Gemeente Amsterdam zoekt een

Juridisch Beleidsmedewerker Erfpacht & Uitgifte 32-36 uur

Deel deze vacature:

 • Met jouw achtergrond en juridische expertise binnen het Notariaat, Vastgoed of de Advocatuur ben van grote toegevoegde waarde voor onze hoofdstad.
 • Een stevige beleidsfunctie met volop afwisseling tussen het verstrekken van juridisch advies én het uitzoeken van nieuwe (complexe) vraagstukken.
 • Met jouw kennis en ervaring in het behandelen van (Amsterdamse) erfpachtdossiers weet jij nieuwe casussen grondig uit te zoeken.
 • Werken in een hecht team, dat graag samenwerkt én oog heeft voor de juiste balans tussen werk en privé.

De functie

Als Juridisch Beleidsmedewerker (intern heet deze functie medior beleidsmedewerker erfpacht & uitgifte) behandel je (zelfstandig) juridische erfpachtonderwerpen en adviseer je over (complexe) beleidsvraagstukken. Dit kunnen politiek gevoelige onderwerpen zijn, zoals bijvoorbeeld de Spijtoptantregeling waardoor sommige erfpachters toch nog konden overstappen of juist meer juridische vraagstukken zoals verjaring.

Binnen de afdeling vervul je een cruciale adviserende en richtinggevende rol, waarbij je werkprocedures én de toepassing van erfpachtbeleid vormgeeft. Voor de directie Grond & Ontwikkeling ben jij aanspreekpunt voor erfpachtzaken.

Een nieuwe collega die nieuwsgierig is, daar zijn we naar op zoek! Bij team Beleid krijgen we namelijk regelmatig vragen die nog niet eerder zijn gesteld. Deze diepgaande kennis is niet altijd voorhanden binnen het eigen team en moet bijvoorbeeld bij een andere directie van de gemeente worden opgehaald. Jij bent iemand die graag informatie verzamelt bij andere collega’s, maar je laat je eigen verantwoordelijkheid niet los. De vragen en onderwerpen variëren sterk en hebben altijd een politiek/bestuurlijk element. Een brede interesse en de natuurlijke neiging om te kijken buiten de grenzen van de eigen afdeling/directie/cluster is van groot belang. Het erfpachtbeleid maakt deel uit van een groter geheel: een leefbare, sociale en duurzame stad voor alle inwoners en ondernemers van Amsterdam.

Dit doe je op een gemiddelde dag

 • Als Juridisch Beleidsmedewerker sta je aan het roer van een breed pakket aan verantwoordelijkheden, variërend van voorbereiden van raadsvergaderingen tot het beantwoorden van vragen en adviseren van wethouder en gemeentebestuur.
 • Je speelt een essentiële rol bij het formuleren van beleidsvoorstellen en adviezen voor de wethouder en het gemeentebestuur met betrekking tot het erfpachtstelsel.
 • Je adviseert de afdeling Erfpacht en Uitgifte, het management, het directieteam en andere afdelingen over complexe erfpachtdossiers.
 • Je fungeert als aanspreekpunt voor de afdeling Juridische Zaken en de gemeenteadvocaat als het gaat om juridische procedures.
 • Je deelt je juridische inzichten met de wethouders, het college van B&W en de gemeenteraad. Jouw adviezen dragen bij aan weloverwogen besluitvorming op het hoogste niveau.
 • Je adviseert niet alleen, maar je draagt ook bij aan de optimalisatie van werkinstructies. Je redigeert en stelt richtlijnen op om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt.
 • Je blijft voortdurend op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in jouw vakgebied door vakliteratuur en jurisprudentie bij te houden. Bovendien ben je actief bezig met het onderhouden van waardevolle professionele netwerken.
 • Jij bent bereid de rol van ‘trekker of initiatiefnemer’ van een project op je te nemen, waarbij je vernieuwingen initieert en realiseert.

Hier ga je aan de slag

We willen een goede werkgever zijn die ervoor zorgt dat alle collega’s zich gezien en gewaardeerd voelen. We koesteren verschillen tussen collega’s, al die verschillen zorgen voor betere resultaten voor onze organisatie én onze stad. We streven daarbij naar een personeelsbestand dat een afspiegeling is van de beroepsbevolking van Amsterdam. Dus wie jij ook bent: bij ons ben je van harte welkom!

