Gemeente Nieuwegein zoekt een

Handhavingsjurist (medior/senior)

Deel deze vacature:

De gemeente Nieuwegein is op zoek naar een

Handhavingsjurist (medior/senior)

vaste functie/contract, 36 uur per week (parttime bespreekbaar), schaal 10/11.

Heb je zin om met uitdagende juridische onderwerpen aan de slag te gaan voor de gemeente Nieuwegein? Dit niet alleen, maar juist samen met betrokken collega’s en partners? Als Handhavingsjurist liggen er volop kansen om met jouw juridische kennis van toegevoegde waarde te zijn én jezelf te blijven professionaliseren.

We zijn op zoek naar een Handhavingsjurist. Ben je een medior/senior in het vakgebied of op zoek naar een volgende uitdagende carrièrestap? Dan hebben we plek voor jou! Je komt terecht in een hecht en vakkundig team. We vinden ons vak leuk, vooral omdat we elke dag te maken krijgen met nieuwe en onvoorspelbare casuïstiek. Kan je hier over meepraten? Dan maken we graag kennis met jou!

Wat ga je doen als Handhavingsjurist (medior/senior)?
De functie van Handhavingsjurist is bedoeld voor een ervaren jurist die zin heeft in een nieuwe carrièrestap. In deze rol ligt het accent op:

· Juridische handhavingszaken en -procedures op een breed (alle regelgeving waar de afdeling TVL Toezicht, Veiligheid en Leefbaarheid een taak heeft) en complex terrein. Je stelt handhavingsbesluiten op, voert gesprekken (met interne en externe partijen/ belanghebbenden), stemt af met vergunningverlening en voert verweer bij de bezwarencommissie of bij de Rechtbank/Raad van State.

· Je behandelt dossiers met een hoge politieke/bestuurlijke gevoeligheid met betrekking tot strategische problematiek en lastigere dossiers.

· Overzicht zien op het geheel aan (beleids)werkzaamheden en adviezen geven die bijdragen aan oplossingen voor de langere termijn (bronaanpak). Zo stel je bijvoorbeeld adviezen op voor een strategische visie (en lange termijnaanpak) op verschillende rechtsgebieden.

· Een bijdrage te leveren op strategisch niveau, bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van het handhavingsbeleid, beleidsplan Omgevingsrecht en Integraal veiligheidsplan. Hier volgen jaarlijkse actieplannen uit en wordt beleid geformuleerd.

· Je vertaalt diverse (landelijke) ontwikkelingen naar beleids(richtlijnen) en/of beleidsproducten op een specifiek beleidsterrein;

· Je onderhoudt netwerken op regionaal en lokaal niveau;

· Je draagt zorg voor in- en externe afstemming, procesbegeleiding en – ondersteuning;

· Je vertaalt beleid, wet- en regelgeving naar praktisch uitvoerbare procedures.

Om deze allround rol goed te kunnen vervullen heb je de nodige kennis over de toepassingsmogelijkheden van een breed pallet aan bestuursrechtelijke instrumenten.

In verbinding met betrokken collega’s doe je jouw werk

Om jouw werk goed te kunnen doen, werk je nauw samen met alle toezichthouders en buitengewoon opsporingsambtenaren van het domein Toezicht, Veiligheid en Leefbaarheid (TVL). Samen zijn we verantwoordelijk voor de lopende handhavingstrajecten. We worden gezamenlijk aangesproken op de juridische kwaliteit van het product. Onze juridische vakkennis én samenwerking komt dus goed van pas!

Het is belangrijk dat de juridische kwaliteit van de handhaving op niveau is en continu wordt geoptimaliseerd. Dit doe je door:

· Goed af te stemmen met je directe collega handhavingsjuristen en regelmatig met elkaar te sparren;

· Het verbinden met én het betrekken van collega’s zodat we de toename van complexe vraagstukken met elkaar aan kunnen. Hierin ligt jouw meerwaarde; naast jouw inhoudelijke vakkennis zorg je ook voor verbinding!

Je leest het al, je bent elke dag met diverse mensen in gesprek en met uitdagende onderwerpen bezig. Je bent continu aan het schakelen tussen denken en doen. Uiteindelijk willen we overtredingen met elkaar voorkomen. Handhaving is hierbij het laatste redmiddel.

Wat verwachten we van je (medior/senior)?

· Een afgeronde wo rechten-opleiding op het gebied van Staats- en Bestuursrecht;

· Minimaal 3 jaar relevante werkervaring als (handhavings)jurist bij een gemeente;

· Kennis van en uit praktijk gebleken ervaring met de Algemene wet bestuursrecht en kennis van bestuursrechtelijke en strafrechtelijke handhavingsprocessen;

· Kennis van en uit praktijk gebleken ervaring met bestuursrechtelijk handhaven op het terrein van: bouwen, milieu, drank en horeca, openbare orde en veiligheid, Algemene plaatselijke verordening en kinderopvang.

