Gemeente Altena zoekt een

Juridisch adviseur sociaal domein

Ben jij de ideale combinatie tussen juridische kennis en het sociaal domein? Heb jij het juiste gevoel voor advisering en toetsing aan wet- en regelgeving en ben jij de sparringpartner voor de gemeente Altena? Groei jij mee met een organisatie en help jij met de ontwikkeling? Zo ja, dan zijn wij op zoek naar jou als onze juridisch adviseur sociaal domein.

Deel deze vacature:

Juridisch adviseur sociaal domein
32-36 uur | Almkerk

Ben jij de ideale combinatie tussen juridische kennis en het sociaal domein? Heb jij het juiste gevoel voor advisering en toetsing aan wet- en regelgeving en ben jij de sparringpartner voor de gemeente Altena? Groei jij mee met een organisatie en help jij met de ontwikkeling? Zo ja, dan zijn wij op zoek naar jou als onze juridisch adviseur sociaal domein.

Jouw werk
Als juridisch adviseur sociaal maak je deel uit van het team Kwaliteit en Administratie. Je behandelt bezwaar- en beroepschriften binnen het sociaal domein op het gebied van onder andere de Wmo, Jeugdwet en Participatiewet. Je speelt een belangrijke rol bij het optimaliseren van de juridische kwaliteitszorg binnen de gemeente Altena en het actualiseren van gemeentelijke wet- en regelgeving. Om gedegen input en advies te kunnen geven aan onder andere de beleidsmedewerkers en teammanagers, onderhoud je relevante contacten met je collega’s uit de wijkteams.

Een greep uit je taken:

 • Je behandelt de ingekomen bezwaar- en beroepschriften en verricht daarbij een zorgvuldige heroverweging waarbij partijen zich gehoord voelen. Zo nodig voer je verweer bij de behandeling en stel je hiertoe verweerschriften op;
 • Je fungeert als secretaris van de Klachtencommissie Jeugdhulp. In deze rol ben je zowel intern als extern eerste aanspreekpunt bij ingekomen klachten op het gebied van de Jeugdwet en zet je de vervolgstappen uit en bewaak je deze;
 • Je adviseert over nieuwe of gewijzigde beleidsregels en verordeningen binnen het sociaal domein. Je toetst voorstellen op juridische houdbaarheid in het licht van wetgeving en jurisprudentie;
 • Je treedt op als gemachtigde namens het college van B&W bij rechterlijke instanties;
 • Je bent juridische vraagbaak en sparringpartner voor collega’s binnen het sociaal domein en levert een constructieve bijdrage aan besprekingen binnen uitvoering en management.

Over jou
Als juridisch adviseur zorg je ervoor dat jouw kwaliteiten zijn gericht op het bieden van de juiste oplossing. Hierbij maak je niet alleen gebruik van je overtuigingskracht, maar weet jij ook goed te schakelen tussen verschillende partijen. Of het nu gaat om een inwoner van de gemeente, een externe partij of directe collega’s; jij past je stijl makkelijk aan en bent voor iedereen een prettig aanspreekpunt. Hierbij draait alles om vertrouwen het sleutelwoord en jouw werkwijze richt zich op samenwerking. Dit zorgt ervoor dat vragen snel en kundig worden afgehandeld. Bovendien sta jij stevig in je schoenen en ga je lastige gesprekken niet uit de weg.

Daarnaast beschik je over de volgende achtergrond:

 • Je hebt minimaal een relevante hbo-opleiding;
 • Je beschikt over specifieke kennis van Wmo, Jeugdwet en Participatiewet;
 • Aantoonbare werkervaring in een soortgelijke functie;
 • Ervaring met werkapplicaties binnen het sociaal domein.

Over ons
Altena is een veelzijdige en jonge gemeente op de grens van Noord-Brabant, Zuid-Holland en Gelderland. Met maar liefst 226 km² aan groen, water en innovatieve landbouw, met ondernemerschap en de op één na grootste binnenvaarthaven van Nederland. We zijn ambitieus en ontwikkelen ons continu, daarom investeren we in nóg meer kwaliteit en versterking van onze organisatie. Er staat veel op onze agenda: een paar duizend woningen bouwen, de A27 verbreden, de binnenhaven uitbreiden en meer aandacht voor duurzaamheid en natuur. Ook jouw ontwikkeling heeft prioriteit, dus daar krijg je alle ruimte voor. Met zo’n 400 bevlogen collega’s zetten we ons in voor ondernemers en inwoners.

Kees van Koningsbruggen, Teammanager Kwaliteit & Administratie

Team Kwaliteit & Administratie
We zijn een mooi en gevarieerd team dat bestaat uit circa 33 personen. Er heerst een gezellige en informele sfeer. Binnen het team zijn naast de kwaliteitsmedewerkers, ook de juristen en gedragswetenschappers ondergebracht en wordt de administratieve ondersteuning centraal georganiseerd. Je krijgt alle kans en ruimte om jezelf te ontplooien en verder te ontwikkelen.

Wat bieden wij jou?
We belonen je graag voor je inzet. Want jij maakt bij ons het verschil! Wij investeren in de vitaliteit van onze medewerkers met volop ruimte voor eigen initiatief, het ontwikkelen van talenten en een optimale balans in werk en privé.Ook kun je rekenen op sociale collega’s en flexibele werktijden. Verder ontvang je natuurlijk:

 • Een salaris minimaal € 3558,- en maximaal € 5247,- (schaal 10) bij een fulltime dienstverband (36 uur). We schalen je in op basis van opleiding en ervaring.
 • Reiskostenvergoeding woon-werkverkeer.
 • Een zakelijke iPhone en een laptop.
 • 194,4 vakantie-uren bij een 36-urige werkweek.
 • Een individueel keuzebudget van 17,05%. Je kan hiermee bijvoorbeeld extra vakantie-uren opnemen. Aan jou de keuze wat je met dit budget doet!
 • Nog een aantal mooie zaken, zoals een ABP-keuzepensioen, uitstekende verlofregelingen en allerlei opleidingsmogelijkheden via onze Altena Academie.

Klinkt goed toch?
Kom jij bij ons het verschil maken? Solliciteer dan direct en stuur je cv en motivatie uiterlijk 7-5-2024 in via de sollicitatiebutton op deze pagina. Heb je vragen over de functie? Neem dan contact op met Kees Koningsbruggen teammanager Kwaliteit & Administratie via 0183-516100 of k.vankoningsbruggen@gemeentealtena.nl.

Acquisitie door recruitmentbureaus en zzp’ers: we waarderen je enthousiasme en vinden het fijn dat je met ons wilt meezoeken naar de juiste kandidaat voor deze vacature. We vullen deze functie echter zelf in. In andere gevallen zal de vacature op Flexwestbrabant.nl (DAS) worden gepubliceerd.

Deel deze vacature:

Geplaatst op: 17 april 2024
Verloopdatum: 07/05/2024

Vacaturekenmerken

Branches

Functie type

Praktijkgebieden

Dienstverband

Tijdelijk met uitzicht op vast

Aanstelling

Fulltime

Opleidingsniveau

HBO

Locatie

Almkerk

Provincie

Noord-Brabant

Salarisindicatie

minimaal € 3558,- en maximaal € 5247,- (schaal 10) bij een fulltime dienstverband (36 uur). We schalen je in op basis van opleiding en ervaring.
Scroll naar boven