Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zoekt een

Juridische adviseur duurzaam bouwen

Deel deze vacature:

Juridische adviseur duurzaam bouwen
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Functieomschrijving
Wil je in een enthousiast team bijdragen aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving in Nederland? Als juridische adviseur duurzaam bouwen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) bied je onze verschillende opdrachtgevers en de collega’s in je team inhoudelijke kennis en ondersteuning op dit onderwerp. Jij gaat impact maken en samenwerken met de verantwoordelijke ministeries, financiele instellingen, maatschappelijke organisaties, branche-organisaties, bedrijven en kennisinstellingen. Een veelzijdige en mooie job in het team Duurzaam Bouwen waarbij je Nederland helpt om verduurzamingsstappen te zetten en waarbij je jezelf verder professioneel kunt ontwikkelen. Spreekt dit jou aan? Dan nodigen wij je van harte uit om te solliciteren bij RVO.

Werken aan een duurzame gebouwde omgeving in 2050 staat centraal. Nederland moet volgens het klimaatbeleid bijdragen aan de CO2-reductiedoelstellingen. Het beleidsprogramma Versnelling verduurzaming gebouwde omgeving (PVGO) is in 2022 vastgesteld en werkt via vijf programmalijnen uit hoe de versnelling van de verduurzaming binnen de gebouwde omgeving gerealiseerd moet gaan worden. RVO is als uitvoerder van het beleid van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en Economische Zaken en Klimaat (EZK) nauw betrokken bij de beleidsvorming en implementatie. Dat doen we met inhoudelijke expertise, ondersteuning van publiek-private samenwerking en subsidies.

Voor het team Duurzaam Bouwen zoeken we een nieuwe collega met juridische kennis over de gebouwde omgeving en affiniteit met de financiële aspecten van de verduurzaming hiervan. Hoe implementeren we Europese richtlijnen op het gebied van verduurzaming en werken we normering uit in Nederlandse wet- en regelgeving? Hoe zitten gebouwen en maatregelen juridisch in elkaar? Op welke wijze kan Nederland financiële instellingen optimaal ondersteunen zodat deze instellingen zelf, maar ook gebouweigenaren en gebruikers, stappen zetten in de verduurzaming van hun vastgoed? Op welke wijze kunnen we organisaties informeren en faciliteren bij de CSRD-rapportage verplichtingen en het gebruik van de EU-Taxonomie? Dat zijn voorbeelden van vraagstukken waar jij warm voor loopt en graag mee aan de slag gaat.

Het team Duurzaam Bouwen is georganiseerd in clusters. Jouw thuisbasis wordt het cluster Financiering en juridica. Je werkt vanuit die thuisbasis nauw samen met andere clusters zoals het cluster Utiliteitsbouw, cluster Woningbouw, het Nationaal programma lokale warmte transitie, het cluster Circulair bouwen en het cluster gericht op de Energieprestatie van gebouwen.

Voorbeelden van werkzaamheden en kennisterreinen waar jij mee aan de slag kunt:

  • Meedenken en adviseren over financieringsconstructies voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving zoals de gebouwgebonden financiering, (garantie)fondsen en regelingen.
  • Ontwikkeling, implementatie en/of aanscherping van normering zoals de de (minimale) energie- en milieuprestaties van gebouwen en hypotheeknormen.
  • Uitzetten en begeleiden van extern onderzoek.
  • Adviseren over vraagstukken omtrent bouwregelgeving waaronder het energielabel.
  • Opbouwen en onderhouden van een netwerk binnen de financieringswereld. Vanuit dit netwerk mogelijkheden identificeren en omzetten in kansrijke trajecten.

Als adviseur bij het Team Duurzaam Bouwen kun je aan de slag met verschillende onderwerpen en in verschillende rollen afhankelijk van jouw kennis, vaardigheden, interesse(s) en ontwikkelwensen. Welke werkzaamheden jij gaat doen, wordt bepaald aan de hand van het jaarplan van het team en jouw wensen voor werk en ontwikkeling. Heb je een voorkeur voor een bepaald onderwerp, geef dit dan aan in je motivatie.

Functie-eisen

  • Je hebt een relevante afgeronde opleiding en beschikt over een WO werk- en denkniveau.
  • Je hebt inhoudelijke en actuele kennis over de gebouwde omgeving en je wilt deze kennis graag inzetten voor de verduurzaming. Bij voorkeur heb je een juridische of financiele achtergrond en ben je thuis in bouwregelgeving en / of de financieringswereld (de Wet op het financieel toezicht).
  • Je vindt het interessant om je te verdiepen in de betreffende wet- en regelgeving. Jij verliest daarbij niet snel het overzicht. Je werkt nauwkeurig, je herkent de kern en de verbanden in situaties, vraagstukken en gegevens.
  • Je kunt makkelijk schakelen tussen werkzaamheden. Ook heb je vaak meerdere dossiers tegelijk lopen, dus jij weet hoe je moet plannen en organiseren en houdt het hoofd koel.
  • Je bent in staat samen te werken met mensen met diverse achtergronden (wetenschap, bedrijfsleven, financiele instellingen, overheid, belangengroeperingen). Hierbij ben je je bewust van ieders positie en belang. Ook relevante interne en externe ontwikkelingen en omstandigheden kun je duiden en zonodig verbinden aan de opgave waar je voor staat.
  • Je bent een overtuigend adviseur en kunt je zowel mondeling als schriftelijk (adviezen schrijven) goed uitdrukken en beheerst de Nederlandse taal uitstekend.

Arbeidsvoorwaarden
Salarisniveau: schaal 11, schaal 12
Maandsalaris: Min €3.662 – Max. €6.320 (bruto)
Dienstverband: Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Contractduur: 1 jaar
Minimaal aantal uren per week: 32
Maximaal aantal uren per week: 36

Overige arbeidsvoorwaarden
Naast het salaris ontvang je een individueel keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je brutojaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaalvriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je ov-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden
RVO ondersteunt het ‘hybride werken’. Ons uitgangspunt is, dat je vanaf iedere locatie je werk kunt doen (vanuit huis, op kantoor of elders). Jouw aanwezigheid op de RVO-vestiging in Utrecht zal gewenst zijn. Voor deze functie is de verwachting gemiddeld 2 dagen per week.

De inschaling van de functie is op dit moment nog niet definitief. In principe is het een schaal 11 functie. Mocht een kandidaat meer of juist minder (werk) ervaring meebrengen dan kunnen we maatwerk toepassen en de  inschaling en ook de inhoud van de functie daarop aanpassen.

Het betreft een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op vast.

Wij kunnen je in eerste instantie een contract voor bepaalde tijd bieden. Afhankelijk van functioneren én ontwikkeling van het opdrachtenpakket kan een vast contract in beeld komen.

De sollicitatiegesprekken worden ingepland in de weken van 24 tot en met 28 juni en 1 tot en met 5 juli 2024.

Solliciteren?
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) nodigt je uit op hun site te solliciteren. Via onderstaande knop verlaat je deze site en ga je direct naar het sollicitatieformulier. Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.

Deel deze vacature:

Geplaatst op: 24 mei 2024
Verloopdatum: 24/06/2024

Vacaturekenmerken

Branches

Functie type

Praktijkgebieden

Dienstverband

Vast

Aanstelling

Fulltime

Opleidingsniveau

WO

Locatie

Utrecht

Provincie

Utrecht

Salarisindicatie

3662 - 6320
Scroll naar boven