Gemeente Delft zoekt een

Juridisch Adviseur Omgevingsrecht

Deel deze vacature:

Je Rol

Als juridisch adviseur omgevingsrecht houd je je bezig met omgevingsvergunningen en de handhaving van het omgevingsrecht. Het accent van je werkzaamheden ligt op de handhaving, zoals het behandelen van verzoeken om handhaving en het schrijven van handhavingsbesluiten. Alle ingewikkelde en uitdagende juridische problemen in de (gebouwde omgeving) komen daardoor bij jou langs. Je adviseert over omgevingsvergunningen en handhavingsbesluiten aan de collega’s van de afdeling Bouw en Bijzonder Onderzoek. Jij zorgt dat de vergunningen en de handhavingsbesluiten ook de kwaliteit hebben die gevraagd wordt van een overheidsorgaan. Het kan gaan over bijvoorbeeld: bouwwerken, monumenten, bomen, brandveiligheid, woningvorming, omzetting van woonruimte, toeristische verhuur, planologisch strijdig gebruik.

Je adviseert aan de hand van landelijke regelgeving, de Delftse beleidsdocumenten, handhavingsscenario’s en jurisprudentie over het wel of niet verlenen van een vergunning of over mogelijk te nemen sanctiemaatregelen en brengt daarvan de risico’s in kaart. Met je goede gespreksvaardigheden weet je overtuigend de juiste keuze voor te leggen aan je collega’s, het afdelingshoofd en de wethouder.

Indien er bezwaarschriften worden ingediend op dit werkterrein, zal jij in gesprek treden met de bezwaarmaker om te onderzoeken of er een oplossing mogelijk is. Is dat niet het geval en het bezwaar wordt doorgezet, zal jij de Gemeente vertegenwoordigen bij de bezwaarcommissie en/of na beroep bij de rechtbank.

Verder kan je deelnemen in projectgroepen, waarbij je actief meedenkt en daarnaast in dat belangenspel waakt dat het juridisch haalbaar blijft.

Je werkplek

Jij komt te werken in het cluster Veiligheid, dé plek waar invulling en uitvoering wordt gegeven aan de doelstelling veilige stad. Wat die precies inhoudt? Het veilig en aantrekkelijk maken van het woon- en leefklimaat in Delft. Of praktisch: jij helpt om de risico’s van niet-naleving van dwingende regels en beleid op het vlak van de fysieke leefomgeving zoveel mogelijk te beperken.

Binnen de afdeling Veiligheid Advies zijn onze adviseurs verantwoordelijk voor het verbeteren van het woon/leefklimaat, dat de crisisorganisatie op orde is, wet- en regelgeving in Delft wordt geïmplementeerd en zo nodig bestuurlijke maatregelen worden genomen. Als juridisch adviseur Omgevingsrecht ben jij samen met 10 andere collega’s onderdeel van het team juristen met als thema’s omgevingsrecht en openbare orde en veiligheid. Bij het uitvoeren van je werk kan je terugvallen op de kennis en expertise van je collega’s. De cultuur van de juristen kenmerkt zich door gedreven, zelfstandige juristen die elkaar graag ondersteunen en samenwerken. Je staat er niet alleen voor en we weten van elkaar waar we mee bezig zijn.

Het team werkt samen met diverse partners in de veiligheidsketen, zoals collega’s van andere afdelingen (o.a. vergunningsverleners, stedenbouwkundigen, medewerkers van het rechtsbeschermingsbedrijf), de brandweer, de Omgevingsdienst Haaglanden, burgers en ondernemers van Delft.

Functie-eisen

Je profiel
We zijn op zoek naar een stevige adviseur; iemand die de communicatieve vaardigheden heeft om wetten en regels goed te kunnen uitleggen aan burgers, bedrijven en collega’s. Dit komt onder andere van pas wanneer jij in gesprek moet met bijvoorbeeld bezwaarmakers in een bezwaarschriftprocedure of wanneer je als adviseur je advies bespreekt met collega’s of samenwerkingspartners. Maar je beschikt natuurlijk over meer competenties. Je kan goed onder tijdsdruk werken, zodat juridische deadlines worden gehaald. Je hebt een open houding en werkt graag samen in teamverband.

Wat breng jij mee?