Wat neem je verder mee als Handhavingsjurist?
Een politiek-sensitieve houding en het ”out of the box’’ kunnen denken is erg handig in de functie van Handhavingsjurist. Met jouw goede analytische vermogen en stressbestendigheid pak je uitdagingen met beide handen aan en ga je problemen en conflicten niet uit de weg. Daarnaast heb je vakinhoudelijke kennis en je bent een teamplayer. Samen komen we verder!

Ook vind je het niet vervelend om beschikbaar te zijn op niet-courante werktijden. Het komt namelijk wel eens voor dat er in geval van incidenten of acties direct, of in een kort tijdsbestek en onder hoge tijdsdruk, juridisch advies gegeven moet worden over een spoedeisende handhavingskwestie of acuut voorval.

Als je, in jouw dagelijkse werk, ook nog verbinding weet te leggen met onze organisatiefilosofie ”Werken vanuit de bedoeling’’, dan ben je écht geknipt voor deze mooie rol!

Waarom je in Nieuwegein wilt werken
Als Handhavingsjurist bij de gemeente Nieuwegein werk je in een dynamische organisatie met een landelijk karakter en grootstedelijke problematiek. We bieden veel afwisseling in werkzaamheden waardoor geen dag hetzelfde is. Je werkt samen met gelijkwaardige en toegankelijke collega’s binnen een informele sfeer. Ons team werkt zowel nauw met elkaar, als met andere afdelingen samen.

Wanneer je kiest voor Nieuwegein, dan krijg je een warm welkom. Je leert de organisatie, jouw nieuwe collega’s en de stad snel kennen door deel te nemen aan ons introductieprogramma. Ook bieden jouw eigen collega’s regelmatig interessante trainingen en inspiratiesessies aan via de Nieuwegein Academie. Je zult jouw draai binnen onze gemeente snel vinden!

Wat krijg je van ons?
Je gaat werken voor een veelzijdige stad. We zijn trots op onze historie, terwijl we de blik stevig op de toekomst richten. De organisatie staat open voor jouw ideeën en de lijnen zijn kort, ook richting de bestuurders. Dat zie je terug in ons moderne, open Stadshuis. Daar maken we graag een plek voor jou. Verder hebben we voor je:

· een salaris van maximaal € 4.671 bruto per maand bij schaal 10 (aanloopschaal) of een salaris van maximaal € 5.372 bruto per maand bij schaal 11 (bedragen zijn gebaseerd op een 36-urige werkweek) afhankelijk van relevante werkervaring;

· een tijdelijk contract van 1 jaar met uitzicht op een vast contract;

· een Individueel Keuzebudget (IKB) van 17,05% van je bruto salaris dat je vrij kunt besteden aan de beschikbare doelen, passend bij jouw persoonlijke wensen;

· een laptop en telefoon van de zaak;

· een professionele werkomgeving waar we aandacht hebben voor jouw persoonlijke ontwikkeling;

· een warm welkom tijdens het introductieprogramma;

· de mogelijkheid om hybride te werken: vanuit huis, in ons Stadshuis of op één van onze andere locaties;

· aandacht voor werk/privé balans: werk 4 dagen van 9 uur, parttime of stem je werktijden flexibel af.

We hebben twee levendige personeelsverenigingen: de NieuweGeineratie en de Zandkruiers. Er worden regelmatig interessante activiteiten en gezellige borrels georganiseerd. Fijn om je netwerk uit te breiden én nieuwe inzichten op te doen.

Meer weten?
Wil je meer weten over deze functie bij de gemeente Nieuwegein? Neem dan contact op met Paulien de Jong, hoofd TVL (030-607 1372).

Direct solliciteren?
Ben je een ervaren Handhavingsjurist die breed inzetbaar is en vele complexe, bestuursrechtelijke dossiers heeft begeleid? Dan ontvangen we graag een motivatiebrief en cv via onze sollicitatiepagina. We kijken uit naar jouw sollicitatie!

Sollicitatieprocedure
Wij zijn voornemend om de sollicitatieprocedure eind januari 2023 af te ronden. Daarom staat deze vacature open tot en met zondag 15 januari 2023.

De eerste sollicitatiegesprakken staan gepland op vrijdag 20 januari 2023.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Deel deze vacature:

Geplaatst op: 19 december 2022
Verloopdatum: 15/01/2023

Vacaturekenmerken

Branches

Functie type

Praktijkgebieden

Dienstverband

Vast

Aanstelling

Fulltime

Opleidingsniveau

WO

Locatie

Nieuwegein

Provincie

Utrecht

Salarisindicatie

Max. € 4.671
Scroll naar boven