RUD Zeeland zoekt een

Jurist

Deel deze vacature:

Terneuzen, 36 uur per week

“Jij stelt de juiste vragen en vind je weg in complexe zaken. Je houdt de regie op de totale handhavingsprocedure. En spit iedere zaak helemaal door om zo te komen met het beste juridische advies richting onze toezichthouders. Zo werk je mee aan een schoon en veilig Zeeland.”

Als je bij ons, de RUD Zeeland, werkt, verwacht dan een inspirerend, stimulerend en informeel werkklimaat. Er is veel ruimte voor eigen initiatief en verantwoordelijkheid. Er wordt hard gewerkt, we houden van een inhoudelijke uitdaging, en hebben plezier in ons werk. Wist je dat we tijd- en locatieonafhankelijk werken? Zo kun je vanuit huis werken, bij ons op kantoor in Terneuzen, of bij één van de andere beschikbare locaties in heel Zeeland. Aan jou de vrijheid om je werktijden en -locatie af te stemmen op je persoonlijke situatie.

Er heerst een fijne, informele sfeer en de lijntjes tussen de collega’s zijn kort. Je wordt uitgedaagd en gestimuleerd om je talenten te benutten en je te ontwikkelen – als professional en als mens. Bovendien kom je te werken met de leukste collega’s ooit. Want, echt: veel leukere collega’s dan die bij ons werken, bestaan niet. Echt niet.

Luister.

Dit is wat je zoal doet en waar je verantwoordelijk voor wordt:

 • Jij bent van A tot Z betrokken bij handhavingsprocedures. Je stelt vanaf het begin de juiste vragen, zet de nodige acties uit en houdt termijnen in de gaten.
 • Je adviseert toezichthouders, handhavers en het managementteam over juridische handhavingsprocedures. Dit binnen het aandachtsveld Wabo/Activiteitenbesluit, Woo en wetgeving op het gebied van o.a. natuur, zwemwater, asbest, vuurwerk en stikstof. En straks de Omgevingswet. Jij bent onze juridische vraagbaak.
 • Je stelt handhavingsbesluiten op. Waaronder een last onder dwangsom/bestuursdwang, invorderingsbeschikking en besluiten op verzoeken tot handhaving.
 • Je vertegenwoordigt het bevoegde bezag bij bezwaar- en (hoger) beroepsprocedures en verzoeken om voorlopige voorzieningen. Je zorgt voor verweerschriften en overige correspondentie met bezwarencommissie en gerechtelijke instanties.
 • Je houdt nieuwe en gewijzigde wetgeving en jurisprudentie goed in de gaten. Je beoordeelt welke wijzigingen of uitspraken voor ons werk relevant of van belang zijn. En stelt anderen hiervan op de hoogte.
 • Indien nodig sluit je aan bij regionale en/of landelijke overleggen. Denk aan overleggen op het gebied van de Wet Natuurbescherming en Stikstof.

Dit ben jij:

 • Jij laat niet zomaar los. Jouw doorzettingsvermogen, daar zeg je “u” tegen. Je hebt een sterk analytisch vermogen en verdiept je vasthoudend in complexe zaken. Pas als je de hele puzzel hebt gelegd, ben je tevreden.
 • Je voelt je thuis in een dynamische omgeving. Je schakelt snel, maar ook verstandig en zorgvuldig. Hoewel bij sommige organisaties de bedrijfsvoering is als ‘rennen als een kip zonder kop’, doe jij daar niet aan mee. Je zorgt juist voor rust en overzicht. Zodat we gedegen keuzes kunnen maken. Het helpt dat je goed kunt plannen en organiseren: er verloopt geen enkele termijn, want jij hebt zicht op alles wat speelt op juridisch vlak.
 • Je hebt goede communicatieve vaardigheden in woord en geschrift. Je bent een gedreven en overtuigende collega die ook bij de bezwaarcommissie, rechtbank en Raad van State zijn/haar mannetje staat.
 • Een goede gesprekspartner zijn voor jouw team kan alleen als je zelf goed op de hoogte bent van geldende wet- en regelgeving (Bijv. de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) en de Wet milieubeheer). Kennis van wet- en regelgeving kan een groeiproces zijn, zeker nu de Omgevingswet op ons afkomt, maar je bent wel bereid om dit in (korte) tijd tot je te nemen.
 • Je hebt een afgeronde juridische hbo- of wo-opleiding. Of je compenseert dit met een relevante opleiding of een dosis aantoonbare werkervaring in het juridische vakgebied (milieu, toezicht en handhaving).
 • Je beschikt over bestuurlijke sensitiviteit. Je weet wat er speelt en wat bestuurders drijft. Je voelt aan hoe je een boodschap moet brengen.

