hoger beroep biedt de meerwaarde van collegiale besluitvorming door drie raadsheren met oog voor de menselijke maat en ontwikkelingen in de samenleving. Bij ons hof werken ongeveer 525 collega’s, onder wie 160 raadsheren. We zijn één hof met twee kantoorlocaties in Arnhem en Leeuwarden en drie zittingslocaties (Arnhem, Leeuwarden en Zwolle). Samen werken wij op hoog niveau aan het bereiken van onze doelstelling: goede, tijdige en begrijpelijke rechtspraak in hoger beroep.

Onze afdeling strafrecht

De afdeling strafrecht bestaat uit zes teams waarin raadsheren en gerechtsjuristen nauw samenwerken. Deze juridische teams zijn verdeeld over beide kantoorlocaties en worden op elke locatie ondersteund door een team administratie. Onze afdeling strafrecht heeft drie bijzondere wettelijke kamers: de penitentiaire kamer, de militaire kamer en de Mulder kamer.

De afdeling strafrecht is een hecht team van raadsheren, gerechtsjuristen en administratief medewerkers. Binnen de teams werken we hard en voelen ons verantwoordelijk voor ons werk en verbonden met elkaar. Met elkaar creëren we een plezierige werkomgeving en vinden we een goede balans tussen werk en privé belangrijk. De sfeer is informeel en collegiaal. We willen graag een afdeling zijn met een diversiteit aan perspectieven, achtergronden, oriëntaties en kennis.

Raadsheer worden: iets voor jou?

Als raadsheer behandel en beslis je in hoger beroep. De meervoudige zitting staat centraal in de behandeling van onze zaken. Je zet jouw kennis en ervaring in voorafgaand en tijdens de zitting en participeert in het gezamenlijke raadkameren en het opstellen van de uitspraken. Onze hoogopgeleide gerechtsjuristen ondersteunen je in je werkzaamheden. Collegiaal samenwerken gaat jou uitstekend af.

Je kunt ook mailen met Chrisje Zuur (c.zuur@rechtspraak.nl) of Mathieu van Linde (m.van.linde@rechtspraak.nl). Recent hebben Chrisje en Mathieu de opleiding afgerond en zijn ze benoemd tot raadsheer bij ons hof.

Opleidingstraject

Om in de afdeling strafrecht raadsheer te worden volg je een opleiding op maat, die qua duur, aard en inhoud wordt afgestemd op jouw voorervaring en beoogde werkomgeving. Momenteel staan hiervoor  opleidingsplaatsen open met als beoogde startdatum voor de opleiding tot raadsheer 1 januari 2024, maar in overleg kun je ook later starten. Afhankelijk van jouw voorervaring duurt de opleiding tussen de 12 en 24 maanden.

Om voor een opleidingsplaats in aanmerking te komen, beschik je over:

 • Een voltooide universitaire studie rechtsgeleerdheid met civiel effect.
 • De Nederlandse nationaliteit.
 • Ten minste tien jaar relevante juridische werkervaring na het afstuderen als jurist, bij voorkeur c.q. grotendeels op het terrein van het strafrecht. Hiervan werkte je ten minste twee jaar buiten de Rechtspraak. Met dit laatste wordt bedoeld: werkervaring die is opgedaan buiten de gerechten, de Raad voor de rechtspraak en de landelijke diensten van de Rechtspraak, de Raad van State, het College van Beroep voor het bedrijfsleven, de Centrale Raad van Beroep, het wetenschappelijk bureau van de Hoge Raad, de SSR of het Openbaar Ministerie.

Bij het ontbreken van civiel effect kan je je gemotiveerd beroepen op de uitzonderingscategorie van artikel 2 lid 4 Besluit rechtspositie rechterlijke ambtenaren (Brra).

Het landelijke profiel van raadsheer en meer informatie over het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden kun je vinden op www.rechtspraak.nl

Voorafgaand aan de opleiding worden afspraken op maat gemaakt met betrekking tot de aard, inhoud en duur van de opleiding en het salaris. Wil je precies weten wat de opleiding inhoudt? Voor meer informatie over de opleiding kun je een kijkje nemen op de site van SSR. Daar vind je de opleidingsgids voor rio‘s.

De Rechtspraak verwelkomt graag collega’s van alle achtergronden en oriëntaties. Het hof bevordert een cultuur waar ieder zich elke dag gerespecteerd en gewaardeerd voelt.

Rechtspositie

De arbeidsvoorwaarden zijn geregeld volgens de WRRA. Het salaris bedraagt minimaal € 7.951,72 en maximaal € 8.765,67 bij een 36-urige werkweek, exclusief 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering. Reiskosten voor woon-werkverkeer met het openbaar vervoer (2e klasse) worden vergoed. Tijdens de opleiding krijg je een aanstelling voor de duur van de opleiding. Bij succesvolle afronding van de opleiding volgt een vaste aanstelling en benoeming tot raadsheer.

Informatie

Voor functie-inhoudelijke informatie of informatie over de opleiding kun je contact opnemen met Marja Vos, teamvoorzitter strafrecht locatie Arnhem (06-11124491) of Bart Hofstra, teamvoorzitter strafrecht locatie Leeuwarden (06-46908432). Het bestuur en Karsten Gilhuis, afdelingsvoorzitter, nodigen je graag uit voor een (digitale) kop koffie of thee. Heb je hier interesse in, dan kun je een mail sturen naar Nancy Meester (n.meester@rechtspraak.nl) en dan plannen wij dit voor je in. Jouw sollicitatie kun je richten aan mevrouw mr. Z.J. (Jonneke) Oosting, voorzitter van het gerechtsbestuur.

Dit kan je verwachten van de procedure

 • Je kunt jouw sollicitatie met bijlagen indienen tot en met zondag 23 juli 2023.
 • Je kunt per wervingsronde bij maximaal twee gerechten solliciteren.
 • Je voegt direct bij je sollicitatie òf uiterlijk 16 augustus 2023 twee actuele referenties toe die voldoen aan het volgende format.
 • De sollicitatieprocedure duurt ongeveer 10 weken en ziet er als volgt uit:
 • -In week 32 is de briefselectie.
 • -Tussen vrijdag 11 en woensdag 16 augustus 2023 vindt de analytische test plaats.
 • -In week 34 en 35 vinden de lokale gesprekken bij het gerecht plaats.
 • -In week 36 vindt het assessment plaats.
 • -In week 38 of 39 vinden de eindgesprekken met de Landelijke Selectiecommissie Rechters plaats.

Nog even alle informatie over de opleiding, selectieprocedure en de voorbereiding op jouw sollicitatie op een rijtje? Hier vind je een beknopt overzicht van alle belangrijke informatie en een checklist voor jouw sollicitatiestukken.

We adviseren je om minimaal 2 werkdagen voor de sluitingsdatum je sollicitatie af te ronden om overbelasting van het sollicitatiesysteem te vermijden.

Deel deze vacature:

Geplaatst op: 3 juli 2023
Verloopdatum: 16/08/2023

Vacaturekenmerken

Branches

Functie type

Praktijkgebieden

Salarisindicatie

minimaal € 7.951,72 en maximaal € 8.765,67
Scroll naar boven