 • Je hebt een afgeronde hbo of wo-opleiding Nederlands Recht
 • Je hebt minimaal 2 jaar relevante werkervaring
 • Je wilt je committeren om je de komende jaren te verdiepen in het interessante, complexe en brede werkveld van het omgevingsrecht
 • Je leert snel en kan vervolgens zelfstandig (complexe) juridische dossiers analyseren en tot de juiste advisering brengen
 • Je hebt de overtuigingskracht die nodig is als stevige adviseur om je collega’s te adviseren, maar ook om bij bezwaren verweer te leveren en de gemeente te vertegenwoordigen in bezwaar- en beroepsprocedures
 • Je bent bereid om – incidenteel indien nodig – werkzaamheden in de avonduren te verrichten. Dit kan zijn om het college te vertegenwoordigen bij de bezwaarcommissie of om te ondersteunen bij raadsvergaderingen. Bij ernstige calamiteiten kan ook onverwachts buiten reguliere werktijden een beroep op jou worden gedaan
 • Kennis van bestuurlijke processen en gevoel voor politiek en bestuurlijke verhoudingen is een pre.

Arbeidsvoorwaarden

Ons aanbod
Op basis van opleiding en ervaring, zal je worden geplaatst in schaal 10 (maximaal €5.009,- bruto) of in schaal 11 (maximaal € 5.725,- bruto) bij een 36-urige werkweek.

Het betreft een functie voor 36 uur per week. Je krijgt in eerste instantie een arbeidsovereenkomst van één jaar, die bij goed functioneren wordt omgezet in een overeenkomst voor onbepaalde tijd.

Door het Individueel Keuze Budget (17,05% van het jaarsalaris) heb je maandelijks de beschikking over een deel van je vakantiegeld en eindejaarsuitkering. Je kunt een bedrag laten uitbetalen of o.a. gebruiken voor de aanschaf van een fiets of het kopen van bovenwettelijk verlof. Het ouderschapsverlof wordt gedeeltelijk door ons betaald.

Wat kun je nog meer verwachten:

 • 27 vakantiedagen
 • Thuiswerkvergoeding van EUR 3,- per dag
 • Reiskostenvergoeding tussen de 16 (niet duurzame kilometers) en 21 cent (duurzame kilometers)
 • Hybride werkplek waarbij je deels vanuit je (door ons gefaciliteerde) thuiswerkplek werkt en deels vanuit ons moderne en duurzame kantoorgebouw boven station Delft.

Meer informatie of direct solliciteren

Wil jij meer informatie ontvangen voordat je op de solliciteer-knop drukt? Neem dan contact op Daniël Meijer (adjunct afdelingshoofd Veiligheid Advies) via telefoonnummer 06 – 34 47 71 17 of Erwin de Vilder (juridisch adviseur) via 06 – 52 73 92 24.

Direct solliciteren kan natuurlijk ook! Upload jouw motivatie en cv uiterlijk 30 april via de solliciteer button. Zien wij aansluiting met jouw profiel dan nemen wij graag snel contact met je op om kennis te maken en je meer te vertellen over de functie.

De jongste oude stad van Nederland

Delft, een stad van contrasten. Tot ver in het buitenland beroemd om de prachtige, historische binnenstad (en om Delfts blauw). Maar ook om innovatieve kenniscentra als de TU, TNO en Deltares. Een stad van monumenten en experimenteren. Delft heeft een rijke historie én is, mede door tienduizenden studenten, jong gebleven.

De jongste oude stad van Nederland. Vernieuwing is al eeuwenlang onderdeel van het DNA van Delft. Ook vandaag kijkt de stad reikhalzend uit naar morgen. Het bepaalt de agenda van het bestuur en de gemeentelijke organisaties. Spraakmakende infrastructurele projecten, sociale en bestuurlijke vernieuwing. De organisatie omarmt nieuwe inzichten en creatieve oplossingen.

Werken voor de stad die zich steeds opnieuw uitvindt

De gemeentelijke organisatie van Delft is compact, maar heeft te maken met alle ontwikkelingen die ook in de grootste steden van Nederland een rol spelen. Ontwikkelingen die vragen om een voortvarende en vernieuwende aanpak. Wij zoeken ambitieuze, initiatiefrijke professionals.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Deel deze vacature:

Geplaatst op: 14 april 2023

Vacaturekenmerken

Branches

Functie type

Praktijkgebieden

Dienstverband

Vast

Aanstelling

Fulltime

Opleidingsniveau

HBO

Locatie

Delft

Provincie

Zuid-Holland

Salarisindicatie

maximaal €5.725,- bruto
Scroll naar boven