BIJ12 zoekt een

Juridisch adviseur natuurbeheer

Deel deze vacature:

Juridisch adviseur natuurbeheer
32-36 uur | Utrecht/ Hybride

Ben jij een gedreven juridisch adviseur en wil jij provincies ondersteunen bij de uitvoering van het natuurbeleid? Dan is BIJ12 op zoek naar jou!

BIJ12 is onderdeel van het Interprovinciaal Overleg (IPO) en werkt voor provincies. We brengen kennis en informatie bijeen over het landelijk gebied en de fysieke leefomgeving in Nederland. Ook zorgen we voor uniformiteit in informatievoorziening en de uitvoering van provinciale regelingen. Goed opdrachtnemerschap, resultaatgerichtheid en samenwerken vinden we hierbij belangrijk. Ga voor meer informatie naar www.bij12.nl  of bekijk onze kennismakingsbrochure.

Voor onze unit Natuurinformatie en Natuurbeheer zoeken wij een:

Juridisch adviseur natuurbeheer (32 tot 36 uur per week)

Over de unit en het team

Zorg voor de natuur en de omgeving waarin wij leven is één van de taken van de provincies. De unit Natuurinformatie en Natuurbeheer (NINB) ondersteunt provincies en hun samenwerkingspartners bij natuurbeheer en de ontwikkeling van natuurbeleid. De unit NINB bestaat uit vier teams: Natuurbeheer, Natuurinformatie, Informatievoorzieningen en de Nationale Databank Flora en Fauna. Binnen de unit werken zo’n 35 medewerkers met uiteenlopende achtergrond op het gebied van ecologie en natuurbeheer, data- en informatiespecialisten en wet- en regelgeving.

Binnen de unit Natuurinformatie en Natuurbeheer coördineert het team Natuurbeheer de uitvoering van het Subsidiestelsel Natuur en Landschap (SNL). De provincies financieren hiermee een groot deel van het natuurbeheer en het agrarisch natuurbeheer in Nederland. De komende jaren wordt ook flink geïnvesteerd in de ontwikkeling van natuur in Nederland waarbij goede juridische ondersteuning niet kan ontbreken. We doen dit o.a. door het opstellen van uniforme modelregelingen, openstellingsbesluiten, aanvraagformulieren en beschikkingen. Zo dragen we samen met provincies bij aan het behoud en herstel van biodiversiteit in Nederland.

Dit ga je doen

Als juridisch adviseur natuurbeheer stel je verschillende soorten (model)regelgeving op en verzorg je met je collega’s het onderhoud en beheer hiervan door BIJ12. Vanuit BIJ12 ondersteun je provincies bij hun (beoogde) subsidieregelingen en faciliteer je de afstemming met beheerders en andere partijen in de keten die hierbij betrokken zijn. Ook ga je meedenken over nieuwe en passende (financierings)instrumenten met het oog op de opgaven en ontwikkelingen in het landelijke gebied, zoals het Uitvoeringsprogramma Natuur, het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) en de Bossenstrategie. Dit betekent dat we ook meldingen verzorgen bij de Europese Commissie in het kader van staatssteun, inclusief het beantwoorden van vragen daarover.

Een belangrijk onderdeel van de functie is tevens het adviseren van provincies en hun ketenpartners over de rechtmatigheid en uitvoerbaarheid van beleidsvoorstellen op het gebied van natuurbeheer en natuurontwikkeling, bijvoorbeeld op het gebied van het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb). In dit kader organiseer je onder andere het Juridisch Beraad SNL van provincies waarin allerlei vraagstukken en tekstvoorstellen worden besproken.

Dit ben jij:

 

 • Je bent een gedreven juridisch adviseur die zich met enthousiasme inzet voor natuurbeheer en natuurontwikkeling;
 • Je bent proactief en goed in staat om zowel zelfstandig als in nauwe samenwerking met de rest van het team en collega juristen te werken;
 • Je werkt analytisch en resultaatgericht;
 • Je maakt graag deel uit van een netwerk van verschillende partijen (provincies, natuurbeheerders, natuur- en agrarische collectieven, landelijke uitvoeringsorganisaties en ministeries) en hebt oog voor hun belangen.


Verder heb je:

 

 • WO werk- en denkniveau, bij voorkeur een afgeronde universitaire opleiding Rechtsgeleerdheid in de richting van het bestuursrecht;
 • Relevante werkervaring opgedaan met subsidies/subsidierecht, bij voorkeur bij een provincie;
 • Uitstekende redactionele vaardigheden en ervaring met het opstellen van regelgeving en beleidsadviezen.

Wij bieden je:

 

 • Een dienstverband van één jaar met uitzicht op verlenging bij goed functioneren;
 • Een uitdagende functie in een energieke, flexibele en jonge werkomgeving voor 32 tot 36 uur per week;
 • Een salaris van minimaal € 3.935,54 en maximaal € 5.564,56 per maand (afhankelijk van ervaring, salarisschaal 11 CAO Provincies) op basis van 36 uur per week;
 • Naast je salaris een individueel keuzebudget (IKB) van circa 22%. Dit is inclusief o.a. 8% vakantiegeld en 8,3% eindejaarsuitkering. Het IKB kan maandelijks worden uitgekeerd of worden gespaard. Je kunt het ook met voordeel inzetten voor bepaalde aankopen zoals een fiets, opleiding of thuiswerkplek;
 • Een volledige vergoeding voor woon-werkverkeer op basis van OV;
 • Een telefoon en laptop van BIJ12;
 • Een persoonlijk ontwikkel budget van € 5.000,- per 5 jaar;
 • Een flexibele verhouding tussen thuis- en op kantoor werken;
 • Een moderne, stimulerende en open werkomgeving op loopafstand van Utrecht Centraal Station.

Reageren op deze functie?

Herken je jezelf in het profiel en competenties en denk je een goede invulling te geven aan deze functie? Stuur dan je motivatiebrief samen met je cv naar HR via de sollicitatiebutton. Doe dit uiterlijk op 23 juli 2023. Voor meer informatie over deze functie kun je contact opnemen met Jan Willem van der Vegte (Unitmanager Natuurinformatie en Natuurbeheer) op telefoonnummer 06-55202101.

 

Deel deze vacature:

Geplaatst op: 4 juli 2023

Vacaturekenmerken

Branches

Functie type

Praktijkgebieden

Dienstverband

Tijdelijk met uitzicht op vast

Aanstelling

Fulltime, Parttime

Opleidingsniveau

WO

Locatie

Utrecht

Provincie

Utrecht
Scroll naar boven