Rijksoverheid zoekt een

Jurist Directie Energie

Deel deze vacature:

Functieomschrijving

Ingewikkelde analyses en heb je een interesse in economie en marktwerking? Wil je met jouw werk een bijdrage leveren aan de verduurzaming van de Energiesector in Nederland? Dan is de vacature van Jurist bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) echt iets voor jou.

Wat ga je doen?

Als jurist bij de Directie Energie (DE) werk je dagelijks in teamverband aan projecten die een bijdrage leveren aan een goede energiemarkt in Nederland. De energietransitie is daarbij een belangrijk aandachtsgebied. Jij volgt de ontwikkelingen op de voet. Enerzijds met het doel om de energietransitie zo soepel mogelijk te laten verlopen voor consumenten, zodat de levering van gas, elektriciteit en warmte altijd zeker is en de kosten zo laag mogelijk blijven. Anderzijds om de markt voor investeerders en bedrijven zo toegankelijk mogelijk te houden, zodat duurzame initiatieven en innovaties volop de ruimte krijgen.

Daarnaast houd je je dagelijks bezig met zaken die betrekking hebben op de regulering van Netbeheerders en het toezicht op de Warmtewet. Je zoekt omvangrijke dossiers tot op de juridische bodem uit en je maakt gedegen risicoanalyses. Je schrijft besluiten, behandelt geschillen van belanghebbenden met netbeheerders en bent betrokken bij bezwaar- en beroepsprocedures. Met jouw juridische achtergrond ben je sparringpartner voor je collega’s en geef je advies aan het managementteam. Het werk is meer dan alleen juridisch. Je werkt samen met economen, technici en gedragsbeïnvloeders aan praktische oplossingen voor marktproblemen. Aan jou de taak om een goede balans te vinden tussen juridische kwaliteit, werkende oplossingen en een efficiënt proces.

Tevens draag je bij aan internationale en nationale spelregels voor goed functionerende markten en zorg je voor meer harmonisatie van deze regels tussen verschillende landen. Verder zie je er op toe dat deze regels goed worden nageleefd. Ook draag je bij aan ons doel om de uitwisseling van gas- en elektriciteitsstromen met buurlanden zo flexibel mogelijk te laten verlopen door contacten te onderhouden en binnen de EU goede afspraken te maken. Kortom, een uitdagende en afwisselende functie.

Kasper Edelbroek – Jurist bij de Directie Energie:

‘’Het werk bij de Directie Energie is erg divers en raakt veel maatschappelijk relevante thema’s. Dit doe ik als jurist in een gezellig en multidisciplinair team, met technici, economen, data-experts, gedragsdeskundigen en natuurlijk met andere juristen. We denken na over de marktordening bij nieuwe energiedragers en hoe we deze ook in de toekomst betaalbaar, betrouwbaar en eerlijk houden. Als partijen buiten de lijntjes kleuren, kunnen we als de ACM het verschil maken door handhavend op te treden. Met het opsporen van marktmisbruik, houden we de markt voor energiehandelaren eerlijk en transparant. Maar ook consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat het energienet veilig is. Zo kijken we niet alleen naar de maatschappelijke belangen in de toekomst, maar houden we ook oog voor het hier en nu.’’

Functie-eisen

Wie ben jij?

Jij bent een open en nieuwsgierig persoon. Je houdt van ingewikkelde analyses en kan de uitkomsten van deze analyses helder weergeven. Je heb een duidelijke schrijfstijl en bent in staat zaken mondeling en schriftelijk helder te formuleren. Je bent een onafhankelijke denker, maar staat ook open voor de ideeën en inzichten van anderen. Je denkt in oplossingen en houdt het einddoel voor ogen dat je in teamverband wilt bereiken. Verder ben je goed in plannen en organiseren en werk je gestructureerd en accuraat.

Daarnaast heb je:

 • Een afgeronde Master in een relevante juridische richting, bijvoorbeeld Staats- en bestuursrecht, Law and Economics, Europees recht of Energierecht.
 • Minimaal 3 jaar werkervaring als jurist, bijvoorbeeld binnen de energiesector, een uitvoerende dienst van de Rijksoverheid, een advocatenkantoor of als bedrijfsjurist. Of je bent recent afgestudeerd en hebt relevante ervaring opgedaan door middel van een stage, bijbaan of scriptieonderwerp.
 • Affiniteit met economische vraagstukken en marktwerking.
 • Een uitstekende beheersing van de Nederlandse taal, zowel mondeling als schriftelijk.
 • Een resultaat- en servicegerichte houding en weet je diplomatie en daadkracht goed te combineren.
 • De wens om jezelf (verder) te verdiepen in de energiemarkt en het Energierecht.

