Rijksoverheid zoekt een

Juridisch Beleidsmedewerker Gaswinning Groningen

Deel deze vacature:

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat / DG Groningen en Ondergronds

Functieomschrijving

De projectdirectie Schadeherstel & Gaswinning Groningen werkt aan het stoppen van de gaswinning in Groningen. Er is veel schade aan gebouwen en de afhandeling van de gevolgen heeft ook het vertrouwen in de overheid geschaad. Ons werk staat volop in de aandacht: van de bewoners in het aardbevingsgebied, de politiek, de media en vele andere betrokkenen. Het kabinet wil de gaswinning in Groningen zo snel mogelijk daarom definitief beëindigen, de schade herstellen en investeren in nieuw perspectief voor de regio. Als juridisch beleidsmedewerker lever jij daar een belangrijke bijdrage aan.

Deze kabinetsperiode zal de gaswinning uit het Groningenveld naar verwachting definitief stoppen. De gevolgen van de gaswinning blijven echter nog langere tijd om actief overheidsingrijpen vragen. Het gaat niet alleen om het voltooien van het schadeherstel en de versterking van gebouwen, maar ook om het verhalen van de kosten op de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) én het bieden van perspectief aan de regio en haar bewoners. Wij zoeken een beleidsmedewerker met een juridische achtergrond die er energie van krijgt om bij te dragen aan een onderwerp waarbij je écht verschil kunt maken.

In je werk komen veel verschillende belangen en partijen samen, en word je uitgedaagd op verschillende bestuurlijk-juridische en politieke vraagstukken. Als beleidsmedewerker ben je betrokken bij meerdere processen met een sterk juridisch karakter (zoals de juridische procedures met de NAM over het verhalen van de kosten voor het schadeherstel). Ook werk je mee aan (subsidie)regelingen voor bewoners van het aardbevingsgebied, bijvoorbeeld voor verduurzaming en energiebesparing. In je werkzaamheden trek je samen op met de collega’s van de directie Wetgeving en Juridische Zaken. Je vormt de schakel tussen beleid en de juridische experts, waarbij je oog hebt voor verschillende belangen en posities. Je bewaakt het juridisch perspectief bij een groot aantal onderwerpen binnen de directie en adviseert het MT van de directie Schadeherstel & Gaswinning Groningen en de DG over juridische vraagstukken, waaronder de juridische procedures met de NAM en de uitvoering van de eerder gemaakte afspraken (het Akkoord op Hoofdlijnen) met Shell en ExxonMobil.

Wij zoeken jou als je energie krijgt van een maatschappelijk én politiek super relevant dossier, waar jij met een juridische blik een inhoudelijke bijdrage aan wilt leveren. Je bent leergierig, pakt snel zaken op, neemt initiatief en kunt goed omgaan met de verantwoordelijkheden die hierbij komen kijken. Je staat stevig genoeg in je schoenen om zelfstandig tot oordeelsvorming en advisering te komen, en dit mondeling of schriftelijk overtuigend uit te dragen. Je laat je bovendien niet snel uit het veld slaan en houdt het einddoel goed in de gaten: een veilige regio, waarin schade wordt hersteld, de rekening wordt betaald en het voor iedereen prettig wonen, werken en ondernemen is.

Je komt te werken bij het nieuwe project-DG Groningen & Ondergrond, dat verantwoordelijk is voor alle onderwerpen die raken aan het Groningendossier en de overige mijnbouw in Nederland, zoals de oliewinning en gaswinning uit andere velden dan het Groningenveld. Het DG bestaat uit drie directies. De werkzaamheden van onze directie vallen uiteen in drie clusters. Jij werkt als juridisch beleidsmedewerker in het cluster Financiën. Dit cluster is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de afspraken met de oliebedrijven, de juridische procedures over de kosten, én een aantal (subsidie)regelingen. Het cluster bestaat uit circa 8 – 10 (senior) beleidsmedewerkers. Je kunt indien nodig ook worden gevraagd om bij te dragen aan de (juridische) werkzaamheden in andere clusters, zoals wetgeving op het gebied van schadeherstel en de uitvoering hiervan door het Instituut Mijnbouwschade Groningen.