Directie Grond & Ontwikkeling
Grond & Ontwikkeling heeft als missie: “Meer waarde creëren voor de stad en metropool Amsterdam”. Er wordt gewerkt aan een duurzame en vitale stad voor burgers en bedrijven. Wij voeren regie op de gebieds- en vastgoedontwikkeling en zijn verantwoordelijk voor het erfpachtstelsel. Daarnaast brengen wij in opdracht projecten voor wonen, werken en voorzieningen in samenhang tot uitvoering. Grond & Ontwikkeling is expert op het gebied van het uitgeven van grond in erfpacht, het bouwrijp maken van gemeentelijke kavels en het transformeren en beheer van onroerend goed en financieel-economische projectbegeleiding. Vanuit deze kerntaken spelen wij strategisch in op marktontwikkelingen. Daarbij beheren wij het vereveningsfonds en het erfpachtvermogen van de gemeente Amsterdam.

Afdeling Erfpacht & Uitgifte
De afdeling Erfpacht en Uitgifte is verantwoordelijk voor het zorgvuldig, klantgericht en transparant uitvoeren en vormgeven van het Amsterdamse erfpachtstelsel. Jaarlijks wordt er voor enkele miljoenen euro’s grond in erfpacht uitgegeven. Deze contracten worden door de afdeling administratief, juridisch en financieel beheerd en waar nodig worden deze contracten aangepast. Het gaat inmiddels om meer dan 280.000 erfpachtcontracten, jaarlijkse canoninkomsten van ruim € 100 miljoen en een balanstotaal van bijna € 8 miljard. De organisatie heeft hierdoor zowel een juridische, een financiële, een politieke als een bedrijfsmatige kant. Bij de afdeling Erfpacht en Uitgifte werken ruim 250 medewerkers (vast en tijdelijk) verdeeld over zeven teams.

Team ABO/ Sub team Beleid
Team ABO (Advies, Beleid & Ontwikkeling, ongeveer 30 personen) levert advies, creëert beleid en organiseert ontwikkeling met betrekking tot het erfpachtstelsel. Ook faciliteert het team de implementatie van vernieuwingen en verbeteringen. Team Beleid maakt als sub team (ongeveer 10 personen) onderdeel uit van het team ABO. Team Beleid richt zich op het vormen en het bewaken van het erfpachtstelsel met als doel om het stelsel op lange termijn eenduidig en transparant te houden. Team Beleid doet dit voornamelijk door het adviseren over complexe erfpachtkwesties en het erfpachtbeleid. Het team adviseert onder meer aan de afdeling Erfpacht en Uitgifte, de directie en de andere afdelingen van Grond en Ontwikkeling en het stadsbestuur (wethouder, college van B&W en gemeenteraad). Het team geeft ook voorlichting over erfpacht aan intermediairs zoals makelaars en notarissen, helpt bij het beantwoorden van persvragen en geeft inhoudelijke ondersteuning in juridische procedures met betrekking tot erfpacht.

Dit breng je mee

 • Academische opleiding Nederlands recht, of notarieel recht. Een specialisatie privaatrecht is een vereiste.
 • Minimaal 3 jaar ervaring als privaatrecht-jurist, bij voorkeur met ervaring in de advisering rondom zakelijke rechten en erfpachtcontracten.
 • Je beschikt over kennis van en hebt affiniteit met de Amsterdamse vastgoedpraktijk en bij voorkeur beleidsontwikkeling. Notariële ervaring is een pre.
 • Kennis van het Amsterdamse erfpachtstelsel is een vereiste.
 • Je hebt een flexibele, overtuigende en stevige persoonlijkheid en bent in staat om op basis van vak inhoud zelfstandig te adviseren en te begeleiden met een pragmatische instelling.
 • Verantwoordelijkheid nemen is voor jou vanzelfsprekend en je hebt bewezen goed in teamverband, maar ook individueel te kunnen werken.
 • Je hebt gevoel voor politieke verhoudingen en je werkt graag in een politiek bestuurlijke organisatie.
 • Verder heb je aantoonbare affiniteit met de 3 pijlers van Grond en Ontwikkeling: Ontwikkelgericht werken, Vitaliteit en Inclusie & Diversiteit. Wij vinden het belangrijk dat jij jezelf wilt blijven ontwikkelen zowel op inhoud als op vaardigheden. Vitaliteit is dat je op een positieve manier actief een bijdrage levert aan het welzijn van jou en anderen. Inclusie en diversiteit dat je een open blik hebt naar de wereld om je heen en verschillen omarmt.

