Rijksoverheid zoekt een

Juridisch beleidsmedewerker

Deel deze vacature:

Juridisch beleidsmedewerker
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Functieomschrijving

Ben jij de gedreven jurist die wil meehelpen de kwaliteit van onderwijs aan hogescholen en universiteiten hoog te houden en te versterken? Ben je analytisch sterk, kun je in grote lijnen denken zonder ook de juridische details uit het oog te verliezen en heb je er plezier in om recht en beleid met elkaar te verbinden? Dan ben jij op je plek in ons team.

Hoger onderwijs en studiefinanciering staan steeds volop in de publieke en politieke belangstelling. Het team Governance en kwaliteitszorg van de directie Hoger Onderwijs & Studiefinanciering zoekt een juridisch beleidsmedewerker die mee wil werken aan het bewaken en verbeteren van het hoger onderwijsstelsel.

De activiteiten van het team zijn divers van aard. We doen aan strategische beleidsontwikkeling en werken aan nieuwe wetgeving. Maar ook het ingrijpen bij concrete incidenten behoort tot de activiteiten van het team. Dit ingrijpen gaat in de regel gepaard met korte deadlines, hectiek, veel afstemmingsoverleg en hoge bestuurlijke en politieke druk. We zijn betrokken bij veel en uiteenlopende dossiers als cyber- en sociale veiligheid, rechtsbescherming, toezicht (inspectie), kwaliteitsborging (NVAO) en medezeggenschap.

Voor deze functie zijn we op zoek naar een jurist die in het bijzonder juridische vraagstukken omtrent Europese universiteiten, instellingsaccreditatie en flexibilisering kan oppakken. Maar ook Governance onderwerpen zoals samenwerking tussen universiteiten en academische ziekenhuizen en vraagstukken omtrent uitbesteding en verzorging van onderwijs behoren tot het takenpakket. Er wordt van je verwacht dat je de juridische rol kunt vervullen en tegelijkertijd ook de rol van een inhoudelijke beleidsmedewerker.

Je komt te werken in een divers samengesteld, betrokken en deskundig team. We werken hard, maar vinden het ook belangrijk om plezier met elkaar te hebben. We bieden je veel eigen verantwoordelijkheid op dossiers en de ruimte om jezelf te ontwikkelen en snel te leren. Je neemt ook deel aan een overleg tussen alle juridische beleidsmedewerkers van onze directie. Samen met je collega-juristen draag je bij aan het maken van beleidskeuzes die juridische consequenties hebben en aan het omzetten van beleidsvoornemens in regelgeving.

Functie-eisen

 • je bent flexibel, stressbestendig en durft je mening te verkondigen;
 • je bent consciëntieus, je hebt een scherp analytisch vermogen en je kunt je bevindingen en analyses vertalen in (juridische) adviezen, beleid en naar de praktijk;
 • je kunt snel schakelen tussen diverse belangen en perspectieven en bent vervolgens in staat om de complexiteit terug te brengen tot de essentie;
 • communiceren gaat je gemakkelijk af, zowel schriftelijk als mondeling;
 • je vindt het leuk om in een team te werken en bij te dragen aan teamontwikkeling;
 • je hebt een afgeronde academische studie Nederlands recht en aantoonbare affiniteit met het (hoger) onderwijs. Ervaring met één of meer van de in de vacature genoemde onderwerpen is een pre;
 • en tot slot niet onbelangrijk. Je bezit een gezonde dosis humor en relativeringsvermogen.

Arbeidsvoorwaarden
Salarisniveau: schaal 11
Maandsalaris: Min €3.503 – Max. €5.343 (bruto)
Dienstverband: Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Contractduur: 1 jaar
Minimaal aantal uren per week: 32
Maximaal aantal uren per week: 36

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een individueel keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaalvriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je ov-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

 • De eerste gespreksronde zal plaatsvinden in oktober 2022.
 • Indien de situatie dit toelaat, zullen de gesprekken op het kantoor van OCW plaatsvinden. Mogelijk vinden de gesprekken plaats via videobellen (Webex). Je ontvangt hierover meer informatie als je wordt uitgenodigd voor een gesprek.
 • Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zet zich actief in om een inclusieve werkomgeving te creëren. Samen werken wij aan een organisatie waar iedere medewerker zich betrokken en gewaardeerd voelt. Naast jouw talenten, ervaring en motivatie maken ook verschillende aspecten van jouw identiteit onze organisatie rijker, innovatiever en leuker. Talent als basis, diversiteit als kracht.
 • Indien er kandidaten reageren die de van-werk-naar-werk-status hebben dan gaan zij voor op medewerkers die vrijwillig mobiel zijn. Behoor je tot deze groep stuur dan een voordracht of bewijsstuk mee en geef het aan in het betreffende veld.
 • Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Overige informatie:

We informeren je via e-mail. Hou daarom je e-mail in de gaten. Voeg dienstpostbus.wervingselectie@minocw.nl toe aan je lijst van vertrouwde afzenders en controleer of er geen berichten in je SPAM-map terecht zijn gekomen.

Lukt het niet om je sollicitatiebescheiden te uploaden?

Ons systeem gaat (nog) niet goed om met te lange bestandsnamen of bestandsnamen met spaties of vreemde tekens erin. het advies om de bestandsnaam zo kort mogelijk te houden zonder spaties en vreemde tekens. Mocht het hierna nog niet lukken, dan kun je een mail sturen aan dienstpostbus.wervingselectie@minocw.nl

Solliciteren?

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap nodigt je uit op hun site te solliciteren. Via onderstaande knop verlaat je deze site ga je direct naar het sollicitatieformulier. Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.

Deel deze vacature:

Geplaatst op: 30 september 2022

Vacaturekenmerken

Functie type

Praktijkgebieden

Dienstverband

Vast

Aanstelling

Fulltime

Opleidingsniveau

WO

Locatie

Den Haag

Provincie

Zuid-Holland

Salarisindicatie

Max. €5.343
Als wetgevingsjurist bij de Rijksoverheid werk je aan de basis van onze rechtsstaat. Je werkt binnen een enorm divers werkveld. Creativiteit en een goed…
Scroll naar boven