Gemeente Lelystad zoekt een

Juridisch adviseur

Als juridisch adviseur bij gemeente Lelystad adviseer en ondersteun je de organisatie bij alle voorkomende juridische vraagstukken. Zowel op het gebied van bestuursrecht als privaatrecht. Jouw adviezen zijn juridisch, maar vooral ook praktisch uitvoerbaar. Jij bent degene die met een scherp oog oplossingen vindt.

Deel deze vacature:

Waarom jij wilt werken bij gemeente Lelystad als juridisch adviseur? Omdat jij ons verder gaat helpen als het gaat om toepassing en uitvoering van (de)centrale regelgeving binnen de gemeentelijke praktijk. Jouw adviezen zijn juridisch, maar vooral ook praktisch uitvoerbaar. Jij bent degene die met een scherp oog oplossingen vindt. Zo geef jij kleur aan jouw werk voor Lelystad.

Wat ga je doen als juridisch adviseur?

Binnen deze functie adviseer en ondersteun je de organisatie bij alle voorkomende juridische vraagstukken. Zowel op het gebied van bestuursrecht als privaatrecht. Je bent een generalist, want de onderwerpen waarover je adviseert zijn heel divers. Denk aan subsidievraagstukken, staatssteun, aanbestedingen en contracten en zo nog meer onderwerpen. Je bent verantwoordelijk voor de algemene juridische advisering aan de organisatie, vooral bij grote, complexe en politiek gevoelige dossiers. Je houdt hierbij rekening met strategische en bestuurlijke belangen. Als juridisch adviseur heb je een breed takenpakket. Hieronder vallen onder andere de volgende verantwoordelijkheden:

 • fungeren als sparringpartner voor je directe collega’s en de organisatie;
 • ondersteunen bij gerechtelijke procedures;
 • signaleren van juridische problemen binnen de organisatie en zorgen voor juridische kwaliteitszorg;
 • meedenken op een creatieve en oplossingsgerichte manier over een goede borging van (wets)ontwikkelingen binnen de organisatie.

Voor de volledigheid voegen we hieraan toe dat naast het adviseren je binnen de organisatie contactpersoon bent voor zaken waarbij de huisadvocaat betrokken is. Ook kan je worden gevraagd om gemeentelijke regelgeving met een juridisch oog te beoordelen of om mee te lezen bij een voorgesteld besluit aan het college over uiteenlopende kwesties.

Waar ga je dit doen?

Bij de gemeente Lelystad zijn we ambitieus. We zorgen er samen voor dat Lelystad een nog mooiere plek voor inwoners, ondernemers en bezoekers wordt. Dit lukt ons bijvoorbeeld met het verder ontwikkelen van onze kust en het vinden van vernieuwende manieren om inwoners en ondernemers te ondersteunen.

Zodra je bij ons werkt zie je hoe we samenwerken: met respect voor elkaar en door vrijheid en verantwoordelijkheid te combineren. Dit is binnen de hele gemeente zo en ervaar je dan ook zeker binnen het team juridische zaken, subteam juridisch advies. Juridisch advies bestaat uit 4 collega’s. Samen dragen jullie de zorg voor de juridische kwaliteitszorg binnen de organisatie.

Binnen het subteam juridisch advies wordt niet gewerkt met accounthouderschap. Het is dan ook van belang dat je gedegen algemene kennis hebt van de verschillende rechtsgebieden, dat je snel kan schakelen tussen de diverse regelgevingen en – binnen de juridische context- praktisch adviseert. Je hebt zelfstandig dossiers in behandeling, maar neem je in hoofdlijnen jouw collega’s mee en werk je volledig transparant samen met hen.

Je gaat werken in een team met een sterk verantwoordelijkheidsgevoel voor het maatschappelijke belang en de organisatie. Er heerst een open en professionele cultuur waar veel ruimte is om elkaar te ontmoeten en te leren kennen. Het team fungeert als een juridisch expertisecentrum, waarbinnen veel kennis en ervaring aanwezig is.

“Samenwerking staat bij ons hoog in het vaandel. Wil je snel gaan, ga alleen, wil je ver komen ga samen.”
Gusta Paulich, senior juridisch adviseur

Wat je meebrengt?

Je bent een persoon die initiatief neemt en keuzes durft te maken. Je blijft gewoon jezelf terwijl je jouw unieke talenten met ons deelt en jouw ambities nastreeft. In je werk laat je zien dat je analytisch, stressbestendig en oplossingsgericht bent. Ook beschik je voor deze vacature van juridisch adviseur over:

 • afgeronde WO opleiding Rechten;
 • ervaring binnen of buiten de gemeente/bestuurlijke omgeving over bestuursrechtelijke vraagstukken en het afhandelen van complexe juridische zaken;
 • kennis van en ervaring met het Algemeen Publiekrecht, met name de Gemeentewet en de Algemene Wet Bestuursrecht (o.a. verordeningen, nadere regels, beleidsregels en mandaatregelingen), Rechtspersonenrecht en de Wet Gemeenschappelijke Regelingen;
 • kennis en ervaring met Privaatrecht en Europees recht is een pré.

Wat je verdient?

Alleen als jíj groeit, kan onze gemeente op alle vlakken blijven groeien. Er is dan ook veel keuze uit trainingen en opleidingen en er zijn doorgroeimogelijkheden binnen de gemeente. Bovendien kan je voor deze functie (op basis van 36 uur per week) rekenen op:

 • € 3.895,00 tot € 5.997,00 bruto per maand. Dat is schaal 10A tot 11 (dit is afhankelijk van kennis en ervaring);
 • thuiswerkmogelijkheden en een vergoeding hybride werken van € 3,00 netto per dag;
 • 27 verlofdagen per jaar;
 • de mogelijkheid voor ouderschapsverlof dat wij voor een deel doorbetalen;
 • een vergoeding van al jouw ov-kosten (tweedeklas). Bij reizen met de auto vergoeden wij € 0,23 per kilometer (tot 60 kilometer enkele reis woon-werkafstand);
 • een laptop en mobiele telefoon;
 • pensioenopbouw via het ABP, het pensioenfonds voor overheid en onderwijs.

En er is meer: 17,05% individueel keuzebudget. Jij kunt zelf kiezen hoe je dit inzet: wil je bijvoorbeeld meer salaris, meer pensioen opbouwen of meer verlofdagen? Aan jou de keuze. Meer informatie over het budget en een compleet overzicht van onze arbeidsvoorwaarden vind je op www.werkenvoorlelystad.nl/arbeidsvoorwaarden.

Zet jij de volgende stap?

Als jij er klaar voor bent om kleur te geven aan jouw werk, zet dan de stap naar onze gemeente. We zijn dichterbij dan je denkt.

 • Solliciteer naar de functie. Goed om te weten is dat we de procedure sluiten zodra de ideale juridisch adviseur is gevonden.
 • Je ontvangt meteen een automatische sollicitatiebevestiging. Mis je deze? Controleer de spambox.
 • Zijn er vragen of ontvang je graag meer informatie? Neem hiervoor contact op met Najat Haouli, teamleider juridische zaken via 06-25722366.
 • Verderop in de procedure vragen we je om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). De kosten? Die betalen wij voor je.

Deel deze vacature:

Geplaatst op: 9 juli 2024

Vacaturekenmerken

Branches

Functie type

Praktijkgebieden

Dienstverband

Tijdelijk met uitzicht op vast

Aanstelling

Fulltime

Opleidingsniveau

HBO, WO

Locatie

Lelystad

Provincie

Flevoland
Scroll naar boven