Koninklijke Bibliotheek zoekt een

Juridisch adviseur auteursrecht en privacyrecht

Deel deze vacature:

Waar de Da Vinci Code van Dan Brown, een linked data-omgeving en intellectueel eigendom en gegevensbescherming samenkomen. Dat is de KB in Den Haag. En het is de plek waar jij als juridisch adviseur auteursrecht en privacyrecht ons helpt om verantwoord met auteursrecht en persoonsgegevens om te gaan. Je helpt ons mee om de juridische mogelijkheden en onmogelijkheden van de digitale bibliotheek in kaart te brengen én uit te dragen. En je zorgt dat wij ons houden aan de regels van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Maak jij het mogelijk?

Als onze juridisch adviseur auteursrecht en privacy streef je naar een veilige, transparante samenleving waarin we op een verantwoorde manier met elkaar én met data omgaan. Je geeft klanten en collega’s uitleg over (on)mogelijkheden binnen wet- en regelgeving. Ook geef je zorgvuldig juridisch advies, meedenkend vanuit de positie van de vragensteller en de doelen van de KB. En er is meer. Jij bent de juridisch adviseur die:

 • Bewustzijn binnen de KB stimuleert over het belang van de AVG en de Auteurswet.
 • Juridische regels vertaalt naar praktisch werkbare oplossingen (zoals gebruiksvoorwaarden, toegangspolicies, e.d.).
 • Licentieovereenkomsten, privacyverklaringen en verwerkersovereenkomsten opstelt.
 • Auteursrechtelijke- en AVG verzoeken behandelt.
 • Risico’s signaleert en zorgt dat contractuele afspraken bij collega’s bekend zijn en worden nagekomen.

Daar komt bij dat je altijd kan sparren met collega-juristen, en zij met jou! In je rol van juridisch adviseur auteursrecht en privacy is de afdeling Collecties jouw thuisbasis, maar je bent ook onderdeel van het multidisciplinaire team van KB-juristen met specialisaties in uiteenlopende rechtsgebieden, zoals privacy, auteurs- en arbeidsrecht. Samen vormen jullie het Juridisch loket van de KB. Waar nodig springen jullie voor elkaar in en verdiepen jullie je ook breder dan het eigen rechtsgebied voor de beantwoording van juridische vraagstukken die binnen de KB spelen.

Ben jij het talent dat wij zoeken?

We zijn benieuwd wie jij bent en wat jou bijzonder maakt. Is dat jouw flexibiliteit in een complexe, veranderende omgeving gecombineerd met enthousiasme? Geweldig. Zeker als je dit voor deze vacature juridisch adviseur auteursrecht en privacy aanvult met:

 • Een voltooide rechtenstudie met bij voorkeur als afstudeerrichting auteursrecht en/of privacyrecht.
 • Een gedegen kennis van deze rechtsgebieden en bij voorkeur werkervaring hierin.
 • Plezier in het samenwerken met veel verschillende collega’s aan een breed scala van vraagstukken.
 • Een klantgerichte, communicatieve houding, je kunt adviezen helder op papier zetten voor niet-juristen en overtuigend presenteren.
 • Als bonus voor de KB: affiniteit met de erfgoedsector en liefde voor lezen en boeken.

Waar kan jij op rekenen?

Als je kiest voor de KB, dan kies je ook voor uitstekende arbeidsvoorwaarden. Om precies te zijn valt jouw keuze op onder andere:

 • Een brutomaandsalaris tussen € 3.019 en € 4.789 (schaal 10).
 • Om te starten een dienstverband voor 1 jaar met uitzicht op een vast dienstverband.
 • Een goede werk-privébalans. Zo heb je 42 vrije dagen en praten we graag met je over thuiswerken en flexibele werktijden.
 • 100% vergoeding van jouw ov-reiskosten.
 • Pensioenopbouw via pensioenfonds ABP.
 • Een dertiende maand (8,33%).
 • Een laptop en mobiele telefoon.

Deze arbeidsvoorwaarden gelden voor een fulltime dienstverband van 40 uur per week. Voor de vacature juridisch adviseur auteursrecht en privacy is een dienstverband voor 32 uur per week aan de orde. Ga naar www.kb.nl/werken-bij/arbeidsvoorwaarden voor meer informatie over onze uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden.

Hoe is het om bij de KB te werken?

De KB is de nationale bibliotheek van Nederland. Wat meer mensen mogen weten, is dat de KB innoveert. Want dat doen we absoluut! Samen met 500 collega’s zetten we ons in om Nederland elke dag slimmer, vaardiger en creatiever te maken. Dit lukt ons door bijvoorbeeld alle digitale publicaties van én over ons land te verzamelen, te bewaren en te delen. En door met elkaar te streven naar een samenleving waar iedereen volwaardig mee kan doen. Zo zijn we er ook voor de allerjongsten met voorleeskoffertjes en voor senioren met tabletcursussen en voor laaggeletterden met taalhulp. Maatschappelijke uitdagingen zoals deze gaan we aan met andere netwerkpartners.

We omarmen de verschillen tussen onze collega’s. Sterker nog: we zien dat verschillen een team sterker maken. Dat ervaren we ook zo binnen de afdeling Collecties en in ons team van KB-juristen. Dit team werkt aan alle nieuwe ontwikkelingen wat betreft de huidige én nieuwe wet- en regelgeving. Het team bestaat uit 5 collega’s. Hoe jouw toekomstige collega’s zelf de sfeer omschrijven? Als gedreven, enthousiast en integer.

Hoe solliciteer ik naar deze vacature?

Wil jij bijdragen aan onze innovatie? Mooi! We kunnen niet wachten om jouw cv en motivatie te ontvangen. Wil je daarnaast omschrijven hoe je deze functie wilt vervullen? Zo kunnen we zien wat jouw visie is op de toepassing van auteursrecht en privacyrecht bij de KB.

Vragen over de functie? Stel deze aan Jasper Faase, teamleider Uitgeversrelaties via 06-48511892. Vragen over de sollicitatieprocedure? Ruth Simonis geeft antwoord via solliciteren@kb.nl of 06-21493839.

 • Solliciteren kan tot en met zondag 2 april 2023 via het sollicitatieformulier op onze website.
 • Zien we voldoende raakvlakken, dan gaan we graag met je in gesprek. Als een gesprek op locatie niet mogelijk is, ontmoeten we elkaar digitaal. Bij onvoldoende raakvlakken laten we je dit weten met een e-mail.
 • De eerste gespreksronde valt in week 14/15. De tweede gespreksronde vindt uiterlijk plaats in week 15, daarna maken we een keuze.
 • Tijdens de selectieprocedure bewaren we je gegevens. Uiterlijk 4 weken na het beëindigen van de sollicitatieprocedure verwijderen we deze op grond van de Algemene Verordening gegevensbescherming (AVG).

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Deel deze vacature:

Geplaatst op: 21 maart 2023
Verloopdatum: 02/04/2023

Vacaturekenmerken

Functie type

Praktijkgebieden

Dienstverband

Tijdelijk met uitzicht op vast

Aanstelling

Fulltime

Opleidingsniveau

WO

Locatie

Den Haag

Provincie

Zuid-Holland

Salarisindicatie

tussen € 3.019 en € 4.789
Scroll naar boven