Jurist

Deel deze vacature:

Jurist

32-36 uur | Utrecht

Ben jij een ervaren jurist met interesse in natuurwetgeving? En wil jij provincies en faunabeheereenheden adviseren over faunabeleid- en -beheer? Dan is BIJ12 op zoek naar jou!

BIJ12 is onderdeel van het Interprovinciaal Overleg en werkt voor provincies. We brengen kennis en informatie bijeen over het landelijk gebied en de fysieke leefomgeving in Nederland. Ook zorgen we voor uniformiteit in informatievoorziening en de uitvoering van provinciale (subsidie-)regelingen. Goed opdrachtnemerschap, resultaatgerichtheid en samenwerken vinden we hierbij belangrijk. Lees hier meer informatie over BIJ12 of bekijk onze kennismakingsfilm.

Voor de unit Faunazaken zoeken wij een:

Jurist 32-36 uur

Over het team

Provincies zijn op grond van de Wet natuurbescherming verantwoordelijk voor het verlenen van tegemoetkomingen in faunaschade door in het wild levende beschermde diersoorten. Het gaat bijvoorbeeld om schade door ganzen aan graslanden of schade door de wolf aan landbouwhuisdieren. Boeren kunnen hiervoor een tegemoetkoming aanvragen. De unit Faunazaken van BIJ12 voert de tegemoetkomingsregeling namens provincies uit. We geven voorlichting over het voorkomen en bestrijden van faunaschade en doen hier onderzoek naar. Wanneer toch schade ontstaat, betalen we de tegemoetkoming uit. Ook adviseren wij provincies en hun samenwerkingspartners, over het faunabeleid- en -beheer. We doen dit met een team zo’n 15 collega’s bestaande uit coördinatoren, adviseurs, consulenten en 2 juristen die de bezwaar- en beroepschriften behandelen. De twee nieuwe juristen die wij zoeken gaan provincies adviseren over faunabeleid en –beheer.

Dit ga je doen

In ons land leven mensen en dieren met en naast elkaar. Soms botsen hun belangen. Provincies proberen een goede balans te vinden tussen wonen, werken en natuur. Wilde ganzen foerageren op graslanden en brengen daar veel schade toe. Wolven verspreiden zich steeds verder over Nederland en vallen regelmatig vee aan. Herten en reeën kunnen voor aanrijdingen zorgen. En in de fruitteelt wordt een deel van de oogst aangepikt door bijvoorbeeld mezen. Bij tegengestelde belangen wordt steeds vaker de stap naar de rechter gezet. Mede hierdoor hebben provincies besloten om op dit vlak de juridische advisering breder op te pakken en dit onder te brengen bij BIJ12. De functie die jij uit gaat oefenen is nieuw. Je kunt hem dus deels zelf vormgeven.

Je houdt overzicht van juridische uitspraken over faunabeleid en -beheer en analyseert deze. Soms schakel je een extern bureau in en beoordeel je hun juridische advies. Je ondersteunt provincies bij het opstellen van (gemeenschappelijk) faunabeleid. Je informeert collega’s en provincies over ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving en jurisprudentie. Ook ben je verantwoordelijk voor project(en) met een operationeel en/of tactisch karakter en adviseer je over toekomstige projecten. Verder help je bij het actueel houden van provinciale beleidsregels, instructies en mandaten die betrekking hebben op de werkzaamheden van BIJ12. Zo nu en dan overleg je met juristen van de andere units binnen BIJ12.

Dit ben jij

Je bent in staat juridische vraagstukken in hun bredere context te zien. Je denkt graag actief mee over oplossingen voor complexe (juridische) vraagstukken. Verder beschik je

over sterke analytische vaardigheden. Je bent in staat om abstracte juridische concepten naar de praktijk te vertalen. Je werkt nauwkeurig en beschikt over goede schriftelijke en mondelinge communicatieve vaardigheden.

Verder heb je:

● WO werk- en denkniveau en een WO-diploma Recht of bestuursrecht;

● Ervaring met natuurwetgeving (pre);

● Minimaal twee jaar werkervaring met bestuursrecht;

● Ervaring met advieswerk.

Dit bieden wij:

● Een dienstverband van één jaar met de mogelijkheid om dit om te zetten in een vast dienstverband bij goed functioneren;

● Een uitdagende functie in een energieke, flexibele, jonge werkomgeving voor 32 tot 36 uur per week (0,89 – 1 fte);

● Een salaris van minimaal € 3.935,54 en maximaal € 5.564,56 per maand (afhankelijk van ervaring, salarisschaal 11 CAO Provincies) op basis van 36 uur per week;

● Naast je salaris een individueel keuzebudget (IKB) van circa 22% (dit is inclusief o.a. vakantiegeld (8%) en eindejaarsuitkering (8,3%)). Het IKB kan maandelijks worden uitgekeerd of worden gespaard;

● Woon-werkverkeer volledig vergoed op basis van OV;

● Telefoon en laptop van BIJ12;

● Persoonlijk Ontwikkel Budget van €5000,-per 5 jaar;

● Een moderne, open werkomgeving, op loopafstand van Utrecht Centraal Station.

Reageren op deze functie?

Herken je jezelf in het profiel en competenties en denk je een goede invulling te geven aan deze functie? Stuur dan je motivatiebrief samen met je cv via de sollicitatiebutton. Doe dit uiterlijk op 15 januari 2023. Voor meer informatie over deze functie kun je contact opnemen met met Moniek Brugmans (Unitmanager Faunazaken en ACSG) op telefoonnummer 06-55202103.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Deel deze vacature:

Geplaatst op: 28 december 2022

Vacaturekenmerken

Branches

Functie type

Praktijkgebieden

Dienstverband

Tijdelijk met uitzicht op vast

Opleidingsniveau

WO

Locatie

Utrecht

Provincie

Utrecht

Salarisindicatie

Max. €5.564,56
Scroll naar boven