Rijksoverheid zoekt een

Jurist

Deel deze vacature:

Functieomschrijving

“Ga jij in een internationale werkomgeving de uitdaging aan om samen met je team te werken aan een open transparanter overheid? Wil jij je bij de directie Juridische Zaken van het ministerie van Buitenlandse Zaken ontwikkelen tot een jurist met impact?”

Impact maken. Dat doe je zeker! Want jij werkt mee aan hoe wij binnen het ministerie open en transparant willen communiceren om goed begrepen te worden. Jij zet je in om onze informatie beter vindbaar en uitwisselbaar te maken en eenvoudig te ontsluiten. Jouw afwisselende werk vindt plaats in een internationale werkomgeving: de ene dag werk je aan een dossier over de besteding van ontwikkelingsgeld in Eritrea, de andere dag werk je in een team samen om de Tweede Kamer tijdig te informeren over Afghanistan.

Je helpt de directie Juridische Zaken door het proces van transparant communiceren goed te begeleiden, de kwaliteit te bewaken en beleidsafdelingen op diverse terreinen te ondersteunen. Vanuit jouw rol als juridisch adviseur bij de afdeling Nederlands Recht geef je gevraagd en ongevraagd advies aan directies, Nederlandse ambassades, de ambtelijke top en de bewindspersonen. Je adviseert over transparantie van informatie in het licht van de Grondwet, de Algemene wet bestuursrecht (Awb) en de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Daarnaast ligt je werkterrein op het gebied van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en werk je voor een deel van je tijd aan andere bestuursrechtelijke aangelegenheden van de afdeling.

Ook lever je een bijdrage aan de voorbereiding van het ministerie op de Wet open overheid (Woo). Je behandelt verzoeken op grond van de Wob en AVG, adviseert de beleidsafdelingen over de behandeling van die verzoeken, schrijft mee aan besluiten en behandelt eventuele bezwaarschriften. Verder beoordeel je stukken die in het kader van grondwetsartikel 68 aan de Kamer worden gezonden. Daarnaast komt het voor dat je werkt aan bestuursrechtelijke advisering en procesvoering over de volle breedte van de beleidsterreinen van Buitenlandse Zaken en Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Door je afwisselende takenpakket ontwikkel je je verder als jurist. Daarnaast krijg je ook de kans om trainingen, cursussen en opleidingen bij de Academie voor Overheidsjuristen te volgen.

Functie-eisen

 • Je hebt een juridische wo-opleiding gevolgd, bij voorkeur Nederlands recht.
 • Je hebt voldoende kennis van en ervaring met de Awb en de behandeling van Wob- en AVG-verzoeken en juridische procesvoering.
 • Je bent ICT-vaardig.
 • Je communiceert makkelijk, spreekt en schrijft goed Nederlands en Engels (C1-niveau).
 • Je hebt een praktische, resultaatgerichte instelling. Je toont initiatief in het geven van advies, onderbouwt dit met de juiste argumenten en bent vasthoudend wanneer je anderen wilt overtuigen.
 • Je hebt oog voor politiek-bestuurlijke dilemma’s en weet hiermee om te gaan.
 • Je hebt een sterk ontwikkeld analytisch vermogen. Dit helpt je om tot een goed onderbouwd juridisch advies te komen.
 • Je bent stressbestendig en beschikt over aanpassingsvermogen als zaken ineens anders lopen.
 • Je stelt je sociaal op en vindt het leuk om met anderen samen te werken.

Arbeidsvoorwaarden

Salarisniveau: schaal 11

Salarisomschrijving: Je salaris is afhankelijk van je kennis en ervaring. Detachering behoort tot de mogelijkheden.

Maandsalaris: Min €3.279 – Max. €5.039 (bruto)

Dienstverband: Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd

Contractduur: 2 jaar

Maximaal aantal uren per week: 36

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een individueel keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je brutojaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaalvriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je ov-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

 • We vragen je te solliciteren via de button ‘direct solliciteren’.
 • De selectieprocedure bestaat uit een briefselectie, (een) selectiegesprek(ken) en een Gamebased Assessment. Na elke fase bepalen we welke kandidaten doorgaan naar de volgende fase van de selectieprocedure.
 • Selectiegesprekken vinden plaats in de week van 15 november tot en met 19 november. Gezien de huidige situatie kan het zijn dat de selectieprocedure langer duurt.

Wat is een Gamebased Assessment?

Voor deze vacature vragen we je een Gamebased Assessment (GBA) te maken. Wat betekent dat? Met behulp van een GBA speel jij verschillende spellen (games) en kunnen wij zien of jij over de competenties en/of vaardigheden beschikt die nodig zijn om de functie goed te kunnen vervullen. Het leuke is dat jij na het afronden van het GBA ook een mooi rapport krijgt! Nadat je jouw sollicitatie hebt afgerond, ontvang je vanzelf een uitnodiging met een link naar het assessment. Je hebt tot 48 uur na het sluiten van de vacature om het assessment af te ronden.

Het resultaat van je assessment wordt na het voltooien van het GBA met het ministerie van Buitenlandse Zaken gedeeld. Je hebt altijd de mogelijkheid om je account te verwijderen, waardoor het resultaat voor ons niet meer zichtbaar is.

Solliciteren?

Ministerie van Buitenlandse Zaken nodigt je uit op hun site te solliciteren. Via onderstaande knop verlaat je deze site ga je direct naar het sollicitatieformulier. Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.

Deel deze vacature:

Geplaatst op: 22 oktober 2021
Verloopdatum: 22/11/2021

Vacaturekenmerken

Functie type

Praktijkgebieden

Dienstverband

Vast

Aanstelling

Fulltime

Opleidingsniveau

WO

Locatie

Den Haag

Provincie

Zuid-Holland

Salarisindicatie

Min €3.279 – Max. €5.039 (bruto)
Als wetgevingsjurist bij de Rijksoverheid werk je aan de basis van onze rechtsstaat. Je werkt binnen een enorm divers werkveld. Creativiteit en een goed…
Scroll naar boven