Eén van je nieuwe collega’s aan het woord (die zich straks natuurlijk graag aan je voorstelt):

“De mogelijkheid om mijn enthousiasme en vastberadenheid te combineren in een flexibele en uitdagende werkomgeving, liet mij al snel de keuze maken voor RUD Zeeland. Hier mag ik werken met betekenis: we zetten ons in voor een schone en veilige leefomgeving. De vrijheid die ik krijg is enorm, en de afwisselende taken zorgen ervoor dat geen dag hetzelfde is.”

Dit bieden wij:

Wij bieden een leuke, afwisselende baan met een veelzijdigheid aan taken en thema’s. Je hebt te maken met de dagelijkse, inhoudelijke werkzaamheden, maar brengt ook juridisch advies uit richting ons managementteam en het bevoegd gezag. En dat alles bij een jonge organisatie die nog volop in ontwikkeling is, waarbij jouw inbreng telt.

Het functieniveau is salarisschaal 11. Het salaris bedraagt maximaal € 5.564,56 bruto per maand bij een 36-urige werkweek (salarisschaal 11, cao provincies per 1-1-2023). Je beginsalaris is afhankelijk van je opleiding en werkervaring. Afhankelijk hiervan kan het aanvangssalaris in een aanloopschaal zijn. Het salaris is in overeenstemming met de functie, met goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Zo ontvang je bovenop je bruto maandsalaris een Individueel Keuzebudget van 22,37%. Ook ontvang je een vergoeding voor woon-werkverkeer (incl. vergoeding voor de Westerscheldetunnel) of thuiswerkvergoeding. RUD Zeeland werkt volgens het principe van tijds- en plaats onafhankelijk werken. Dat betekent dat je veel vrijheid hebt bij de indeling van de werktijden en de werkplaats.

We bieden een arbeidsovereenkomst voor de duur van één jaar, die we bij goed functioneren omzetten naar een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Op dit moment is RUD Zeeland gevestigd in Terneuzen. Dit kan over enkele jaren ook centraler in Zeeland worden.

Contactinfo

Voor vragen over de functie kun je terecht bij teamleider Pauline Heuvelmans, op telefoonnummer 06-16044844 of via email: p.heuvelmans@rud-zeeland.nl.

Solliciteren

Solliciteren op deze functie kan door het sturen van je motivatie en cv via het sollicitatieformulier op de website. Reageren kan in eerste instantie tot en met 15 oktober 2023 of tot we een geschikte kandidaat hebben gevonden.

We stellen deze vacature zowel intern als extern open.

Over RUD Zeeland

De Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland (RUD-Zeeland) voert taken uit op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving voor onderdelen van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) en de Wet milieubeheer. Ze doet dat in opdracht van de Zeeuwse gemeenten, de provincie Zeeland en het waterschap Scheldestromen.

Omdat RUD Zeeland een jonge organisatie is, wordt continue gewerkt aan het effectief organiseren van de taken en het verbeteren van de kwaliteit.

Hier ga jij aan de slag: de afdeling Toezicht en Handhaving

De afdeling Toezicht en Handhaving is verantwoordelijk voor het houden van toezicht op de regels die moeten zorgen voor een schoon en veilig Zeeland. Waar nodig treden we handhavend op. Toezicht op bedrijven en natuur voeren wij uit aan de hand van een risicoanalyse en een vijfjarenplanning.

De afdeling Toezicht en Handhaving is een dynamische afdeling. Momenteel bestaat de afdeling uit ruim 50 professionals die dagelijks direct of indirect bezig zijn met controles op de naleving van wet- en regelgeving op het gebied van milieu en natuur. Het afdelingshoofd heeft de algehele leiding over de afdeling. De dagelijkse aansturing gebeurt door teamleiders.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Deel deze vacature:

Geplaatst op: 18 september 2023
Verloopdatum: 16/10/2023

Vacaturekenmerken

Branches

Functie type

Praktijkgebieden

Dienstverband

Vast

Aanstelling

Fulltime

Opleidingsniveau

HBO, WO

Locatie

Terneuzen

Provincie

Zeeland

Salarisindicatie

€5564,- bruto
Scroll naar boven