Voldoe je niet exact aan alle bovengenoemde punten, maar denk jij dat je een geschikte kandidaat bent? Solliciteer dan ook en overtuig ons in jouw motivatiebrief!

Arbeidsvoorwaarden

Salarisniveau: schaal 11, schaal 12

Maandsalaris: Min €3.344 – Max. €5.825 (bruto)

Dienstverband: Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd

Contractduur: 2 jaar met uitzicht op vast

Minimaal aantal uren per week: 32

Maximaal aantal uren per week: 36

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

Wat bieden wij jou?

De ACM is een energieke, hedendaagse werkgever die actief is in het maatschappelijke speelveld waar de dynamiek groot is. Je werkt aan inhoudelijk interessante en zeer actuele zaken. Toezichthouders staan in het centrum van de belangstelling. Media, politiek, bedrijfsleven en het publiek volgen ons werk kritisch. Jouw werk heeft direct impact op mensen en bedrijven.

Verder kun je rekenen op:

 • Een diverse en inclusieve werkomgeving waar respect, samenwerking en aandacht voor individuele kwaliteit en (talent) ontwikkelmogelijkheden voorop staan zodat medewerkers het beste tot hun recht komen (zie ook de kernboodschap diversiteit van het Rijk).
 • Ruime mogelijkheden voor verdere ontwikkeling en specialisatie (o.a. opleidingen binnen en buiten onze eigen Academie, seminars bezoeken, publiceren, etc.).
 • Een arbeidsovereenkomst voor in ieder geval twee jaar, een vast contract behoort daarna tot de mogelijkheden.
 • Salaris conform schaal 11 (min. €3344 en max. €5139). Afhankelijk van kennis en ervaring is inschaling in schaal 12 (min. €3919 en max. €5825) een mogelijkheid. Salarissen zijn op basis van een 36-urige werkweek.
 • Bovenop het salaris ontvang je 16,37% Individueel Keuzebudget (IKB). Met het IKB kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen o.a. een fietsregeling, extra verlof opties, voordelig sporten.
 • Werktijden zijn, in onderling overleg, flexibel in te delen.
 • Een prettige werkomgeving met goede faciliteiten en een gezellig bedrijfsrestaurant in hartje Den Haag, op loopafstand van het centraal station. De komende tijd werken wij zoveel mogelijk vanuit huis. Een goede thuiswerkplek vinden wij belangrijk. Wij bieden daarom een tegemoetkoming in de thuiswerkfaciliteiten.

Solliciteren & contact

Is je interesse gewekt, solliciteer dan nu via onderstaande button met je CV en onderbouw in je motivatiebrief waarom je op deze functie solliciteert en waarom de ACM jou aanspreekt. Dit is een doorlopende vacature, je ontvangt binnen 2 weken na jouw sollicitatie een reactie.

Vragen? Neem contact op met Ilze Slingschröder (Senior HRM Adviseur) via ilze.slingschroder@acm.nl of 06 31 03 58 95. Ilze vertelt je graag meer over de organisatie, ons aanbod en de selectieprocedure. Voor inhoudelijke vragen over de functie kun je tot en met 31 juli terecht bij Paul Benner (Manager Directie Energie) via 06 – 52 52 70 00 of vanaf 2 augustus bij Jan de Maa (Manager Directie Energie) via 06 31 03 59 05.

De Directie Energie staat altijd open voor (ervaren) juristen. We werven daarom doorlopend. Binnen 2 weken na jouw sollicitatie kan je een reactie van ons verwachten. De kennismaking en selectieprocedure bestaan uit minimaal twee gespreksrondes en een afrondend arbeidsvoorwaardengesprek. Het inwinnen van referenties en het maken van een assessment kan onderdeel zijn van de selectieprocedure. De kandidaten die het meeste aansluiten op het opgestelde profiel nodigen wij uit voor een gesprek. Dit heeft betrekking op zowel de genoemde opleiding(en) als werkervaringseisen. Vermeld deze daarom duidelijk in je CV.

Rijksambtenaren met een vaste aanstelling behouden hun rechtspositie bij de ACM.

Solliciteren?

Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.

Deel deze vacature:

Geplaatst op: 8 december 2021

Vacaturekenmerken

Branches

Functie type

Praktijkgebieden

Dienstverband

Vast

Aanstelling

Fulltime

Opleidingsniveau

WO

Locatie

Den Haag

Provincie

Zuid-Holland

Salarisindicatie

Min €3.344 – Max. €5.825 (bruto)
Als wetgevingsjurist bij de Rijksoverheid werk je aan de basis van onze rechtsstaat. Je werkt binnen een enorm divers werkveld. Creativiteit en een goed…
Scroll naar boven