BIJ 12 - VIA de Leeuw zoekt een

Juridisch Adviseur Natuurbeheer

Deel deze vacature:

Ben jij een juridisch adviseur met passie voor natuur en landschap? Wil jij provincies ondersteunen bij de uitvoering, het beheer en de ontwikkeling van het natuurbeleid? BIJ12 (werklocatie Utrecht) geeft jou als juridisch adviseur de kans om met het Subsidiestelsel Natuur en Landschap een positieve bijdrage te leveren aan de flora en fauna in Nederland.

“We dragen bij aan het behoud en herstel van biodiversiteit in Nederland, samen met de provincies.”

Dit ga je doen

Als juridisch adviseur natuurbeheer stel je verschillende soorten (model)regelgeving op en verzorg je met je collega’s het onderhoud en beheer hiervan. Vanuit BIJ12 ondersteun je provincies bij hun (beoogde) subsidieregelingen en faciliteer je de afstemming met beheerders en andere partijen in de keten die hierbij betrokken zijn. Dit betekent dat je ook meldingen verzorgt bij de Europese Commissie in het kader van staatssteun, inclusief het beantwoorden van vragen daarover.

Maar dat niet alleen want een belangrijk onderdeel van de functie is ook:

 • Het adviseren van provincies en hun ketenpartners over de rechtmatigheid en uitvoerbaarheid van beleidsvoorstellen op het gebied van natuurbeheer en natuurontwikkeling (bijvoorbeeld op het gebied van het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb)).
 • Het organiseren van het Juridisch Beraad SNL van provincies waarin allerlei vraagstukken rond het stelsel worden besproken.
 • Ook denk je meer over nieuwe en passende (financierings)instrumenten met het oog op de opgaven en ontwikkelingen in het landelijke gebied, zoals het Uitvoeringsprogramma Natuur, het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) en de Bossenstrategie.

Heel divers dus!

Wie ben jij?

Van belang is je studieachtergrond en werkervaring, maar minstens zo belangrijk is je instelling en manier van werken. Belangrijke note; als je net afgestudeerd bent, maar je herkent jezelf in onderstaande, nodigen we je ook van harte uit om te solliciteren.

 • Je bent een gedreven juridisch adviseur die zich met enthousiasme inzet voor natuurbeheer en natuurontwikkeling.
 • Je bent procesmatig sterk en overziet het grote geheel en kijkt vooruit.
 • In je adviezen hou je rekening met verschillen in belangen en kennis van betrokkenen.
 • Ook ben je een nieuwsgierig van aard en denk je in oplossingen.
 • Je maakt graag deel uit van een netwerk van verschillende partijen (provincies, natuurbeheerders, natuur- en agrarische collectieven, landelijke uitvoeringsorganisaties en ministeries) en hebt oog voor hun belangen.

Wel beschik je over:

 • Wo-werk- en -denkniveau en een afgeronde universitaire opleiding Rechtsgeleerdheid, met specialisatie in het Staats- en Bestuursrecht.
 • Bij voorkeur relevante werkervaring met subsidies en/of affiniteit met het provinciale werkveld.
 • Uitstekende redactionele vaardigheden en ervaring met het opstellen van regelgeving en beleidsadviezen.

BIJ12

BIJ12 ondersteunt (vanuit het kantoor in Utrecht) provincies bij de uitvoering van wettelijke taken en met kennis, informatie en data over het landelijk gebied en de fysieke leefomgeving. Ook zorgt BIJ12 voor uniformiteit in informatievoorziening en een efficiënte uitvoering van provinciale regelingen. BIJ12 is in 2014 opgericht door de provincies als onderdeel van de vereniging Interprovinciaal Overleg (IPO) en werkt vanuit verschillende units; onder andere de unit Natuurinformatie en Natuurbeheer.

Unit Natuurinformatie en Natuurbeheer

De unit Natuurinformatie en Natuurbeheer houdt zich bezig met de informatievoorziening over ontwikkeling en het beheer van de natuur in Nederland. Om de natuurkwaliteit zo goed mogelijk te waarborgen, is het belangrijk dat natuurgegevens van alle provincies uitwisselbaar en optelbaar zijn. De unit Natuurinformatie en Natuurbeheer coördineert daarom het Subsidiestelsel Natuur en Landschap (SNL) en de landelijke systematiek voor monitoring, dataopslag, informatie, analyse en rapportages van natuurgegevens.

Over het team

Jij komt te werken binnen het team Natuurbeheer waar momenteel twee juristen zitten met de nodige kennis en ervaring. Er is dus voor jou, indien nodig, ruimte om jezelf te ontwikkelen. Het team Natuurbeheer coördineert de uitvoering van het Subsidiestelsel Natuur en Landschap (SNL). De provincies financieren hiermee een groot deel van het natuurbeheer en het agrarisch natuurbeheer in Nederland. De komende jaren wordt ook flink geïnvesteerd in de ontwikkeling van natuur in Nederland waarbij goede juridische ondersteuning niet kan ontbreken.

Wij bieden je

 • Een dienstverband van één jaar met uitzicht op verlenging bij goed functioneren.
 • Een uitdagende functie in een energieke, flexibele werkomgeving voor 24 tot 36 uur per week.
 • Een salaris van minimaal € 3.160,57 (starter) en maximaal € 5.564,56 per maand (afhankelijk van ervaring, salarisschaal 10 of 11 cao Provincies) op basis van 36 uur per week.
 • Naast je salaris een individueel keuzebudget (IKB) van circa 22%. Dit is inclusief o.a. 8% vakantiegeld en 8,3% eindejaarsuitkering. Het IKB kan maandelijks worden uitgekeerd of worden gespaard. Je kunt het ook met voordeel inzetten voor bepaalde aankopen zoals een fiets, opleiding of thuiswerkplek.
 • Een volledige vergoeding voor woon-werkverkeer op basis van OV.
 • Een telefoon en laptop van BIJ12.
 • Een persoonlijk ontwikkel budget van € 5.000, – per 5 jaar.
 • Mogelijkheid tot thuiswerken.
 • Een moderne, stimulerende en open werkomgeving op loopafstand van Utrecht Centraal Station.

Solliciteren

Vertel ons waarom je als juridisch adviseur bij BIJ12 wilt werken. De organisatie laat zich in deze procedure voor werving en selectie bijstaan door VIA de Leeuw. Wil je eerst meer inhoudelijke informatie of heb je vragen over het sollicitatieproces? Neem dan contact op met de W&S-adviseur van VIA de Leeuw: Hans Huisman. Bel: 085- 0603456 of mail naar info@viadeleeuw.nl. Een eerste selectie zal worden uitgevoerd door VIA de Leeuw. BIJ12 besluit welke kandidaten in de vervolgprocedure worden opgenomen.

Solliciteren doe je door een brief (met motivatie) en cv te sturen naar solliciteren@viadeleeuw.nl. We zien je sollicitatie graag zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk 5 november 2023 tegemoet. Je sollicitatie wordt direct behandeld en sollicitatiegesprekken kunnen al voor de sluitingsdatum worden gevoerd.

Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.

Deel deze vacature:

Geplaatst op: 9 oktober 2023
Verloopdatum: 06/11/2023

Vacaturekenmerken

Branches

Functie type

Praktijkgebieden

Dienstverband

Tijdelijk met uitzicht op vast

Aanstelling

Fulltime, Parttime

Opleidingsniveau

WO

Locatie

Utrecht

Provincie

Utrecht

Salarisindicatie

Min. €3160 - Max. €5564
Scroll naar boven