Functie-eisen

 • Je hebt een wo-diploma, met bij voorkeur een juridische achtergrond.
 • Je hebt minimaal 2 jaar relevante werkervaring
 • Je hebt affiniteit met complexe en politieke beleidsvraagstukken.
 • Je bent een uitstekende schrijver en bent in staat om snel verkregen informatie om te zetten naar heldere nota’s, brieven en mails.
 • Je bent flexibel en goed in staat om parallel te werken aan enerzijds strategische vraagstukken en anderzijds urgente operationele dossiers.

Competenties:

 • Je hebt een goed ontwikkeld bestuurlijk gevoel en een sterke antenne voor de belangen van alle verschillende actoren en bestuurlijke verhoudingen.
 • Je bent stressbestendig en kunt goed plannen en organiseren.
 • Je bent gericht op het onderhouden en uitbreiden van een breed netwerk van relevante actoren.
 • Je kunt goed hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden en prioriteren.
 • Je bent een teamspeler, die in staat is om binnen (deel)projecten een leidende rol te spelen.
 • Je bent professioneel, collegiaal en oplossingsgericht en levert actief een bijdrage aan een goede werksfeer.

Arbeidsvoorwaarden

Salarisniveau: schaal 11, schaal 12

Maandsalaris: Min €3.503 – Max. €6.045 (bruto)

Dienstverband: Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd

Minimaal aantal uren per week: 32

Maximaal aantal uren per week: 36

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

 • De kennismaking en selectieprocedure bestaan uit minimaal twee gespreksrondes en een afrondend arbeidsvoorwaardengesprek.
 • Het inwinnen van referenties of een assessment kan onderdeel zijn van de selectieprocedure.
 • Collega’s van binnen de Rijksoverheid met een vast dienstverband kunnen gedetacheerd c.q. overgenomen worden met behoud van de huidige contractvorm.
 • Heb je (nog) geen vast dienstverband als rijksambtenaar, dan start je met een tijdelijk dienstverband met uitzicht op vast.

Wat bieden wij jou nog meer:

 • Een prettige werkomgeving met goede faciliteiten op loopafstand van het centraal station.
 • Volop mogelijkheden om jezelf te blijven ontwikkelen en te specialiseren.
 • Wij vinden een goede balans tussen je professionele en privéleven belangrijk. Werktijden zijn, in onderling overleg, flexibel in te delen.
 • Word je aangenomen, dan behoort hybride werken tot de mogelijkheden; je werkt dan deels vanuit huis en deels op kantoor. Een goede thuiswerkplek vinden wij belangrijk. Wij bieden daarom een tegemoetkoming in de thuiswerkfaciliteiten en een thuiswerkvergoeding conform CAO Rijk.

Na sluitingsdatum zijn de vacaturetekst en de gegevens van de vacaturehouder online niet meer zichtbaar. Om te voorkomen dat je deze moet opvragen, verzoeken wij je de vacaturetekst te downloaden en te bewaren.

Acquisitie op onze vacatures wordt niet in behandeling genomen.

Solliciteren?

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat / DG Groningen en Ondergronds nodigt je uit op hun site te solliciteren. Via onderstaande knop verlaat je deze site ga je direct naar het sollicitatieformulier. Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.

Deel deze vacature:

Geplaatst op: 2 september 2022
Verloopdatum: 22/09/2022

Vacaturekenmerken

Branches

Functie type

Praktijkgebieden

Dienstverband

Vast

Aanstelling

Fulltime

Opleidingsniveau

WO

Locatie

Den Haag

Provincie

Zuid-Holland

Salarisindicatie

€3.503 - €6.045
Als wetgevingsjurist bij de Rijksoverheid werk je aan de basis van onze rechtsstaat. Je werkt binnen een enorm divers werkveld. Creativiteit en een goed…
Scroll naar boven