Aan competenties breng je mee:

 • Analytisch vermogen: Kan hoofd- en bijzaken onderscheiden, een vraagstelling in onderdelen uitsplitsen en logische verbanden leggen tussen de verschillende deelaspecten.
 • Inventiviteit: Genereert verschillende, soms originele ideeën en oplossingen.
 • Omgevingsbewustzijn: Laat blijken goed geïnformeerd te zijn over vakinhoudelijke, organisatorische, maatschappelijke, politieke ontwikkelingen of andere omgevingsfactoren en weet deze effectief te benutten voor de eigen functie of organisatie.
 • Samenwerken: Levert een constructieve bijdrage aan een gezamenlijk resultaat, in het bijzonder aan de sfeer en de relaties binnen de groep of het team.
 • Resultaatgerichtheid: Concrete doelen als uitgangspunt nemen voor het eigen gedrag en hieraan vasthouden totdat het doel bereikt is.
 • Overtuigingskracht: Oefent, op basis van persoonlijk overwicht, invloed uit op mensen en situaties, gericht op acceptatie en het overwinnen van weerstanden. Communiceert ideeën duidelijk en stellig.

Dit bieden we jou

Als Juridisch Beleidsmedewerker kom je ons 32-36 uur per week versterken en kun je rekenen op onderstaande arbeidsvoorwaarden.

 • Afhankelijk van je opleiding en werkervaring bedraagt het salaris minimaal € 4.020, – en maximaal € 5.725, – bruto per maand (salarisschaal 11) op basis van 36 uren per week. Het is mogelijk dat er een aanloopschaal wordt aangeboden, wanneer je nog voldoet aan alle gestelde eisen, voor de duur van 12 maanden (schaal 10A, min. € 3.719, – en max. € 5.366, -).
 • Een arbeidsovereenkomst van 12 maanden met daarna kans op een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.
 • Als je al een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd hebt bij de gemeente Amsterdam, dan behoud je deze en word je overgeplaatst.
 • Ontwikkel- en opleidingsmogelijkheden. Ons interne opleidingscentrum, de Amsterdamse School, biedt verschillende opleidingen, ontwikkeltrajecten en begeleiding in het werk waardoor je jezelf kan blijven uitdagen.
 • Een individueel keuzebudget (IKB) van 17,05% van jouw salaris dat je kunt gebruiken voor bijvoorbeeld extra pensioenopbouw of extra verlofdagen.
 • Een pensioenregeling bij ABP, het pensioenfonds voor overheid en onderwijs.
 • Een reiskostenvergoeding van € 0,10 per kilometer, tot 45 kilometer enkele reis woon-werkafstand voor het aantal dagen dat je op kantoor werkt en/of een thuiswerkvergoeding van € 3,- netto per werkdag dat je thuis werkt.
 • Een maandelijkse bijdrage in de ziektekostenverzekering.
 • Hybride werken: in deze functie kun je deels thuis en deels op kantoor werken. We bieden (thuis)werkmiddelen aan om je werkplek veilig en gezond in te richten.
 • Een mobiele telefoon en een laptop.
 • Een kantoorlocatie in het centrum van Amsterdam, met uitzicht op de grachten.
 • Een (elektrische) leenfiets waarmee je duurzaam en gezond tussen werklocaties reist.

Nieuwsgierig naar al onze arbeidsvoorwaarden? Bekijk de Personeelsregelingen Gemeente Amsterdam (PGA).

Solliciteer naar deze baan

 • Spreekt deze vacature je aan, dan ontvangen we je sollicitatie graag uiterlijk 6 oktober, via de sollicitatiebutton.
 • De selectieprocedure start meteen na de sluitingsdatum en bestaat uit 2 interviewrondes. De gesprekken worden gepland op locatie, Weesperplein 8.
 • Sluit je cv aan op de functie dan nodigen we je graag uit voor een sollicitatiegesprek.

Vragen over deze vacature?
Heb je nog vragen? Inhoudelijke vragen over de vacature kun je stellen aan Maartje van Gils via telefoonnummer: 06 – 2303 0495 en of per e-mail: m.van.gils@amsterdam.nl. Vragen over de procedure kun je stellen aan Caroline van Oppen, Senior Recruiter a.i. via telefoonnummer: 06 – 8475 7049 of per e-mail: c.van.oppen@amsterdam.nl.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature stellen wij niet op prijs.

Deel deze vacature:

Geplaatst op: 21 september 2023
Verloopdatum: 21/11/2023

Vacaturekenmerken

Functie type

Praktijkgebieden

Dienstverband

Tijdelijk met uitzicht op vast

Aanstelling

Fulltime

Opleidingsniveau

WO

Locatie

Amsterdam

Provincie

Noord-Holland

Salarisindicatie

Min. €4.020 - Max. €5.725
Scroll naar boven