Gemeente Delft zoekt een

Junior Juridisch adviseur Omgevingsrecht

Ben jij een ambitieuze en leergierige young professional met de ambitie om jezelf te ontwikkelen tot een stevige juridisch adviseur Omgevingsrecht? Wil jij je vastbijten in handhavingszaken over bijvoorbeeld bouwwerken, monumenten en het bestemmingsplan (straks omgevingsplan) en omgevingsvergunningen? Lees dan verder hoe jij je bij de gemeente Delft kan ontwikkelen!

Deel deze vacature:

Je rol

Adviseren over aanvragen voor een omgevingsvergunning, het behandelen van verzoeken om handhaving, het schrijven van handhavingsbesluiten of het behandelen van bezwaar- en beroepschriften…Zomaar een greep uit de onderwerpen waar jij als junior juridisch adviseur mee te maken krijgt. Is er advies nodig over ingewikkelde of uitdagende juridische problemen in de gebouwde omgeving, dan weten de wethouder, onze opdrachtgevers en collega’s ons team zo te vinden.

Bij het advies uitbrengen houd je altijd een aantal belangrijke zaken in je achterhoofd, namelijk landelijke regelgeving, Delftse beleidsdocumenten, handhavingsscenario’s en jurisprudentie. Zijn er risico’s? Dan breng je die in kaart en weet je te verdedigen waarom een bepaalde keuze de juiste is. Je werkt nauw samen met de collega’s van de afdeling Bouw en Bijzonder Onderzoek. Jij zorgt dat de vergunningen en de handhavingsbesluiten ook de (juridische) kwaliteit hebben die gevraagd wordt van een overheidsorgaan.

In je rol als junior juridisch adviseur Omgevingsrecht verzorg je het juridische advies met betrekking tot verschillende dossiers op casusniveau. Indien er bezwaarschriften worden ingediend op dit werkterrein, zal jij in gesprek treden met de bezwaarmaker om te onderzoeken of er een oplossing mogelijk is. Is dat niet het geval en het bezwaar wordt doorgezet, zal jij – samen met een ervaren jurist – het college vertegenwoordigen bij de bezwaarcommissie en/of na beroep bij de rechtbank. Je krijgt hierin veel verantwoordelijkheid en werkt in een hecht team samen aan de juridische advisering op het gebied van Omgevingsrecht. Als adviseur zit je samen met een ervaren jurist– bijvoorbeeld bij politiek-bestuurlijk gevoelige dossiers – aan tafel om advies te geven. Ook kunnen collega’s bij jou terecht voor beleidsmatige vragen op het gevarieerde gebied van het Omgevingsrecht. Kortom, je werkgebied is veelzijdig en uitdagend.

Je komt te werken op een afdeling waarin veel ruimte is om je als junior juridisch adviseur verder te ontwikkelen. De mate van complexiteit in je werk bepaal je zelf samen met het team. Samen sta je aan de lat om werk te doen wat er voor de stad toe doet.

Je werkplek

Jij komt te werken in het cluster Veiligheid, dé plek waar invulling en uitvoering wordt gegeven aan de doelstelling veilige stad. Wat die precies inhoudt? Het veilig en aantrekkelijk maken van het woon- en leefklimaat in Delft. Of praktisch: jij helpt om de risico’s van niet-naleving van dwingende regels en beleid op het vlak van de fysieke leefomgeving zoveel mogelijk te beperken.

Binnen de afdeling Veiligheid Advies zijn onze adviseurs verantwoordelijk voor het verbeteren van het woon/leefklimaat, dat de crisisorganisatie op orde is, wet- en regelgeving in Delft wordt geïmplementeerd en zo nodig bestuurlijke maatregelen worden genomen. Als junior juridisch adviseur Omgevingsrecht ben jij samen met 11 andere collega’s onderdeel van het team juristen met als thema’s Omgevingsrecht en Openbare Orde en Veiligheid. Bij het uitvoeren van je werk kan je terugvallen op de kennis en expertise van je collega’s. De cultuur kenmerkt zich door samenwerken met elkaar en het ondersteunen van elkaar. Je staat er niet alleen voor en we weten van elkaar waar we mee bezig zijn. Als junior krijg je een mentor toegewezen die je begeleidt en bij wie je met vragen terecht kan.

Het team werkt samen met diverse partners in de veiligheidsketen, zoals collega’s van andere afdelingen (o.a. vergunningsverleners, toezichthouders, stedenbouwkundigen, medewerkers van het rechtsbeschermingsbedrijf), de brandweer, de Omgevingsdienst Haaglanden, burgers en ondernemers van Delft.

Wie ben jij?

We zijn op zoek naar een ambitieuze en leergierige startende professional; iemand die de communicatieve vaardigheden heeft om wetten en regels goed te kunnen uitleggen aan burgers, bedrijven en collega’s. Dit komt onder andere van pas wanneer jij in gesprek moet met bijvoorbeeld bezwaarmakers in een bezwaarschriftprocedure of wanneer je als adviseur je advies bespreekt met collega’s of samenwerkingspartners. Maar je beschikt natuurlijk over meer competenties. Je bent resultaatgericht, werkt graag samen in een team, hebt een open houding, kunt snel schakelen en hebt een proactieve werkhouding. Tijdsdruk, daar laat jij je niet klein door krijgen. Een (juridische) deadline haal je zonder moeite en je kunt daarin snel schakelen. Je bent gedreven om het veelzijdige en uitdagende werkterrein van het Omgevingsrecht eigen te maken, danwel om je ervaring hierbinnen verder te ontwikkelen.

