Gemeente Zaanstad zoekt een

Jurist Bestuursrecht 36 uur | Zaandam | € 3.406 – € 5.372

Deel deze vacature:

De functie

Maak jij het verschil als creatieve jurist bij gemeente Zaanstad? Wil jij samen met je collega’s nieuwe wegen bewandelen door te werken aan het omgevingsplan?  Bij Zaanstad zoeken we enthousiaste juristen die zich hiervoor willen inzetten.

Op 1 januari 2024 treedt de Omgevingswet in werking. Bij Zaanstad zetten we ons in voor mooie gebiedsontwikkelingen en de uitdagende implementatie van de Omgevingswet. Jij bent als jurist helemaal in je element bij het uitpluizen van regelgeving. Voor het nieuwe omgevingsplan moeten namelijk alle regels uit de bestemmingsplannen vertaald worden naar uniforme toepasbare juridische regels. Onderzoekend en actief ga je nauwkeurig alle regelgeving langs. Je zet je creativiteit in om globalere en flexibelere regels te creëren voor het omgevingsplan. De keuzes die je hebt gemaakt toets je vervolgens integraal binnen de organisatie. Je weet deze regels bovendien toe te passen in de praktijk, bijvoorbeeld bij de actualisatie van de bestemmingsplannen en bij nieuwe ontwikkelingen in de ruimtelijke ordening.

Dit ga je concreet doen:

 • Je adviseert bij complexe dossiers op het gebied van het omgevingsrecht.
 • Je levert een juridische bijdrage aan de implementatie van de Omgevingswet.
 • Je bent betrokken bij het opstellen, regievoeren op, en het toetsen van regelgeving binnen het nieuwe Omgevingsplan.
 • Je informeert en adviseert inwoners, bedrijven, collega’s, bestuurders en ontwikkelaars over ruimtelijke ontwikkelingen, samen met een divers team van collega’s binnen de fysieke leefomgeving.

Jouw profiel

Of je nu een paar jaar als werkzaam bent jurist of al vele jaren ervaring hebt, je beschikt in ieder geval over de wil om je te verdiepen in de nieuwe Omgevingswet. Complexe materie weet jij kernachtig en begrijpelijk over te brengen aan collega’s, initiatiefnemers, inwoners en het gemeentebestuur. Je bent praktisch en analytisch ingesteld en weet verbanden te leggen tussen diverse regelingen binnen het omgevingsrecht. Bovendien ben je in staat om maatschappelijke, politieke, bestuurlijke en financiële belangen juridisch tegen elkaar af te wegen.

Verder heb je:

 • een afgeronde wo-opleiding Nederlands Recht;
 • de motivatie om jouw juridische kennis op peil te houden (bijv. door het volgen van cursussen/trainingen).

Het aanbod

Werken als Jurist afdeling Omgevingsplannen bij de gemeente Zaanstad betekent werken bij een organisatie met ambitie. In de lerende, op ontwikkeling gerichte organisatie die Zaanstad is, krijg je de kans om je talent te ontwikkelen. Je gaat werken met gedreven, enthousiaste collega’s, je hebt inhoudelijk zeer interessante werkzaamheden én een geweldige (flex)werkplek.

Daarnaast bieden wij:

 • een salaris tussen €3.406,- en €5.372,- bruto per maand (o.b.v. 36 uur per week, schaal 10A of 11). Inschaling afhankelijk van kennis en ervaring. Inschaling in een aanloopschaal behoort tot de mogelijkheden;
 • een aanstelling voor de duur van een jaar voor 36 uur per week met de intentie om bij wederzijdse tevredenheid om te zetten naar een vaste aanstelling. Minder uren zijn bespreekbaar;
 • een individueel keuzebudget (IKB) van maar liefst 17,05%, dat je kunt besteden aan extra vakantiedagen, opleidingen, een fiets of extra salaris;
 • hybride werken: zowel in het unieke stadhuis, direct gelegen naast het NS-station Zaandam, als vanuit huis. Werktijden/ -dagen zijn flexibel in te delen;
 • een thuiswerkvergoeding van €2 netto per dag;
 • een reiskostenvergoeding op basis van fiscale uitruil. Als je met het OV reist ontvang je daarnaast een netto tegemoetkoming in de reiskosten.

Een uitgebreid overzicht van onze arbeidsvoorwaarden kun je vinden op www.werkenbij.zaanstad.nl/arbeidsvoorwaarden.

De organisatie

Werken bij Zaanstad is uitdagend en afwisselend. Je gaat bij ons aan de slag met interessante, complexe vraagstukken, thema’s en breinbrekers. Zaanstad heeft de ideale schaalgrootte: groot genoeg voor een boeiend en dynamisch takenpakket, maar compact genoeg om betekenisvolle input te kunnen leveren en zelf het verschil te maken. Onze cultuur is informeel en de lijnen zijn kort. Je zit al snel aan tafel met degenen die de beslissingen nemen. Je mag hier echt wat doen! Als je hier met een onderwerp aan de slag gaat, dan is het ook echt van jou. Je krijgt bij Zaanstad veel ruimte en verantwoordelijkheid.

De afdeling Omgevingsplannen van gemeente Zaanstad werkt al zoveel mogelijk in de geest van de Omgevingswet. Of het nu gaat om het opstellen van een bestemmingsplan/omgevingsplan onder de Wro/ Crisis- en herstelwet, de noodzakelijke voorbereiding van het gemeente dekkende omgevingsplan, het opstellen van de omgevingsverordening, het verbeteren van de ketensamenwerking of het vroegtijdig inzetten op participatie.

De procedure

Ga jij deze uitdaging aan? Solliciteer dan direct via de sollicitatiebutton. Wij nemen binnen 5 werkdagen contact met je op.

Heb je nog vragen of eerst behoefte aan een oriënterend gesprek? Neem gerust contact op met Annet Kroeze, Afdelingshoofd Omgevingsplannen via 06-11767948. Vragen over de procedure kan je stellen aan Obadja Arends, corporate recruiter, via 06-31042369.

Deel deze vacature:

Geplaatst op: 10 maart 2023

Vacaturekenmerken

Functie type

Praktijkgebieden

Dienstverband

Tijdelijk met uitzicht op vast

Aanstelling

Fulltime

Locatie

Zaanstad

Provincie

Noord-Holland

Salarisindicatie

tussen €3.406,- en €5.372,- bruto per maand
Scroll naar boven