KNAW zoekt een

Hoofd Juridische Zaken – Bureau – KNAW

Deel deze vacature:

Juridische Zaken maakt deel uit van het Bureau van de KNAW en is verantwoordelijk voor de advisering van het bestuur, directie en instituten van de KNAW over juridische aangelegenheden, voor het opstellen en toetsen van juridische documenten, regelingen en reglementen en voor de advisering bij implementatie en interpretatie van wet- en regelgeving en jurisprudentie. Er is sprake van een grote variatie aan onderwerpen en van complexe vraagstukken.

Dit ga je doen:

Als afdelingshoofd adviseer je het bestuur, de directie en de instituten van de KNAW over uiteenlopende  juridische vraagstukken op voornamelijk privaatrechtelijk terrein en zorg je hierbij voor juridisch verantwoorde besluitvorming en handelen binnen de KNAW. Je bent als afdelingshoofd oprecht betrokken bij je team en je kijkt samen met hen naar de uitdagingen waar zij tegenaan lopen. Je coacht, inspireert en faciliteert jouw medewerkers hierin. Je draagt actief bij aan de verdere optimalisatie en positionering van de afdeling Juridische Zaken. Je bent gewend om in een complexe bestuurlijke organisatie te werken en als juridisch sparring partner van het bestuur  en directie op te treden. Je vindt het leuk om snel te schakelen tussen de verschillende dossiers en taken die je hebt. Vanzelfsprekend kun je goed werken onder tijdsdruk en prioriteiten voor jezelf en/of je team stellen.

 • Adviseren en ondersteunen van de organisatie op het terrein van privaatrecht in brede zin waaronder het opstellen en beoordelen van (commerciële) contracten en algemene voorwaarden, (samenwerkings)overeenkomsten op het terrein van onderzoek, advisering op het terrein van het intellectueel eigendomsrecht, het huurrecht, het bouwrecht en het aanbestedingsrecht.
 • In voorkomende gevallen adviseren op het terrein van het bestuursrecht in brede zin, waaronder het afhandelen van verzoeken op grond van de Wet open overheid en het behandelen van klachten.
 • Leiding geven aan de juristen van de afdeling, onder andere door de kwaliteit te bewaken en in samenspraak de prioriteiten te stellen.
 • Signaleren en vertalen van juridische ontwikkelingen naar (beleids)voorstellen.
 • Inhoudelijk en procedureel voorbereiden van zittingen en hierin optreden als gemachtigde van de KNAW namens het bestuur.

Dit breng je mee:

 • Een afgeronde universitaire opleiding Nederlands Recht, privaatrechtelijke richting.
 • Aantoonbare werkervaring (minimaal 5 jaar) in een vergelijkbare leidinggevende functie in een complexe, politiek/bestuurlijke omgeving.
 • Gedegen en actuele kennis en ervaring op het gebied van privaatrecht.
 • Uitstekende analytische vaardigheden en vermogen om concrete oplossingen aan te dragen.
 • In staat om snel te schakelen tussen verschillende dossiers.
 • Vermogen om tegengestelde belangen te onderscheiden en gevoel voor onderlinge en bestuurlijke verhoudingen.
 • Een zeer goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift.

Wat bieden wij?

Een mooie functie in het monumentale Trippenhuis in het historische centrum van Amsterdam.

Het betreft in eerste instantie een dienstverband voor een jaar, bij goed functioneren gevolgd door een vast dienstverband.

Wil je meer weten?

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Marieke Klein Breteler, Hoofd P&O KNAW  tel: 06-11178863

Het website-adres van de KNAW is: www.knaw.nl

Over het Bureau KNAW

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) is het forum van en voor excellente wetenschappers. De KNAW is adviesorgaan van de regering en verantwoordelijk voor tien nationale onderzoeksinstituten –  en drie instituten die infrastructuur bieden voor onderzoek – die met hun onderzoek en collecties bij de (inter)nationale top horen. Zelfstandige onderdelen zijn De Jonge Akademie en de Akademie van Kunsten.

Het Bureau van de KNAW staat leden, bestuur, raden en commissies, instituten en de algemeen directeur bij in de uitoefening van hun taken.

Arbeidsvoorwaarden

Het salaris bedraagt afhankelijk van opleiding en ervaring minimaal €5.562,00 en maximaal €7.079,00 bruto per maand bij een full time dienstverband (schaal14 cao Nederlandse Universiteiten/KNAW) . Dit is exclusief 8% vakantiegeld, 8,3% eindejaarsuitkering, reiskostenvergoeding, internet- en thuiswerkvergoeding en pensioenopbouw bij het ABP.

De KNAW biedt haar medewerkers een uitstekend pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden. Een pakket dat voorziet in de verschillende behoeften die medewerkers afhankelijk van hun levensfase, levenswijze of loopbaanambities hebben. Zo is het mogelijk om door wekelijks twee uur per week extra te werken het aantal vakantiedagen van 29 tot 41 dagen per jaar (bij fulltime dienstverband) uit te breiden.

Voor een volledig overzicht van de arbeidsvoorwaarden wordt verwezen naar de webpagina: werken bij de KNAW.

Diversiteit & Inclusie

De KNAW acht een werkomgeving waarin iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt van groot belang. Een werkomgeving waarin aandacht is voor individuele kwaliteit en waar ontwikkelmogelijkheden voorop staan. Samen streven we naar een inclusieve cultuur waarin we verschillen omarmen. We nodigen dan ook graag kandidaten uit die door hun achtergrond en ervaring hieraan een bijdrage willen leveren. Bij gelijke geschiktheid gaat de voorkeur uit naar de kandidaat die de diversiteit binnen de KNAW op deze wijze versterkt.

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Deel deze vacature:

Geplaatst op: 19 mei 2022

Vacaturekenmerken

Branches

Functie type

Praktijkgebieden

Dienstverband

Vast

Aanstelling

Fulltime

Opleidingsniveau

WO

Locatie

Amsterdam

Provincie

Noord-Holland

Salarisindicatie

Max. €7.079,-
Scroll naar boven