Wat breng jij mee naar Delft?

 • Je hebt een afgeronde hbo of wo-opleiding Nederlands Recht.
 • Je hebt enige kennis van en het liefst al wat ervaring met juridische werkzaamheden.
 • Je hebt de ambitie om je te ontwikkelen als juridisch adviseur op het gebied van het Omgevingsrecht.
 • Je bent bereid om – incidenteel– werkzaamheden in de avonduren te verrichten om een ervaren collega bij te staan bij. Dit kan zijn om het college te vertegenwoordigen bij de bezwaarcommissie of om te ondersteunen bij raadsvergaderingen.
 • Je hebt kennis van bezwaar- en beroepsprocedures en je weet je bij het leveren van verweer of het vertegenwoordigen van de gemeente in bezwaar- en beroepsprocedures goed staande te houden of je hebt de ambitie om je hier in te ontwikkelen.
 • Je hebt de overtuigingskracht die nodig is als stevige adviseur om je collega’s te adviseren, maar ook om bij bezwaren verweer te leveren en de gemeente te vertegenwoordigen in bezwaar- en beroepsprocedures.
 • Kennis van bestuurlijke processen en gevoel voor politiek en bestuurlijke verhoudingen is een pre.

Wat is ons aanbod?

 • We bieden de mogelijkheid om vanuit een junior rol, schaal 10 (minimaal € 3396,- en maximaal € 5009,- bruto bij een 36-urige werkweek), in de komende jaren door te groeien naar juridisch adviseur, schaal 11. Als junior adviseur word je ingezet op minder complexe adviesvragen of loop je mee op complexe adviesvragen met een ervaren adviseur. Je wordt begeleid door een mentor. Het betreft een functie tussen de 32 en 36 uur per week.
 • Een gezellig en hecht team. Alle Delftse ambtenaren tot 35 zijn automatisch lid van Jong Delft. Deze collega’s organiseren interessante, leerzame en gezellige activiteiten.
 • Je krijgt in eerste instantie een arbeidsovereenkomst van één jaar, die bij goed functioneren wordt omgezet in een overeenkomst voor onbepaalde tijd.
 • Door het Individueel Keuze Budget (17,05% van het jaarsalaris) heb je maandelijks de beschikking over een deel van je vakantiegeld en eindejaarsuitkering. Je kunt een bedrag laten uitbetalen of o.a. gebruiken voor de aanschaf van een fiets of het kopen van bovenwettelijk verlof. Het ouderschapsverlof wordt gedeeltelijk door ons betaald.
 • Tot slot: we werken in een hybride werkvorm. Dit betekent dat je deels thuis en deels in ons moderne en duurzame kantoorgebouw boven station Delft werkt. Dit is gemakkelijk per openbaar vervoer te bereiken en midden in de binnenstad.

Meer informatie of direct solliciteren

Wil jij meer informatie ontvangen voordat je op de solliciteer-knop drukt? Neem dan contact op Daniël Meijer (adjunct afdelingshoofd Veiligheid Advies) via telefoonnummer 06 – 34 47 71 17 of Erwin de Vilder (juridisch adviseur) via 06 – 52 73 92 24.

Direct solliciteren kan natuurlijk ook! Upload jouw motivatie en cv uiterlijk 05 Juli via de solliciteerbutton. Zien wij aansluiting met jouw profiel dan nemen wij graag snel contact met je op om kennis te maken en je meer te vertellen over de functie. Let op: wij wachten niet tot de sluitingsdatum voor het inplannen van gesprekken, hierdoor kan het zijn dat wij eerder deze positie sluiten, dus wacht aub niet met reageren tot de sluitingsdatum.

Werken voor de stad die zich steeds opnieuw uitvindt

De gemeentelijke organisatie van Delft is compact, maar heeft te maken met alle ontwikkelingen die ook in de grootste steden van Nederland een rol spelen. Ontwikkelingen die vragen om een voortvarende en vernieuwende aanpak. Wij zoeken ambitieuze, initiatiefrijke professionals.

De jongste oude stad van Nederland

Delft, een stad van contrasten. Tot ver in het buitenland beroemd om de prachtige, historische binnenstad (en om Delfts blauw). Maar ook om innovatieve kenniscentra als de TU, TNO en Deltares. Een stad van monumenten en experimenteren. Delft heeft een rijke historie én is, mede door tienduizenden studenten, jong gebleven.

De jongste oude stad van Nederland. Vernieuwing is al eeuwenlang onderdeel van het DNA van Delft. Ook vandaag kijkt de stad reikhalzend uit naar morgen. Het bepaalt de agenda van het bestuur en de gemeentelijke organisaties. Spraakmakende infrastructurele projecten, sociale en bestuurlijke vernieuwing. De organisatie omarmt nieuwe inzichten en creatieve oplossingen.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Deel deze vacature:

Geplaatst op: 14 juni 2023

Vacaturekenmerken

Functie type

Praktijkgebieden

Dienstverband

Vast

Aanstelling

Fulltime, Parttime

Opleidingsniveau

HBO, WO

Locatie

Delft

Provincie

Zuid-Holland

Salarisindicatie

minimaal € 3396,- en maximaal € 5009,- bruto
Scroll naar boven